Új képzőművészeti állandó kiállítás nyílik a Cifrapalotában szombaton

- Advertisement -

„Ezek a képek mind beszélnek” – május 25-én, szombaton 11 órakor ezzel a címmel nyílik meg a Kecskeméti Katona József Múzeum új állandó kiállítása a Cifrapalota második emeletén. Összesen közel száznegyven festmény, iparművészeti tárgy és grafika kerül a látogatók elé, többek között Tóth Menyhért, Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István művei.

A kiállítás kurátorától, ifj. Gyergyádesz László Móra Ferenc-díjas művészettörténésztől, a múzeum képzőművészeti osztályvezetőjétől megtudtuk, a kiállításon összesen 138 műalkotás, ezen belül 114 festmény, 15 iparművészeti tárgy (üveg, kerámia, textil), 8 folyamatosan cserélődő grafika és 1 szobor lesz látható.

Tóth Menyhért: Afrika (1972)

„Alapvető rendezési elvünk volt – a mai trendektől némileg eltérő módon –, hogy igazodva a hatalmas múzeumi gyűjteményhez képest aránytalanul kicsi kiállítótér adta reális lehetőségekhez, a falfelületeket a lehető legtöbb eredeti alkotás elhelyezésére használtuk fel, lemondva a pazarló bőkezűséggel üresen hagyott szakaszokról, nagyméretű szöveges üzenetekről. S amennyire lehetett, tiszteletben tartva a Cifrapalota műemlék mivoltát, szintén lemondtunk a falak természetellenesen élénk színezéséről, vagy éppen a paravánokkal, álfalakkal a kiállítóteret szinte ‘labirintussá’ változtató koncepciókról is. Mindamellett teljesen nem mondtunk le a gyorsabb és élvezetesebb, hangulati alapú befogadást is elősegítő, egyben alapvető információkat közlő, vizuális elemekről, melyeket különböző magasságokban Ifresco eljárással vittünk fel a falakra” – tudtuk meg a kurátortól.

A Kecskeméti Művésztelep épületeiről, alkotóiról készült korabeli fotográfiákat például a festmények feletti sávban helyezték el, míg Mednyánszky világháborús képei esetében a mögöttük lévő falfelületen jelenítették meg az egyik jellemző hadszíntér felnagyított fényképét, azaz a műalkotások számát emiatt nem kellett csökkenteni.

Mednyánszky László: Enyészet (1917)

A kiállítás hat egymás után bejárható tematikai egységből áll:

  • A Kecskeméti Művésztelep első korszaka (1909–1919)
  • Farkas István (1877–1944) életműve
  • Tóth Menyhért (1904–1980) életműve
  • Mednyánszky László (1852–1919) életműve
  • Nagy István (1873–1937) művészete
  • Magyar művészet a 20. század első felében

A legnagyobb alapterületű első egységben lesz – Kecskemét „aranykorát” felidézendő – egy „kávéházi sarok”, a múzeumpedagógiai foglalkoztató (interaktív érintőképernyős asztallal), és rögtön a bejárattól balra egy a multi-touch képernyős fal is.

A gyermekek biztonságát is szem előtt tartva, a múzeumpedagógiai foglalkoztató mögötti konvektort szitazománcozott acéllemezekkel fedték le. A Balanyi Károly Ferenczy Noémi-díjas grafikus- és zománcművész által tervezett és kivitelezett egyedi alkotás – a kiállításhoz vizuálisan és tartalmilag is igazodva – Perlrott Csaba Vilmos Kálvária-képeinek felhasználásával készült.

A kiállítást részletes, többszintű tájékoztató rendszer kíséri. Minden egyes terem falán láthatnak a látogatók Ifresco eljárással felvitt, tartalmi szempontok alapján megtervezett dekorációt (archív fotókat, képeslapokat, be nem mutatott művek reprodukcióit), a kiállított műtárgyak között magyar és angol nyelvű rövid szövegek segítenek eligazodni.

Az első teremben játékosabb formában, egyszerre két ember által is használható érintőképernyő segítségével, további tájékoztatást kaphat, érdekességekre lelhet minden látogató, elsősorban az általa tetszőlegesen kiválasztott műalkotásokról, illetve magáról a Cifrapalotáról.

A kurátor azt az örömteli újdonságot is kiemelte, hogy innentől kezdve már akadálymentesen, lifttel is feljuthatnak a második emeletre a kiállítást megtekinteni vágyó idősebb, mozgáskorlátozott, vagy a fogyatékossággal élő látogatók.

Az új állandó kiállításban 24 különböző QR-kód is leolvasható lesz okostelefonok segítségével.

„Olyan alkotásokról, témákról, műcsoportokról olvashatnak itt az eddigiekhez képest sokkal részletesebben, gazdag illusztrációs anyaggal – köztük eredetiben ki nem állított művekkel is – kísérve, mint például Lechner Ödön kecskeméti víztorony tervei, Tóth Menyhért fejei, Mednyánszky László I. világháborús alkotásai, vagy éppen Czigány Dezső híres, sorozatindító Ady-portréja” – emelte ki ifj. Gyergyádesz László.

Farkas István: Vége (Elvégeztetett, 1941)

A tájékoztatás egy hagyományosabb formája is jelen lesz – a Cifrapalota pénztárában megvásárolható – 80 oldalas kiállításvezető formájában, alapos, tudományos-ismeretterjesztő szintű művészettörténeti szöveggel, több mint 120 mű színes reprodukciójával, továbbá számos dokumentumértékű fekete-fehér fényképpel és képeslappal.

A Cifrapalota ingyenesen látogatható a hétvégén

A múzeum Facebook-eseménye alapján a hétvége részletes programja:

Május 25., szombat
11:00- Megnyitó
12:00- Kurátori tárlatvezetés a megújult kiállításban
11:00-14:00- Játékos festmények- Festőjátékok a Kreatív Kuckóban

Május 26. vasárnap

14:30 – Zenével a kiállításban- A kecskeméti zeneiskola tanárainak közreműködésével
15:00 – ifj. Gyergyádesz László művészettörténész, a kiállítás kurátora beszélget Balanyi Károly zománcművésszel
15:30- Zenével a kiállításban- A kecskeméti zeneiskola tanáraival

A fenti programok és a Cifrapalota ingyenesen látogatható a hétvége során – közölte a múzeum.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version