fbpx

FRISS HÍREK

Politikától a civilekig: A kadafalvai játszótér kalandos törénete

- Advertisement -

2018-ban az önkormányzati sajtóban büszkélkedett el vele Kecskemét-Kadafalva városrész akkori kormánypárti képviselője (Fidesz-KDNP), Mák Kornél, hogy 2019-ben megépül a Darázs utca végén egy sportpark a nagyobbakra gondolva, a kisebbeknek kedvezve pedig az első nyilvános játszótere a városrésznek. A sportpark története se piskóta (az is csak tavaly lett kész), de ami a játszótérrel történt, az talán még inkább szembetűnő és több ponton tragikus, nevetséges. Ma már tudjuk, hogy mostanra lett kész, vagyis az ígéret után négy évvel.

Közben (2019-ben) új képviselőt kapott Kadafalva, a szintén kormánypárti Leviczky Cirillt (Mák Kornél nem újrázott, inkább megyei képviselő lett). Szavakban és Facebook posztokban ő is folyton ígérte a játszóteret, de sokáig ez is csak álom maradt.

Hol lesz és mi is lesz?

A sokadik helyszín kijelölése után a már említett sportpark elkészült. Ennek apropóján dobta már az új képviselő megint a köztudatba az évekkel ezelőtt belengetett játszótér gondolatát. Amikor a finisbe érkezett a kondipark, akkor a városrész hivatalos Facebook oldala 2021. április 21-én azt posztolta, hogy a Darázs utcai buszforduló közepén lesz egy játszótér 2-3 játékkal. Egy feltöltött fotó szerint ezt a helyszínen meg is beszélték Szeberényi Gyula Tamás akkori alpolgármesterrel, aki szintén a Fidesz színeiben politizál, ma már országgyűlési képviselőként. Már többször céloztunk rá, hogy a városrész hivatalos Facebook oldalát a helyesírási hibák és a megfogalmazás miatt vélhetően maga Leviczky Cirill (amúgy pedagógus és a szakképző központ kancellárja) írja. Ez azért érdekes, mert később ugyanezen az oldalon tehát minden bizonnyal saját magát cáfolta, amikor azt írta 2021. május 24-én, hogy nem is 2-3 játék lesz, hanem egy játszótér. 2021. július 15-én ráerősítve az álmodozásra azt írta még mindig Kadafalva hivatalos Facebook oldalán Leviczky Cirill képviselő, hogy a helyszínen, tehát a buszforduló kellős közepén egyeztetett a játszótérről a hivatal illetékeseivel. Mint írta, nyáron (tavaly nyáron) lesz a tervezés, utána jön az építkezés. Nem így lett.

Leviczky képviselő rossz helyre álmodta meg a játszóteret

Annál is inkább nem lett a tavalyi építkezésből semmi, mert Kadalafva hivatalos Facebook oldalán azt közölte 2021. szeptember 18-án, hogy a játszótérnek kijelölt buszfoduló közlekedési terület, ezért a hivatal nem támogatja, hogy oda épüljön fel. Mondjuk korábban a laikus közvélemény is nehezményezte, hogy a buszok közvetlen környezetében, esetleg kipufogó füstben játszanak majd a gyerekek. De, hogy az áprilisi bejelentéstől szeptemberig miért kellett eltenie öt hónapnak (úgy, hogy közben a helyszínen legalább kétszer is egyeztettek), hogy kiderüljön, hogy a kinézett helyszín közlekedési terület, azt nem tudjuk. Vagyis öt hónapon keresztül olyan helyről egyeztettek, ahova nem is lehet játszóteret építeni. Ekkor a képviselő megkérdezte a lakosságot, hogy hol legyen az új helyszín és három lehetőséget is megadott.

2022 februárjában új szereplő kapcsolódott be a játszótér építésének koordinálásába. Ez a Civilek Kadafalváért Egyesület volt. Ekkor jelentették be, hogy az önkormányazt 30 millió forintot biztosított az egyesületnek, hogy építtesse meg a játszóteret. Ekkor az egyesület azt közölte, hogy reményeik szerint 2022 első felében megvalósul a játszótér. Itt már tényként közölték, hogy a 2021 szeptemberében felajánlott három helyszín közül arra szavaztak legöbben, ami helyileg a buszfordulóhoz a legközelebb esik. Vagyis a mellette lévő erdős területre.

