Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Mondd, Te kit választanál? – pillanatnyi helyzetjelentés a kecskeméti politikáról

- Advertisement -

-vélemény-

Három, négy, de az sem kizárható, hogy a szavazófülke magányában öt politikai formáció közül is választhatnak egy tetsző listát maguknak azok a kecskeméti választók a júniusi önkormányzati választáson, akik 26 év után kiszavaznák a Fidesz-KDNP helyi politikusait az eddig biztosan őrzött közgyűlési székükből.

2024-ben – a korábbi, 2019-es választással ellentétben – azonban nem azért állhat a rajthoz ennyi ellenzéki szervezet, mert a régi politikusok mellett új gondolatokkal érkező, új politikusjelöltek kérnek helyet a döntéshozatalban, hanem azért, mert nagyon nincsenek jó bőrben a pártok.

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület éppen akkor szakadt szét, nem is kettő, hanem háromfelé, amikor az ötpárti együttműködés a pozícióőrzésen felül merészebb álmokat is megfogalmazhatott volna a jövőre vonatkozóan. A sokszínű választóközönség számára a kecskeméti 2019-es ellenzéki együttműködés először kényszerű lépésnek tűnhetett a 2/3-os zárt hatalmi struktúrában, viszont az eredmény, még a kecskeméti Fideszt is meglepte, amikor hat egyéni körzetben is inkább a bizonytalannak tűnő ellenzéknek, mintsem a kormánypártnak szavaztak bizalmat öt évre a kecskeméti választók. Sok év után hirtelen a „kívül” lévők „belül” lévőknek érezhették magukat.

– a Szövetség felbomlik

Az ötpárti együttműködést először Dobos József politikus törte meg, amikor tavaly augusztusban bejelentette, nem csak anyapártját, az MSZP-ét hagyja maga mögött, de a Szövetség frakciójából is kilép. A sűrűn lakott Széchenyiváros egy részét is magában foglaló 6. választókerület egyéni képviselője egyesületi formában indul – aminek a  bejegyzése folyamatban van. A körzetek mindegyikében terveznek jelöltet állítani, akiket ugyan még nem jelentettek be, de már az is biztosra vehető, hogy a „Dobos-párt” saját polgármester-jelöltet dob a ringbe. Dobos okozhat kellemetlenséget a Szövetségnek, hiszen az exszocialista politikus beágyazott a körzetében, és személyesen is jól ismeri a fogyatkozó, ám szavazni hajlandó szocialista szavazókat.

A Jobbik és a Momentum is szakított a Szövetséggel, miután nem fogadták el Király Józsefet közös polgármester-jelöltjüknek. A Momentum azután sem változtatott a döntésén, hogy a Szövetség a hat fős kompenzációs listáján a második helyet felajánlotta. Hivatalosan ugyan a két párt még nem erősítette meg a választási együttműködését, de azt hallani – hasonlóan Doboshoz -, hogy teljesen új név alatt indulnak egyesületi formációban, kiegészülve a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalommal. Eszerint, a jobbikos és a momentumos szavazók, ha keresnék pártjuk nevét és jól megszokott logójukat, nem fogják látni a szavazólapon. Úgy hírlik, hogy nem csak a körzetekben állítanak jelölteket, hanem saját polgármester-jelölttel is színre lépnek.

A Szövetségben bent maradt három párt, az MSZP, a DK és az LMP ellenben úgy döntött, hogy 2019-el ellentétben, a Szövetség elnevezés mellett feltüntetik a szövetséges pártok nevét. Jelöltjeiket és polgármester-jelöltjüket, Király Józsefet kedden mutatták be egy sajtótájékoztató keretében. Nem megerősített információk szerint, Király nem lesz rajta a listán – újrázni készül egyéniben a belvárosban, ellenben a listát az első két helyen a DK politikusai vezetik. Volt szövetségeseikkel ellentétben a pártokból álló és civilekkel kiegészült Szövetség nem marginalizált helyzetből vág neki a kampánynak, hiszen nem ismeretlen nevet kell néhány hét alatt bejáratniuk. Taktikájukat segítheti az európai parlamenti választás felhajtó ereje is, ahol a választók tisztán pártlistákra adják voksukat.

– gondolatok nélkül

Egy dolog világos, hiába próbálták tető alá hozni, előválasztásra nem kerül sor Kecskeméten. Bár sokan már kiábrándultak az USA-ból kölcsönzött, mozgósítást szorgalmazó akcióból, de igény volna valamire, amiben bízni lehet – hallani gyakran ezt a városban az ellenzéki szavazóktól. Végül se erre, se együttműködésre, és úgy néz ki, hogy koordinációra sem kerül sor. Utóbbi azt jelentené, hogy a listát állító szervezetek nem 14, hanem csak 10 körzetben indítanak jelöltet, így tartva fenn annak az esélyét, hogy valós versenyben mérkőzhessen meg, egy az egy ellen az ellenzék és a kormányoldal ott, ahol esélyes az ellenzék. Végérvényesen ez még nem zárható ki, de ahogy sorban bejelentik a különböző formációk a jelöltjeiket mind a 14 körzetben, úgy csökken ennek az esélye.

