A Fidesz kampánymondatát adta új melléklete címének a Kecskeméti Lapok Kft. kiadványa

- Advertisement -

Csütörtök reggel több ezer kecskeméti postaládába került be a Kecskeméti Lapok legfrissebb száma. Afféle „képes önkormányzati hírlevélként” több helyen a Kecskeméti Lapokba fűzve érkezett egy kiadvány, amelynek címe: „Szívvel-lélekkel Kecskemétért”. Ez a mondat ismerős lehet a helyiek számára, hiszen a Fidesz önkormányzati- és polgármesterjelöltje is ezzel a szlogennel kampányol a város minden pontján kihelyezett kisebb és nagyobb plakátokon. Ennyiből úgy tűnhet, hogy a közpénzből működtetett helyi sajtó nyíltan a Fidesz kampányát erősíti.

A kiadványt nem csak a Lapok mellékleteként terjesztik, van olvasónk, aki azt írta: „nekünk ide a küszöbre a la nature volt ledobva”.

Ami igazán érdekessé teszi ezt a különkiadást, az a hátulján megjelenő impresszum:
„Felelős Kiadó a Kecskeméti Lapok Kft. A cég 50%-ot meghaladó tulajdonosa a KIK-FOR Kft., amelynek pedig 100%-os tulajdonosa Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata.

A fenntartói sor végén gyakorlatilag a kecskeméti lakosság képviseletével megbízott önkormányzat áll, ők, azaz mi fizetjük a LAP MÖGÖTT ÁLLÓ cég működését.

Mielőtt megkavarodna az olvasó, márt most jelezzük, hogy a Kecskeméti Lapok impresszumában pedig ez szerepel: „Kiadja a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft.„, aminek szintén Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata a 100%-os tulajdonosa.

Szabad e ilyet kampányban?

Az M1 híradóját május elején marasztalta el a Nemzeti Választási Bizottság, mivel a Híradó című műsorukban a Fidesz kampányát adták le. Vagy, ahogy a bizottság fogalmazott: „jogosulatlanul tette közzé a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség politikai reklámjának minősülő médiatartalmat”. A testület arra kötelezte az M1 csatornát, hogy esti híradójában tegye közzé a határozat rendelkező részét és eltiltotta a további jogsértéstől a köztévét, de bírságot nem szabott ki. De az is igaz, hogy az M1 híradó kiadója közszolgálati kiadó, nem pedig egy „alvó” cég, mint a Kecskeméti Lapok Kft.

Véleményünk szerint ez a kiadvány is törvénysértő lehet. Ha az önkormányzat bízta meg a Kft.-t, akkor az azért baj, mert a Fidesz helyi kampánymondatát adták címnek, ami megfelelhet a jogosulatlan közzétételnek. Ha pedig a Fidesz a megrendelő, akkor az „önkormányzati hírlevél” félrevezető, és a lapban szerepelnie kell a politikai szervezet megnevezésének, mint megrendelő. Kíváncsian várjuk a helyi választási bizottság álláspontját, már ha eljut hozzájuk az ügy.

A Fideszen túli jelöltek és jelölő szervezetek lépéseket fontolgatnak

A kiadvánnyal kapcsolatban megkérdeztük a Kecskeméten polgármesterjelöltet állító szervezeteket, hogy őket is megkereste-e a Kecskeméti Lapok Kft. egy hasonló kampánykiadvány kiadásának lehetőségével, mi a véleményük a kiadványról, és terveznek-e tenni bármit. Az alábbi válaszokat kaptuk, időrendi sorrendben:

Szövetség a Hírös Városért Egyesület, Brúszel László elnök:Tapasztalataink szerint a megkérdezett ügyben a választók között is óriási a felháborodás. Nemkülönben szervezeteinknél és jelöltjeinknél. Jogászaink vizsgálják az ügyet és amennyiben jogsértés gyanúja felmerül, úgy a szükséges jogi lépéseket megtesszük. Minket senki se keresett a hivatkozott laptól, hasonló kiadvány ügyében.”

Mi Hazánk, Hódi Zsuzsanna polgármesterjelölt: „A Mi Hazánk Mozgalmat soha, semmikor nem kereste meg a Kecskeméti Lapok szerkesztősége, kiadója, sem azért, hogy a lapban szerepeljünk, sem úgy, hogy egy másik kiadványt adtak volna ki rólunk. Én még nem találkoztam ezzel a melléklettel, de ha ez így van felháborítónak tartom. De azt is, hogy a KTV finanszírozta pl. a fideszes hirdetéseket, független a közlemény tartalmától. Konzultálni fogok a vezetőséggel ez ügyben, és határozatuk függvényében fogjuk megtenni a szükséges lépéseket.”

