fbpx
18.2 C
Kecskemét
2023. március 21., kedd

FRISS HÍREK

Bodrozsán: A kormányhivatal megvárta, míg a Fidesz kimenti a polgármestert

Bodrozsán Alexandra önkormányzati képviselő (Szövetség) arról posztolt, hogy megkapta a választ a kormányhivataltól, hogy Szemereyné Pataki Klaudia kapcsán fennáll-e az összeférhetetlenség azért, mert egyszerre polgármester és a Neumann János Egyetemért Alapítvány felügyelőbizottsági tagja.

Az áprilisban módosított törvényre hivatkozva talált mindent rendben a kormányhivatal

A kormányhivatal arról tájékoztatta a képviselőt, hogy az önkormányzati törvény szerint nincs összeférhetetlenség, ezért további intézkedések nélkül lezárta a vizsgálatot. A levélben pedig többek között a törvénynek arra a passzusára utalnak, amelyben 2021. május 1. óta benne van a kormánypárti képviselők szavazataival, hogy 3000 fő feletti település polgármestere tevékenykedhet olyan alapítványnál, amelyeket mostanában sorra hoz létre a kormány, és amilyen a kecskeméti egyetemet fenntartó alapítvány is, ahol havi 1,6 millió forintért felügyelőbizottsági tag Szemereyné Pataki Klaudia 2020. június 29. óta.

A Szél Bernadettnek küldött kormányhivatali levél

Bodrozsán Alexandra: A kormányhivatal megvárta, míg a Fidesz kimenti a polgármestert

Bodrozsán Alexandra a következőt írta ezzel kapcsolatban:

„Úgy könnyű a szabályok szerint eljárni, ha probléma esetén nem nekünk kell változni, hanem a törvényt módosítják hozzánk. A Lex Szemereyné elfogadásra került, ezzel a fideszes párttársak az Országgyűlésben kimentették Kecskemét polgármesterét a vitás helyzetből.
A Kormányhivatal pedig megvárta, amíg megváltoztatták a törvényt, és csak azután merte lezárni a vizsgálatot. Azzal az aprósággal pedig már “elfelejtettek” foglalkozni, hogy a törvény korábbi állapota alapján Szemereyné Pataki Klaudia jogszerűtlen összeférhetetlensége ezek szerint hosszú hónapokon keresztül fennállt.”

Szél Bernadett: A kormányhivatalok megvárják, míg a kormány törvényesíti a törvénytelenséget

Szél Bernadett, a Momentum előválasztási képviselőjelöltje ezzel kapcsolatban arról írt, hogy „Az időhúzásra azért volt szükség, hogy bevárhassák az időközben — többek közt — a kecskeméti polgármester miatt módosított törvényt, és már az új szabályok szerint állapíthassák meg, nincs itt semmi látnivaló, a hatályos törvény szerint nincs itt semmiféle összeférhetetlenség.”
„És még a kormánynak áll feljebb, ha számon kérik rajta a jogállamiságot. Már ott tartunk, hogy nemcsak személyre szabott jogalkotás van, de személyre szabott a jogalkalmazás is: a kormány hűséges szolgái, a kormányhivatalok ahelyett, hogy betartatnák a törvényeket, megvárják, míg a kormány törvényesíti a törvénytelenséget. Többek között ezért kell kormányt váltanunk: tényleg nem tudom hova fokozható még ez a tempó, de semmi jót nem tartogat Magyarországnak — még annak sem, aki most azt hiszi, ezek az üzelmek simán beleférnek. Nem, ez már bőven több, mint sok.”
Az összeférhetetlenségről a KecsUP is kérdezte a kormányhivatalt. Több hónapja volt ez, akkor megírták, hogy informálódnak. Azóta nem kaptunk semmilyen választ a vizsgálatról, pedig küldtünk újabb levelet.

Az előzmények

A 2020-as vagyonbevallásokból derült ki, hogy Szemereyné Pataki Klaudia az egyetemet működtető alapítványnál felügyelőbizottsági tag. Utána több cikkben is foglalkoztunk azzal, hogy ez összeférhetetlenségi aggályt vet fel, miután a fővárosi kormánymegbízott azt nyilatkozta korábban, főként ellenzéki polgármesterek tekintetében, hogy összeférhetetlen, ha több helyről vesznek fel fizetést. Nevesített is egy polgármestert, aki egy cég felügyelőbizottságától is kapott fizetést. Majd áprilisban nyújtotta be Semjén Zsolt azt a javaslatot, amelyet megszavazott a kormánypárti többség. Ekkor került a törvénybe (május 1-jével), hogy nem összeférhetetlen ha egy 3000 fő feletti település polgármestere közérdekű vagyonkezelő alapítványnál is folytat tevékenységet. A kormányhivatal leveléből az is kiderül, hogy miután Szeberényi Gyula Tamás alpolgármester felügyelőbizottsági tagsága a Vertikál Zrt.-nél még a vizsgálat előtt megszűnt, már nem volt mit vizsgálni.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...