fbpx

FRISS HÍREK

A közgyűléssel hívatná vissza Dobost a pozícióiból az ellenzék

- Advertisement -

Pont kerülhet egy nyár óta tartó vitára. Maradhat-e önkormányzati tisztségeiben Dobos József, aki kilépett az MSZP-ből, majd az ellenzéki Szövetségből, amely indította a -Dobos számára is nyertes- önkormányzati választáson, és amely különböző pozíciókba juttatta a kecskeméti képviselőt?!

Miután Dobos József kilépett az MSZP-ből, majd közgyűlési politikai közegéből, a Szövetség frakcióból és a Szövetség Egyesületből is, mind a párt, mind az ellenzék kérte őt, hogy adja vissza mandátumát, és mondjon le tisztségeiről. Dobos József ezt nem tette meg, azonban fontos megjegyezni, hogy ez nem is kötelessége. Más kérdés, hogy tud-e azonosulni azzal, hogy a közösség színeiben elnyert pozíciókat akkor is megtartja, miután hátat fordított a közösségnek.

Miután egyik kérésnek sem tett eleget Dobos József, az ellenzék most azt indítványozta, hogy azoktól a pozícióktól fossza meg a közgyűlés, amelyek betöltéséhez – akár bizottsági formában – hozzájárult. A választóktól elnyert egyéni képviselői hely kivételével tehát az önkormányzati képviselők visszahívhatják Dobos Józsefet a tanácsnoki székből és bizottsági tagságából, valamint önkormányzati cégnél lévő felügyelő bizottsági székéből.

Itt vannak az ellenzék új nevei

Az indítvány egészen pontosan azt is tartalmazza, hogy az ellenzéki Szövetség frakció kiket tenne Dobos helyére ezekben a pozíciókban. A településfenntartásért felelős tanácsnoki helyet Józsa Bálint önkormányzati képviselőnek adnák. A Jogi és Ügyrendi Bizottsági tagságát Tóth Szilárd önkormányzati képviselő kaphatná. A Kecskeméti Városgazdasági Nonprofit Kft.-nél betöltött felügyelő bizottsági posztot dr. Balogh Lászlónak (a megyei önkormányzat korábbi elnökének) szánná az ellenzék.

Az indítványt jegyző Lejer Zoltán képviselő azzal indokol, hogy 1990 óta minden ciklusban szóban elfogadott, és maradéktalanul betartott elv volt, hogy az elnyert mandátumok arányában a képviselőcsoportok az általuk megfelelőnek tartott személyeket küldhették különböző önkormányzati pozíciókba. Ha pedig üresedés volt, az adott képviselőcsoport adhatott új személyt. Miután Dobos József kilépett az őt a fenti pozíciókba juttató Szövetségből, a frakció azt kéri, hogy a korábban mindig érvényesített elv alapján most is a Szövetség által javasolt új személyeket tegyék Dobos helyére.

Hasonló cikkünk:  Az aláírásgyűjtés előtt pár nappal visszalépett a Fidesz-KDNP egyik kecskeméti képviselőjelöltje, Tihanics Tibor

Éppen a Fidesz-KDNP mentheti meg Dobost

Csakhogy az ellenzéki indítvány akkor valósul meg, ha azt az ellenzéken túl néhány kormánypárti képviselő is megszavazza. Kérdés, hogy van-e frakció fegyelem ebben a kérdésben a Fidesz-KDNP-ben, és mindenkinek az előre meghatározott álláspontot kell-e képviselnie. De bárhogy is van, kormánypárti szavazatok nélkül az indítvány nem megy át, Dobos József pedig marad a helyén mindenhol. Vagyis végeredményben vagy Dobosnak segít be a Fidesz-KDNP, vagy együtt szavaz az ellenzékkel egy politikai kérdésben.

Amennyiben éppen a kormánypárti képviselők szavazatával menekül meg Dobos József és megtarthatja pozícióit, könnyen erősödhetnek azok a hangok, amelyek szerint Dobos József és a kormánypártok közelednek egymáshoz, és Dobos távozása az ellenzéki frakcióból sem lehet véletlen. A pletykákat enyhítheti a várost vezető kormánypárti többség, ha támogatja az ellenzéki indítványt, és ezzel Dobost minden székből kitessékeli, és azokba új embereket enged. Ha Dobos maradhat a pozícióiban, az még akár jót is tehet a Fidesz-KDNP többségnek, mert egy olyan képviselő marad a helyén, akit nem köt semmilyen fegyelem, és fontos politikai kérdésekben nem kell az ellenzéki képviselőkkel együtt szavaznia, annak ellenére, hogy azok jóvoltából ülhet különböző székekben.

Vagyis, ha úgy tetszik, a Szövetség pozícióit gyengítheti különböző döntéshozó testületekben Dobos maradása. Minap megírtuk, hogy Dobos József fideszes képviselők és a polgármester társaságában koszorúzott, azonban pont ilyen kép nem került fel a polgármester közösségi oldalára. Tehát jelenleg csak a fideszes képviselők sejthetik (vagy talán biztosan tudják), mi lesz Dobos Jószef sorsa.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megszűnhet a járóbeteg-ellátás a Honvédkórházban

2025. január 1-jétől már nem lesznek járóbeteg-szakrendelések a Honvédkórházban (Repülőkórházban) - értesült a KecsUP az intézmény jelenlegi és korábbi...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...