Miután elküldtük nekik a kiadvány képeit, még ennyit fűztek hozzá: „Már azt sem lehet mondani, hogy bújtatott reklám…”

Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület, Bodrogi Tamás polgármesterjelölt:Az elmúlt évekhez hasonlóan a Kecskeméti Médiacentrum, amely többségében a kecskemétiek pénzéből működik, a Fidesz-KDNP kampányának szerves része lett: a Fidesz-KDNP vezette városháza saját pártpolitikai céljaira használja fel a kecskemétiek adóforintjait. Nem elég, hogy jelöltjeik döntő része önkormányzati cégeknél vagy állami oktatási intézményeknél áll alkalmazásban, mindent elkövetnek a hatalom megtartása érdekében. Természetesen, ha a Kecskeméti Lapok kiadója bemutatja a Fidesz-KDNP által befizetett számlát, amely igazolja, hogy fizetett hirdetésként jelent meg az anyag, akkor megkövetjük őket. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, hogy a közpénzek felhasználása nem megfelelő módon történik, ami súlyosan sérti a demokratikus verseny tisztaságát.”

Arra a kérdésre, hogy őket megkeresték-e egy ilyen kiadvány lehetőségével: „Határozottan nem. A megkeresésünk kizárólag a választókerületi jelöltek KTV-beli bemutatkozására szorítkozott. A Kiskun Lokálpatrióta Egyesület fontolgatja, hogy a Választási Bizottsághoz fordul az üggyel kapcsolatban. Ugyanakkor nincsenek illúzióink: tisztában vagyunk vele, hogy beadványunkat valószínűleg mondva csinált okokkal el fogják utasítani. Ennek ellenére fontosnak tartjuk, hogy minden lehetséges jogi lépést megtegyünk az ügy kivizsgálására, hiszen a demokratikus verseny tisztaságának védelme mindannyiunk közös érdeke.”

„Elmarasztal az OVB, megvédenek a jogászok, oszt jónapot”

A fentieket Orbán Viktor mondta egy nem nyilvános pártrendezvényen még ellenzéki vezetőként a 2006-os választás előtt. És úgy néz ki, hogy a jogászkodás Kecskeméten is működik. A fenti válaszokból látszik, hogy a cégnév és az újság névazonossága miatt még a jelöltek is összekeverik a Kecskeméti Lapok Kft.-t és a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft.-t. Első pillanatban mi is ezt tettük, így természetesen kérdést intéztünk Kozák Poletthez is a KTV ügyvezetőjéhez. Persze nem válaszolt, bár most kivételesen megtehette volna, hogy megírja, hogy neki semmi köze ehhez a kft.-hez. Helyette Garaczi Jánoshoz, a KTV felügyelőbizottságának elnökéhez fordultunk, jelenleg ő a Kecskeméti Lapok Kft. ügyvezetője. Kérdéseinket neki is elküldtük, pedig ha korábban kapjuk meg az újságot, akkor személyesen is fel tudtuk volna tenni szerda este, hiszen személyesen is részt vett Magyar Péter vidékjáró turnéjának kecskeméti állomásán (ahogyan az az interjú 32. másodperctől látható).

A KecsUP Interjúja Magyar Péterrel

Garaczi János kérdéseinkre ezt válaszolta: „A jelenlegi választási kampány közben lemondtam minden megbízatásról, amely a politikával bármilyen módon összekapcsolható. Lemondtam a Kecskeméti Lapok Kft. ügyvezetői megbízatásról a gazdasági társaság legutóbbi taggyűlésén, amelyet a tulajdonosok elfogadtak. 2023-ban választottak meg a gazdasági társaság ügyvezetőjének, amelyet térítésmentesen végeztem. (Semmilyen jogcímen nem vettem fel egyetlen fillért sem.) Április 11-én kelt e-mail-ben értesítettem a Városstratégiai és Pénzügyi Bizottság elnökét arról, hogy május 15-ei dátummal lemondok a Kecskeméti Televízió Nonprofit Kft. felügyelő bizottsága elnöki posztjáról. Információim szerint már új elnöke van a FEB-nek. További kérdéseikre nem kívánok válaszolni. Természetesen eddigi tevékenységemért vállalom a felelősséget. Munkájukhoz sok sikert kívánok!”

Szóval most ott tartunk, hogy egy többségében önkormányzati tulajdonban álló cég, aminek éves árbevétele nem éri el a 2 millió forintot, pont a kampányban látta jónak, hogy a Fidesz számára készítsen egy kiadványt és ennek a terjesztését is megoldja.

Ez alsó hangon is milliós nagyságrend, de inkább több millió. A cég ügyvezetője jelen pillanatban a cégbírósági adatok alapján ugyanaz az ember, aki a KTV felügyelőbizottságának elnöke. A cég neve pedig megegyezik az önkormányzat lapjának nevével.

Ha jönnek további válaszok vagy történik valami fejlemény az ügyben, akkor mi is folytatjuk a témát. Várjuk olvasóink véleményét is a szerkesztoseg@kecsup.hu-ra!

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version