fbpx
10.9 C
Kecskemét
2024. február 26., hétfő

FRISS HÍREK

A Nemzeti Választási Bizottság „felmentette” a Kecskeméti Lapokat

- Advertisement -

Megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság a Területi Választási Bizottság határozatát, vagyis a testület szerint nem sérült az esélyegyenlőség a kecskeméti előválasztáson azzal, hogy a Kecskeméti Lapok csak a Fidesz jelöltjével foglalkozott részletesen. És mindezt arra alapozta, hogy nem bizonyított, hogy a Kecskeméti Lapok nagyrészt vagy teljesen közpénzből működne. És így más a helyzet, mintha egy bizonyítottan teljesen vagy nagyrészt közpénzből működő, a közhatalmat megtestesítő sajtó lenne a kifogásolt sajtótermék.

A Szövetség jelöltje, Kalló Julianna adott be még korábban panaszt a Területi Választási Bizottsághoz, és felvázolta, hogy több lapszámban is kiemelten foglalkoznak Jánosi István kormánypárti jelölttel, míg az ellenzék jelöltek programjára nem fordítottak hangsúlyt. A bizottság elfogadta az érveket és megállapította, hogy a Kecskeméti Lapok Kft. többségi tulajdonosa a 100%-os önkormányzati tulajdonú Kik-For Kft., és így az önkormányzat befolyása alatt áll a Kecskeméti Lapok, vagyis közhatalmat testesít meg. És emiatt elvárható a laptól az esélyegyenlőség biztosítása. A bizottság szerint ez az alapelv sérült, amikor csak a Fidesz-KDNP jelöltjét mutatták be.

NVB: Nem bizonyított, hogy a Kecskeméti Lapok közpénzből működik, ezért nem várható el tőle az esélyegyenlőség biztosítása

A Nemzeti Választási Bizottság szerint viszont nem így van. Önmagában az a tény, hogy egy önkormányzati cég a többségi tulajdonosa a Kecskeméti Lapoknak, még nem bizonyítja, hogy közpénzből működne, így tehát más elbírálás alá esik, mintha bizonyítottan közpénzből működő sajtó lenne. Vagyis itt a NVB szembefordult a TVB határozazával és megállapításával.

Hasonló cikkünk:  Kecskemét júniusban választ, egyelőre hallgatnak a pártok a jelöltjeikről

6:6 arányban hozta meg a döntést a NVB, így az elnök szavazatával változtatták meg a Területi Választási Bizottság határozatát és „mentették fel” a Kecskeméti Lapokat és az önkormányzati sajtót.

Kozák Polett, a Kecskeméti Televízió Kft. ügyvezetője a NVB felé előadta egyébként, hogy azért sem sérült az esélyegyenlőség, mert minden jelölt nevét felsorolták ABC sorrendben.

Most akkor mi van?

A Kecskeméti Lapok mögött valóban a Kecskeméti Lapok Kft. áll, de ez a sajtótermék része annak a médiacentrumnak, amely mögött viszont az önkormányzati sajtó áll. Így oda tartozik a KTV és a Hiros.hu is. Partnere a Keol és a Gong Rádió. Az önkormányzat valóban csak a Kecskeméti Televízióval kötött közszolgáltatási szerződést. Viszont a Kecskeméti Lapok kiadója az impresszum szerint a Kecskeméti Televízió Kft., a cikkeket peddig a Kecskeméti Televízió és a Hiros.hu munkatársai írják. A Kecskeméti Lapok impresszuma szerint a szerkesztőség címe megegyezik a Kecskeméti Televízió szerkesztőségének címével, az email cím pedig a Hiros.hu email cím.

Vagyis látszólag nagyon is egybeforr a Kecskeméti Lapok az önkormányzati fenntartású Kecskeméti Televízió Kft.-vel. Miután a Kecskeméti Lapok 40 ezer példányban ingyenesen jelenik meg, ezért valakinek (ha az nem az önkormányzat és/vagy az önkormányzati Kik-For Kft, esetleg a Kecskeméti Televízió Kft.) nagyon a zsebébe kell nyúlnia. Vagy pedig ennyi támogatást kap a lakosságtól a Kecskeméti Lapok Kft.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Demokráciadeficit a kampánylázálmok láttán – a kecskeméti polgármester újabb alkalmassági vizsgája

-vélemény- Megint nem kaptunk meghívót pár kecskeméti rendezvényre, így nem tudtunk első kézből beszámolni a "rendhagyó gazdaságfejlesztési fórumról", ami a...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...