fbpx

FRISS HÍREK

Szórakozik velünk Kecskemét jegyzője – perelni fogunk

- Advertisement -

Kecskemét jegyzője februárban a veszélyhelyzetre hivatkozva kitolta az adatközlési határidőt, így közvetlenül a választás után tudhattuk csak meg áprilisban, hogy az önkormányzati sajtó munkatársa, a hiros.hu szerkesztője, Bogdándi Ferenc szerkeszti a polgármester Facebook oldalát. Ahol képviselőket tiltanak le, és százával tűnnek el kritikus kommentek. Akkor, amikor a polgármester arról beszél, hogy a nyilvánosságot és a szólásszabadságot mindenkor megvédik.

2022. február 14-én fordultunk a polgármesteri hivatalhoz, hogy megtudjuk, kik kezelik, szerkesztik a polgármester hivatalos Facebook oldalát. Egészen pontosan ez szerepelt a kérelmünkben:

Kecskemét MJV polgármesterének kommunikációs megjelenéseihez kapcsolódó szerződéseket, melynek során mindenképp küldjék meg:
– a médiacégekkel kötött szerződéseket, ahol az utóbbi 12 hónap során megjelent polgármester asszony
– külső tanácsadókkal kötött szerződéseket, amelyek polgármester asszony megjelenésével, kommunikációs és személyes készségeivel, külsőségeivel kapcsolatosak
– közösségi médiafelületek kezelésével kapcsolatos szerződések (pl: https://www.facebook.com/szemereyne.klau…)
– esetlegesen influencerekkel folytatott együttműködésekre vonatkozó szerződéseket is
– a polgármesteri hivatal azon szerződéseit, amelyek kapcsán polgármester asszony is jogosult szerepet kapni, szerepelni.

Addig tologatták a határidőt, hogy pont a választás után derült csak ki, hogy milliókért az önkormányzati sajtó munkatársa áll a polgármester Facebook oldala mögött

Erre jött egy válasz Mayer Endre jegyzőtől február 28-án, amelyben a veszélyhelyzetre hivatkozva azt írta, hogy az adatközlés 15 napos határideje veszélyeztethetné a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatokat, így a jogszabály szerint 45 napra tolja ki a határidőt.

Ekkor a KecsUP egy újabb adatkérelmet terjesztett elő március 19-én, amelyben kértük a jegyzőt, hogy részletezze, hogy az első levelünkhöz képest eltelt két hétben milyen vészélyhelyzettel összefüggő közfeladatokat végeztek, hányan és mennyi ideig, hogy nem tudták az alapból megadott 15 napon belül megválaszolni az eredeti kérdésünket, amely arra irányult, hogy ki vagy kik állnak a polgármester Facebook oldala mögött.

Közben egy újabb levelet kaptunk a jegyzőtől március 31-én, amelyben leírta, hogy a korábban közölt és meghosszabbított határidő egyetlen alkalommal 45 nappal meghosszabbítható, és élnek ezzel a lehetőséggel. Majd április 5-én jött egy újabb levél arra a kérelmünkre válaszolva, amelyben annak a bizonyos két hétnek a közfeladataira voltunk kíváncsiak, amelyek a veszélyhelyzettel függtek össze, és ami miatt nem tudták tartani a 15 napos határidőt. A jegyző a levelében azt írta, hogy nem állnak rendelkezésére adatok, hogy az akkori feladatokat hányan és mennyi időben végezték. Egyébként pedig elküldött egy tavaly keletkezett linket, amely 50 oldalon sorolja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatait. Erre elküldtünk egy újabb levelet, amelyben nyomatékosítottuk, hogy mi nem általában vagyunk kíváncsiak az önkormányzat feladataira, hanem arra a két hétre vagyunk kíváncsiak, amelyre hivatkozva nem kaptuk meg 15 napon belül a választ, mert a veszélyhelyzettel összefüggő feladatokat veszélyeztette volna a válaszadás. Erre a jegyző azzal válaszolt, hogy már korábban is megadta a kért adatokat, így az újabb kérelmünket megtagadja.

Hasonló cikkünk:  Elkelt a Gizella téri városi ingatlanrész, a hasznosításáról a vevő még nem tud információval szolgálni

Két szerződés elküldése veszélyeztette volna az önkormányzati feladatokat?

A végén persze (szintén április 5-én) megjött a válasz arra, hogy ki áll a polgármester Facebook odala mögött. A megküldött szerződésekből az derült ki, amit sejtettünk és meg is írtunk korábban. Vagyis, hogy az önkormányzati hiros.hu médiaszerkesztője, Bogdándi Ferenc gondozza a polgármester Facebook oldalát, és segíti az önkormányzat sajtókapcsolatait.

Vagyis Bogdándi Ferenc egyéni vállalkozóként milliókért szerkeszti a polgármester Facebook oldalát és intézi az önkormányzat sajtóügyeit, magánemberként, az önkormányzati sajtó munkatársaként pedig adott esetben elvégzi az önkormányzat által elvárt sajtófeladatokat.

Érdekesség, hogy a március végén küldött jegyzői levél ugyan 45 napos hosszabbítást kért a válaszadásra, azonban innentől kezdve csak pár nap kellett ahhoz, hogy kiadják a milliós szerződéseket. Így éppen az országgyűlési választás utáni második napra húzták el, hogy nyilvánosak legyenek Bogdándi Ferenc szerződései, mintegy bevédve az önkormányzati sajtó munkatársát, és a választás utánra tolva egy esetleges kényes témát.

Perre megyünk, mert úgy érezzük a jegyző szórakozik velünk

Miután továbbra sem ismerjük annak a két hétnek a veszélyhelyzettel összefüggő közfeladatait, és úgy érezzük, hogy a jegyző szórakozik velünk, perre visszük az ügyet. Hogy kiderüljön, voltak-e valós feladatok a február 14-28. közötti időszakban a veszélyhelyzettel kapcsolatban -és ráadásul annyi-, amelyek nem tették lehetővé, hogy két szerződést előkeressenek a nyilvánvalóan rendezett iratok közül, és pár gombnyomással feltöltsék az internetre.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...