A Jobbik árvákból alakult Mi Hazánk rá is startolt a pártokból való kiábrándultak megszólítására. Ezt mutatja az is, hogy miközben a Fidesz népszerűsége, ha halványan is, de kicsit kopik, ebből valamelyest a Mi Hazánk, illetve a kétfarkúak tudtak profitálni – legalábbis országosan. Helyben Toroczkai pártja mutatja magát a piacnapokon, azonban a várospolitikában kevésbé. A jelöltjeiknek pedig még a sziluettjét sem látni.

A Kétfarkú Kutya Párt is nagy talány Kecskeméten, annyi bizonyos, ha egyáltalán indulnak az önkormányzati választáson, nem fognak közösködni. Hogy a tisztán, egyedül-stratégia és a tükröt mutatunk a politikának mire lesz elég, azt először az aláírásgyűjtés határozza meg. Nem tűnik első ránézésre soknak a 40-70 aláírás körzetenként, de szokták volt mondani, hogy a Malom Center aszfaltján a méntelekiektől a kellő számú aláírást csak a homoki terepen lehet begyűjteni.

– pusztai politikai küzdelem

A sok lista láttán akár úgy is nézhetnénk az októberről júniusra előrehozott önkormányzati választást, mint a helyi demokrácia ünnepét, még abban a közegben is, ahol kihívást jelent a közpénzből kitömött kormánypárti média-túlsúly, és ahol a valós társadalmi és városi problémák elleplezése a politikai gyakorlat része. Ennek leleplezése, az átláthatóság követelése, a közpénzeket átszövő családi viszonyok emlegetése – kevésnek bizonyultak eddig a választók szemében. És, ha az eredménytelenség ellenére azt látják, hogy a párteliteknek ciklusról ciklusra sikerült átmenteniük magukat – ne csodálkozzon senki sem azon, hogy saját szűkülő szavazóbázisukat is nehéz mozgósítani.

Az ellenzéki választók számára tehát  – mindazért, ami történt az elmúlt hónapokban, vagy éppen annak a hiánya miatt – könnyen az a kép vetülhet fel, hogy még mielőtt a 2019-ben együttműködésre hajlandó ellenzéki pártok igazán megfogalmazhatták volna az új Kecskemétről szóló politikai programjukat, szétestek. Már pedig, ha a néző, aki csak néha jár kosárlabda mérkőzésre, azt látja, hogy a nagy dobás lehetősége elmarad, kétszer is meggondolja, váltson-e jegyet a következő meccsre.

A kormánypártok jelöltjeit a minap bemutatták, a polgármesterjelöltjük ismét Szemeryné Pataki Klaudia. Szokás mondani, hogy Kecskemét erős bástyája a Fidesznek. A választási végeredmények tükrében ez igaznak is tűnhet, azonban általában az alacsony részvétel, az erős polgármesterjelölt kihívó hiánya, az utca mormogása az utak rossz állapotáról, a soha el nem kezdett intermodális pályaudvarról, a város újraiparosításával járó fenntarthatatlan folyamatokról, a nehéz élhetőségről, már más megközelítésbe helyezi a kecskeméti társadalom közélethez való viszonyát.

A medve súlya sokat nyom latba a választáskor. Hiába az évek óta nem látott botrány – a pedofil igazgatót segítő K. Endrének adott köztársasági elnöki kegyelem – a Fidesz toronymagasan vezeti a közvélemény-kutatásokat. A honi mellett, a helyi politikai hangnem sem előremutató. Felerősítheti sokakban azt az érzést, hogy jobb inkább távol maradni a politikai vitáktól, hiszen a politikusok amúgy sem a polgárok ügyein kapnak hajba.

A júniusi választásig mintegy 70 nap van még hátra. A hatalomban lévők láthatóan nem kockáztatnak. A politikai viszonyulások azonban még változhatnak, hiszen azt maguk a politikai szereplők alakítják. A kérdés, alakítják-e, és ha igen, milyen tömeges cselekvést kiváltó gondolatok mentén teszik mindezt. A politikai közösség nem attól politikai, hogy mindent átpolitizál, hanem attól, hogy a társadalom minél több tagjával formálják a közügyeket.

2024. június 9-én egy időben kerül sor az európai parlamenti választásra, és az Alaptörvény tizenegyedik módosítása értelmében az önkormányzati választásra is, amikor Kecskemét bizalmat szavaz az új közgyűlésnek is.

—————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -
Exit mobile version