fbpx
12.8 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Újabb egyetemek esetében nyújtották be az alapítványi kézbe adáshoz szükséges törvényjavaslatokat

A színművészeti egyetem példája okán az egész ország megtudta, hová fajulhat egy olyan egyetemi fenntartóváltás, amelyet sem az oktatók jó része, sem a hallgatók nagy része nem akar. Ma már mozgalom lett a Free SZFE.

Kecskeméten már a páholyból figyelik a többi egyetemet

Kecskeméten hasonló módon, bár szinte csönd nélkül történt meg a váltás. A változtatás magjai itt, ha úgy tetszik baráti talajra hullottak, minden ellenkezés vagy hangoskodás nélkül átment a fenntartóváltás. Sőt, a polgármester úgy nyilatkozott, hogy a kecskeméti felsőoktatás megerősödését hozzák a változások. A pedagógusképzés okán azonban már van érezhető morgolódás a közvéleményben, és az ellenzék is több esetben felszólalt, mert úgy érzi, rossz kezekbe került a nagy múltú képzés (a Neumann egyetemtől átkerült a Károli egyetemhez, amely Nagykőrösre tette a rektori hivatalt, nem indít szeptembertől tanító szakot Kecskeméten, a gyakorló intézményeket pedig a katolikus egyháznak passzolná át) Tehát egy ideje már a Neumann János Egyetemért Alapítvány a fenntartója a kecskeméti egyetemnek. Amely alapítvány, megalakulásakor több tízmilliárd forint értékben kapott állami vagyont a működéshez. A modellváltó egyetemek ezzel olyan kvázi magánegyetemekké válnak/váltak, amelyeknek állami vagyonra van szükségük a működéshez, ráadásul a fenntartó alapítványok kuratóriumaiba olyan embereket ültettek, akik nem vádolhatók azzal, hogy bármiféle fejtörést okoznak a jelenlegi kurzusnak. Az országos sajtó már szemezgetett az átalakuláson korábban átesett egyetemek kuratóriumaiból neveket, most mi elég ha csak a kecskeméti példánál maradunk. A Neumann János Egyetemért Alapítvány kuratóriumában ülő öt ember közül négy jól beazonosítható irányból érkezett.

 • Lezsák Sándor fideszes parlamenti képviselő
 • Gaál József, a fideszes önkormányzat egyik alpolgármestere
 • Bánkuty Tamás József, a Nemzetgazdasági Minisztérium korábbi osztályvezetője
 • Csizmadia Norbert kuratóriumi elnök, a Nemzetgazdasági minisztérium egykori államtitkára, a Matolcsy György vezette MNB egykori ügyvezető igazgatója
Hasonló cikkünk:  Nyaralásra indultok a kocsival? Ezeket ne feledd el!
Hasonló cikkünk:  Nyaralásra indultok a kocsival? Ezeket ne feledd el!

Ennek az alapítványnak a felügyelőbizottságában ül a fideszes Szemereyné Pataki Klaudia polgármester havi 1,6 millió forintért, akivel kapcsolatban összeférhetetlenségi aggály merült fel, de a megyei kormányhivatal még nem volt képes állást foglalni az ügyben.

Újabb több, mint 10 egyetem kerül alapítványi fenntartás alá

Az első néhány egyetem esetében a kormány hozott döntést az úgynevezett modellváltásról. Egy ideje azonban az egyetemek “kérhetik” az átalakulást. Erre ösztönzi őket a kormány azzal az 1500 milliárd forint fejlesztési pénzzel, amelyet -az elhangzott kormányzati megszólalók szerint- akkor lehet hatékonyan felhasználni, ha átesnek a modellváltáson, vagyis az állami kézből alapítványi kézbe kerülnek a felsőoktatási intézmények. A már modellt váltott egyetemeken túl, 1-2 hónapja újabb egyetemek jelezték a modellváltás igényét. Most ezek esetében nyújtotta be március utolsó napján, éjfél előtt néhány perccel (szinte már szokásos időben) Semjén Zsolt azokat a törvényjavaslatokat, amelyek megalapozzák a fenntartóváltást, vagyis létrehozzák a fenntartó alapítványokat, ugyanakkor újabb sok tízmilliárd forint értékben adnak át az alapítványoknak állami vagyont.

Hasonló cikkünk:  Foltozzák a Gábor Dénes nevű kátyúhalmazt
Hasonló cikkünk:  Gyermekjogi alapítvány: Politikus ne fotózkodjon gyerekekkel

A mostani törvényjavaslatok a következő egyetemeket érintik:

 • Debreceni Egyetem
 • Nyíregyházi Egyetem
 • Óbudai Egyetem
 • Semmelweis Egyetem
 • Testnevelési Egyetem
 • Pécsi Tudományegyetem
 • Budapesti Gazdasági Egyetem
 • Tokaj-Hegyalja Egyetem
 • Dunaújvárosi Egyetem
 • Magyar Táncművészeti Egyetem
 • Szegedi Tudományegyetem

Az Eszterházy Károly Egyetem fenntartói jogának az Egri Főegyházmegye részére történő átadásáról nyújtottak be törvényjavaslatot.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...