Leviczky képviselő rúgott egy jó nagy öngólt

Az idén februári  bejelentéshez képest eltelt fél év, látszólag nem történt semmi, vagyis olyasmi, ami a nyilvánosság előtt zajlott volna. Azonban eljött 2022 augusztusa, amikor is Levicky Cirill kormánypárti képviselő jött és árnyékra vetődőtt, tátott szájjal rohant abba a bizonyos erdőbe. Kinek hogyan tetszik. Egy Facebook poszttal azt a benyomást keltette, hogy nagyon nincs képben, mi zajlik a választókörzetében. Kitett egy kéthetes fotót, hogy semmi nem történik a játszótérrel, és azért nem, mert széthúzás van. Ez azért lehetett neki kellemetlen utólag, mert éppen a posztja előtti napon közölte az építtető egyesület fotókkal, hogy elkezdődött a játszótér építése. De annyi értelme volt a képviselő posztjának, hogy kiderült belőle:

  • amikor meglett a helyszín, akkor az önkormányzat közölte, hogy a bürokrácia miatt már nem tudnák időben megépíttetni, ezért adták át a lehetőséget a Civilek Kadafalváért Egyesületnek.
  • az önkormányzattal azonos színű képviselőnek a véleményét ki sem kérték fontos kérdésekben (Leviczky szerint), ami minimum elgondolkodtató körülmény.
Hasonló cikkünk:  Átlátható a kecskeméti önkormányzat? Működik partnerség az önkormányzat, a képviselő és a választó között?

Az önkormányzati képviselő azzal zárta a posztot, hogy összefogással messzebb juthattak volna, mint széthúzással. Ezt sokan úgy értékelték, hogy a képviselőnek savanyú a szőlő, mert kikerült az irányítása alól a játszótér építése.

Erre reagált az egyesület egyik arca, egy ismert helyi vállalkozó, aki nem fogta vissza magát, és azt mondta a kamerába, hogy a képviselő szégyellje magát. Király Roland azt is elmondta videójában, hogy Leviczky Cirillnek ebben a történetben semmi szerepe nem volt, a pénzt se ő szerezte, pedig akár meg is tehette volna a pénzügyi bizottság elnökeként. A KecsUP-nak azt nyilatkozta Király Roland, hogy az önkormányzat végül is jól döntött, hogy nem Leviczky Cirillnek vagy egy hozzá köthető egyesültnek adta a pénzt, hanem a Civilek Kadafalváért Egyesületnek. Azt is lenyilatkozta, hogy ebben a történetben Leviczky Cirillnek már nincs szerepe és igazából nem is volt sosem. Király Roland elismerte, hogy a határidőkkel tényleg ptobléma volt, de a videóban is elmondta, hogy bizonyos hivatalok nem csipkedték magukat, ezért már a 30 millió egy részét közben vissza is utalták az önkormányzatnak. De végül meglett minden engedély, amit bizonyít is, hogy a területen folyik a munka. Az alelnök szerint mire ki kell fizetniük mindenkit, addigra az önkormányzat visszautalja majd az egyesületnek a pénzt. Végezetül Király Roland azt vetette még fel a KecsUP érdeklődésére, hogy Leviczky Cirillnek el kellene gondolkodnia, hogy a választásokig képviselő akar-e maradni. 

Hogy Leviczkynek milyen a támogatottsága az őt indító pártokban, nem tudjuk. Annyi azonban tény, hogy egy korábbi városházi dolgozó (aki sokat tűnt föl egykor Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester körül) nem kímélte őt, és nyilvános kommentben esett neki. Olyanokat írt a képviselőről, hogy nem megy neki a közösségért dolgozás. Mindenkiben ellenséget lát. Valamint azt kérdezte a képviselőtől, hogy ott lesz-e amikor a közösségért kell dolgozni vagy csak a feszültséget szítja majd a Facebookon.

Elkészült

Ez történt tehát augusztus elején. De közben a játszótér folyamatosan épült, szeptember 15-én pedig az egyesület közölte, hogy megkapták a biztonságos minősítést, így a játszóteret körülvevő szalagokat eltávolítottak, az már használható. Ugyan még a hivatalos átadó nem történt meg, sok gyerek már így is birtokba vette Kadafalva új színfoltját. Hogy mit tartogat a megnyitó, azon kik lesznek ott és kik mondanak beszédet, az még okozhat meglepetést.

Leviczky nem válaszol

Leviczky Cirillnek több kérdést is írtunk, és megatuk a lehetőséget neki, hogy kommentálja a történteket. A megadott tegnap délutáni időpontig nem érkeztek válaszok, sőt azóta sem.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...