fbpx

FRISS HÍREK

Kapufa: Leviczky szavaiból logikusan az következik, hogy Jánosi is „pálfordulást” hajtott végre

- Advertisement -

Remek politikai érzékkel, éppen Jánosi István mellől emlékezett a múltra Leviczky Cirill Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselő a csütörtöki közgyűlésen, amikor arról tárgyaltak, hogy az ellenzéknek hátat fordító Dobos József képviselő megtarthatja-e önkormányzati funkcióit vagy sem.

Leviczky Szécsi Gábor pálfordulásáról

Levicky a 2004-es történésekre utalt, de részletében nem fejtette ki ezeket. Így röviden mi leírjuk, mi is történt akkor. Éppen Levicky volt a Fidesz frakcióvezetője, így ő jelentette be akkor egy közgyűlésen, hogy az addig fideszes Szécsi Gábor polgármestertől megvonják a bizalmat egy belső feszültség miatt. Utóbb derült ki, hogy ez a Malom bevásárlóközpont miatt alakult ki. Szécsi Gábor azonban közölte, hogy ő vinné tovább a várost. Ehhez volt szükség azokra a frakciómozgásokra, amelyekről a mostani testületi ülésen Leviczky (és előtte Falu György alpolgármester is) beszélt. Szécsi Gábor ugyanis csak úgy vezethette tovább a várost, ha ehhez többséget szerez a testületben. Ebben segítette ki az akkori MSZP-SZDSZ frakció és néhány (korábban sem fideszes) képviselő. Ez azonban még nem lett volna elég a többséghez.

Jánosi kivált a Fideszből és Szécsivel tartott

A mozgolódások úgy alakultak, hogy a Fidesz frakcióból többen is kiváltak és létrehoztak egy ötfős frakciót, amely szintén támogatta Szécsi politikáját.

A Fideszt elhagyók között volt Jánosi István is, Szécsi akkori alpolgármestere, aki a polgármesterrel együtt ki is lépett a pártból. Jánosi ekkor egy ideig erősen Fidesz ellenes politikát folytatott. Levicky Cirill és Jánosi István azért ül ma mégis újra együtt a Fidesz frakcióban, mert az egykor a Fideszt elhagyó Jánosi István megtért, újból fideszes lett. Olyannyira megbocsátottak neki, hogy őt indították az időközi választáson, miután Szeberényi Gyula Tamás körzete megüresedett, mert őt parlamenti képviselőnek küldték a választók. Az időközit behúzta Jánosi István, így újból ott ülhet a Fidesz frakcióban, sok évnyi politikai kihagyás után.

Ha tehát Leviczky Cirill szerint Szécsi Gábor akkor pálfordulást hajtott végre (azzal, hogy a várost egy időre balliberális támogatással vezette), akkor vajon mit mondana Levicky Cirill a mellette ülő jelenlegi frakciótársáról, aki akkor Szécsi mellé állt?

Mi köze Dobosnak a 2004-es „frakciómozgásokhoz”?

De ha már az előbb Falu Györgyre is utaltunk, akkor nézzük meg, miről is van szó akkor, amikor ő egyenesen azzal jött, hogy azzal, hogy Dobos József elhagyta az ellenzéket, a 9 fős Szövetségből 8 fős Szövetség lett, vagyis az arányok változtak az ellenzék és a kormánypártok között. Ez való igaz, a korábbi 45%-ból 40% lett, amit a Szövetség magáénak tudhat.

Azonban a bizottsági helyosztásban nem kis gyakorlattal rendelkező informátorunk a KecsUP-nak azt mondta, hogy könnyen kiszámolható, hogy ez a változás nem írja felül a bizottságokban meglévő arányokat, vagyis ez a változás nem igényel újrafelosztást. Lejer Zoltán indítványa nem is újrafelosztásról szólt, pusztán arról, hogy Dobos József korábban azért jutott hozzá különböző önkormányzati pozíciókhoz, mert őt azokba delegálta a Szövetség, amelynek színeiben megnyerte 2019-ben az önkormányzati választást a körzetében.

Hasonló cikkünk:  Közösségi tér létrehozását tervezi Dobos József önkormányzati képviselő, a széchenyivárosiak öröme nem felhőtlen

És miután ő elhagyta a Szövetséget, és nem mondott le ezekről a funkciókról, azt kérte Lejer, hogy a közgyűlés döntsön arról, hogy a Szövetség új embereit teheti-e ezekre a helyekre vagy sem (tudjuk már: Dobos József megtarthatta a pozíciókat, mert a Fidesz-KDNP frakció tartózkodott, így az indítvány nem ment át; ráadásul az ellenzék sem jelent meg teljes létszámban, hárman is hiányoztak a szavazásról). Fontos megjegyezni, hogy a 2004-es történések – amelyek okán Falu György és Leviczky Cirill is lényegében arról beszélt, hogy akkoriban a mostani ellenzék elődei felrúgták azt az elvet, amire most hivatkoznak (hogy az arányoknak megfelelően történjen a helyosztás, mert eddig mindig így történt) – teljesen mások voltak, mint a mostani helyzet. 2004-ben ugyanis azért szabták újra a bizottságokat, mert akkoriban az ellenzékiekből városvezetők, városvezetőkből ellenzékiek lettek. A Fidesz frakció, miután Szécsinek hátat fordított, tehát több fővel csökkent, mert többen is Szécsivel tartottak. Ezek lényegében csatlakoztak az MSZP-SZDSZ frakcióhoz Szécsi támogatásában, és hozzájuk jöttek még mások is, akik nem léptek be semmilyen frakcióba, de szavazatukkal végül is Szécsit segítették. Vagyis gyakorlatilag működésképtelen lett volna a város, ha a várost irányító képviselők kisebbségben vannak a bizottságokban, és azokban megmaradt volna a korábbi fideszes többség.

Informátorunk arról számolt be a KecsUP-nak, hogy azokhoz a bizottságokhoz, ahol a Fideszből kiválókkal alapból megvolt a többség, nem nyúltak. Ahol változtatni kellett, ott – emlékei szerint – növelték a tagságot, és így oldották meg az újdonsült többséget, nem úgy, hogy visszahívtak volna fideszes tagokat.

A Fidesz-KDNP megmentette az ellenzéktől távozó Dobost

Falu György azt is felvetette, hogy ne is döntsön ma a testület arról, hogy mi legyen Dobossal, mert szerinte még az is lehet (éppen az arányokra hivatkozva), hogy Dobos helyeire a Fidesz-KDNP-nek kellene delegálnia. Végül azonban mégis ma szavaztak, és azzal, hogy a kormánypárti frakció tartózkodott, nem lett elég igen ahhoz, hogy a Szövetség az új embereit tehesse a frakciót elhagyó Dobos helyére.

A kormánypártok ezzel jól jártak, mert bizonyos helyeken Dobos személyeben olyan képviselő maradt döntési pozícióban, akinek nem kell többé az ellenzéki frakciófegyelem szerint szavaznia. Ezzel pedig az ellenzék pozíciója gyengült, mert elvesztett egy tanácsnokot, és a jogi bizottságban adott esetben egy szavazatot is.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

„Elengedte” a városvezetés a Csiperót, az egyesület kijelentette: nem kíván eltérni az alapkoncepciótól

Hat éve nem rendezték meg Kecskeméten az Európa Jövője Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Találkozót, közkedvelt nevén a Csiperó Fesztivált....

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...