fbpx
13.6 C
Kecskemét
2024. szeptember 16., hétfő

FRISS HÍREK

Az Orbán-kormány egyre jobban eladósítja az országot Kína felé

- Advertisement -

Az Orbán-kormány évről-évre kiszolgáltatottabbá teszi az országot Kína felé, ahogy egyre szerteágazóbb kapcsolatokat épít ki: Budapest-Belgrád vasútvonal, a diverzifikáció jegyében jüanban denominált állampapír-eladások, Fudan Egyetem ötlete, akkumulátoripari befektetések, Budapest utcáin járőröző kínai rendőrök, majd hétpecsétes titokként kezelt nagy összegű kínai hitelfelvétel – írja a 444.hu.

Az elmúlt három évben jelentős tartozást halmozott fel a kormány Kína felé, az ÁKK devizahitel-állományt részletező adatai szerint:

  • az idei második negyedév végén 71,79 milliárd forinttal tartozik a magyar állam az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Banknak,
  • a Budapest-Belgrád vasútvonal építésére eddig 341,6 milliárd forintot hívtunk le,
  • idén tavasszal pedig teljes titokban 1 milliárd eurónyi hitelt kért a magyar kormány Kínától, ami a második negyedév végén 395,15 milliárd forinttal szerepel az ÁKK kimutatásában.

Emellett a magyar államnak még 3 milliárd jüan értékű devizakötvényt is vissza kell idén és jövőre fizetnie kínai befektetőknek, ez jelenlegi árfolyamon mintegy 150 milliárd forintnak felel meg.

Májusi magyarországi látogatása során Hszi-Csin Ping kínai elnök és Orbán Viktor 18 közös beruházásról szóló megegyezést írt alá a stratégiai partnerség jegyében. Ezek között vannak olyan, már korábban tárgyalt, de még el nem indult beruházások, amiket újra megerősítettek. Például:

  • magyar-kínai együttműködés a nukleáris ipar teljes spektrumára,
  • megkezdik a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű építésének előkészítését,
  • előkészítik a Budapest belvárosát a ferihegyi reptérrel összekötő gyorsvasúti projektet,
  • az elektromos autók töltőhálózatának közös fejlesztése,
  • megkezdik Európa „legmodernebb, legnagyobb, legbiztonságosabb és leggyorsabb átengedést biztosító” határátkelőhelyének megépítését Magyarország és Szerbia között,
  • a szerbekkel közösen annak a lehetőségnek a vizsgálata, hogy kőolaj-vezeték létesüljön Magyarország és Szerbia között.
Hasonló cikkünk:  A kormány nem szívesen fizetné ki a migrációval kapcsolatos uniós pénzbüntetést, keresik a kibúvót

Ezek a beruházások hatalmas költséggel járnak, a 444 szerint pedig ezeket feltételezhetően nagyrészt kínai hitelből finanszírozná a kormány. Tehát amíg az Európai Unió egyre nagyobb kihívásként tekint Kína külgazdaság-politikájára, addig a teljes kitettségünk ma már az ezermilliárd forintot súrolja Kína felé, ami a teljes magyar devizahitel-állománynak a negyede. És a jelek szerint nem lehet kétség, hogy ez a függés erősödni fog a jövőben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Nem engedték fel a mozgássérült szurkolót a lelátóra a Széktói Stadionban, az U21-es fociválogatott meccsén

A lelátóról, öt értelmi sérült barátjával közösen szerette volna nézni egy mozgáskorlátozott, kerekesszékes szurkoló kedden a magyar és spanyol...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...