Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Atomkatasztrófától tartanak, Magyarország is felszólítja Putyint, hogy vonja ki katonáit a zaporizzsjai atomerőműből

- Advertisement -

Európa legnagyobb ukrán atomerőműve, az oroszok által még márciusban elfoglalt zaporizzsjai atomerőmű környékén folyamatosak a katonai harcok, és ez atomkatasztrófával fenyegeti a térséget. Az erőmű alig 500 kilométerre található a világ legsúlyosabb nukleáris balesetének, a csernobili katasztrófának a helyszínétől.

Erre reagált több mint 40 állam és az EU, köztük Magyarország is augusztus 12-én, és azt követelik, hogy az orosz csapatokat azonnal vonják ki a megszállt dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműből, áll az Európai Külügyi Szolgálat honlapján, amiről elsőként a portfolio.hu számolt be.

Sürgetik Oroszországot, hogy „haladéktalanul vonja ki katonai erőit és minden más, illetéktelen személyt a zaporizzsjai atomerőműből, annak közvetlen környezetéből és egész Ukrajnából, hogy az üzemeltető és az ukrán hatóságok ismét eleget tehessenek szuverén kötelezettségeiknek Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül”.

Azt is hozzáteszik, hogy a „nemzetközi közösség felelősségre fogja vonni Oroszországot agressziójáért, és Oroszországnak teljes felelősséget kell viselnie Ukrajnában elkövetett jogellenes cselekedeteiért.

Menekül a lakosság

Tömegesen menekül a lakosság a zaporizzsjai atomerőmű környékéről, írta meg az index.hu a The New York Times alapján. Az egyre gyakoribb robbanások az atomerőműv környékén felgyorsították a civilek menekülését. Vasárnap reggel mintegy ezer autó torlódott fel az orosz és ukrán ellenőrzésű terület közötti frontvonalon átvezető átkelőhelyen.

A menekülők áradata felgyorsult, ahogy a zaporizzsjai atomerőmű közelében egyre gyakoribbá váltak a robbanások − mondta egy interjúban Dmitro Orlov, Enerhodar város száműzött polgármestere. Elmondta, hogy az orosz tüzérség a város külterületéről lőtte ki a rakétákat.

Csütörtökön António Guterres ENSZ-főtitkár is felszólította Oroszországot és Ukrajnát, hogy állítsa le a harcokat az erőműnél, amelyet aznap újabb lövések értek.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version