Szavazz Te is! – elstartolt az Európai Parlament saját „politikamentes” választási kampánya

- Advertisement -

A 2024-es EP-választások előtt, április 29-én az Európai Unió 27 tagállamában egyszerre startolt el az Európai Parlament tájékoztató kampánya. Vajon lehet-e politikamentesen kampányolni az EP-választásokért? Mi a választások tétje az EP kommunikációs vezetői szerint? Többek között ezekre a kérdésekre is kereste a választ a budapesti kampánystarton a KecsUP helyszíni tudósítója.

2024 a választások éve: a világ több, mint 50 államában tartanak választásokat idén, beleértve a népességben világelső Indiát, s a gazdasági éllovas Egyesült Államokat. A történelem során még soha nem szavazott több, mint 4,2 milliárd ember nemzeti vagy regionális választásokon. Az Európai Unió ebben a forgatagban külön színfolt, hiszen az Európai Parlament a világ legnagyobb, nemzetközi választási rendszerére épülő politikai szövetség törvényalkotó intézménye, amely saját választásokat tart.

2024. június 6. és 9. között az Európai Unió 27 tagállamában összesen több mint 370 millió választópolgár járulhat a szavazóurnákhoz, hogy leadja voksát az európai parlamenti választásokon.

Az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatósága 2024-ben is saját, pán-európai intézményi tájékoztató kampányt indít. Ennek célja, hogy a választópolgárok minél szélesebb köre jól informáltan vegyen részt a szavazáson.

Budapesten az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodája a hét elején sajtótájékoztatón mutatta be a tájékozási csomag legfontosabb elemeit. Ezek közül kiemelkedik egy rövidfilm, amelyben a huszadik század nagy történelmi diktatúráit és azok bukását megélt idős európai polgárok mesélnek a fiatalabb generációnak, a demokráciához fűződő személyes élményeikről. Hangsúlyozzák, hogy a demokráciát nem lehet magától értetődőnek tekinteni. A „Szavazz Te is!” című kisfilmmel és annak adaptációival mától találkozhatnak a választópolgárok a televízókban, a rádiókban, a mozikban és a közösségi médiában, valamennyi tagállamban Az „Európai választások 2024”  weboldalon a választás szabályairól, menetéről is számos hasznos információt találhatnak olvasóink.

A sajtótájékoztatót követően Lővei Andrea irodavezető rövid beszélgetésre is rendelkezésre állt a KecsUP számára, s a választás jelentőségével kapcsolatban elmondta, hogy annak tétje:

az európai demokratikus értékrend megőrzése. Ennek megfelelően a szavazás nem csupán fontos eszköz a polgárok kezében Európa jövőjének befolyásolására, de az európai demokrácia védelmének eszköze is.

A most záruló, 2019-2024-es EP-törvényalkotási ciklus közismerten a háborús, klíma, COVID és energiaválságok jelentette kihívásokkal rendkívüli jogalkotói kezdeményezésekre késztette az Európai Parlamentet, amely 450 jogalkotási aktát zárt le sikeresen, beleértve a migrációs, a médiaszabadság és az Ukrajna számára nyújtott 50 Mrd Eurós támogatási csomagot is.

Szontagh Andrásné, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájának sajtóreferense felhívta a figyelmet arra, hogy június 9-én este a tagállamok tájékoztatására alapozva közzéteszik az előzetes becsléseket, a választás előtti közvélemény-kutatásokat, majd az utolsó szavazókörök bezárása után a 27 tagállam eredményeit. Az európai eredményeket a results.elections.europa.eu címen lehet nyomon követni. Az új Európai Parlament összetételét az uniós testület 2024. július 16-19. közöti alakuló ülése után teszik közzé.

A kampány brüsszeli nyitányán – a budapesti tájékoztatóval egyidejűleg – Thibault Lesenecal, az EP audiovizuális szolgálatának vezetője azt is bejelentette, hogy május 23-án vitáznak a pártcsaládok csúcsjelöltjei. A hazai pártlisták EP-listavezetőinek nyilvános vitája még kérdéses, erre az EP hazai Kapcsolattartó Irodájának nincsen befolyása – a tagállami EP-választások lebonyolítása nemzeti hatáskörben van.

Zarándy Zoltán írása

 

- Advertisement -
Exit mobile version