fbpx
12.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Lemondott egy fideszes képviselő, akit összeférhetetlenséggel vett célba egy momentumos

Január végén posztolta Buzinkay György, a Momentum budakalászi országgyűlési képviselőjelöltje az előválasztáson, hogy a helyi testületben ülő Mányai Zoltán önkormányzati képviselő (kompenzációs lista, Fidesz-KDNP) egyben “az önkormányzatokat ellenőrizni hivatott” Pest Megyei Kormányhivatal sajtófőnöke is, így szerinte összeférhetetlen a két munka egymással. A momentumos jelölt idézett az önkormányzati törvényből is:

“Az önkormányzati képviselő, valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagja nem folytathat olyan tevékenységet, amely a feladatainak ellátásához szükséges közbizalmat megingathatja, továbbá nem lehet
a) országgyűlési képviselő, valamint aki olyan tisztséget tölt be, olyan feladatot lát el, amelyre kinevezését, megbízatását az Országgyűléstől, köztársasági elnöktől, Kormánytól, Kormány tagjától vagy az Országgyűlés, Kormány alárendeltségébe tartozó szervtől”
Egyben arra kérte az ottani kormánypártokat, hogy hívják viszza képviselőjüket, amellyel megszüntethetik az összeférhetetlenséget. A Fidesz akkor így reagált:
“Egyes ellenzéki oldalakon megjelent álhírrel kapcsolatban közöljük, hogy Mányai Zoltán önkormányzati képviselő tegnap délután bemutatta munkaszerződését és a munkaköri leírását Budakalász jegyzőjének, amelyekből egyértelműen bebizonyosodott, hogy a képviselő állása nem összeférhetetlen az önkormányzati képviselőségével, megfelel a hatályos jogszabályoknak.”

Egy hónappal később a fideszes képviselő lemondott

Friss hír, hogy mégis lemondott Mányai Zoltán a képviselőségről, de ezt azzal indokolta, hogy március 1-től kormánytisztviselővé nevezték ki. A CivilKalász közben azt írja, hogy a kormánymegbízott válaszolt az összeférhetetlenséget firtató kérésükre. Ezt a választ kapták:
“Mányai Zoltán kormányhivatallal kötött munkaszerződése nem feleltethető meg az Mötv. fent idézett részének kiemelt kategóriáival. A kinevezés a közigazgatás sajátos jogviszony létesítési formájának tekinthető, amely nem azonos a munkaviszony létesítésével, továbbá a megbízatás sem, amely a polgári jogi jogszabályoknak megfeleő – szintén a munkaszerződéstől fogalmilag elkülönülő – megbízási szerződést jelent.”
A CivilKalász szerint ez akkor azt jelenti, hogy Mányai Zoltán által a kormányhivatalban végzett munka csak azért nem összeférhetetlen, mert annak végzésére nem „kinevezték” és nem is „megbízatást kapott”, hanem munkaszerződést kötöttek vele.

Összeférhetetlenségi aggályok Kecskeméten is

Kecskeméten is téma egy ideje már Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester összeférhetetlenségi aggálya, miután megírtuk, hogy mindkét városvezetőnek van felügyelőbizottsági tagsága is, és a Fővárosi Kormányhivatal kormánymegbízottja hasonló ügyekben nyilatkozott összeférhetetlenségről, főként ellenzéki városvezetők esetében. Ugyanarra a törvényre hivatkozva a Bács megyei kormányhivatal azt közölte a KecsUP-nak a kecskeméti esetekkel kapcsolatban, hogy informálódik.
Bodrozsán Alexandra, a Momentum kecskeméti országgyűlési képviselőjelöltje levélben fordult a polgármesterhez, érdeklődve, hogy lemond-e valamelyik pozíciójáról. Szemereyné Pataki Klaudia a polgármesteri teendői mellett a Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottságának is tagja havi 1,6 millió forintért, és a kiadásainak, költségeinek megtérítésére is igényt tarthat. A polgármester válaszában leírta, hogy nem tud összeférhetetlenségről, és, hogy neki szívügye a város és az egyetem is.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...