Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Így indult a tavaszi szünet: a miniszterelnök beírt a gyerekek ellenőrzőjébe – szavazással

- Advertisement -

– vélemény –

Magától Orbán Viktortól kaptak levelet a szülők a KRÉTA Elektronikus ellenőrzőbe március 28-án. A miniszterelnök a helyközi közlekedésben március 1-jétől bevezetett új tarifarendszerről írt, azt is kifejtve: „a család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú”.

Régen, a papíralapú ellenőrzők korában nehezen lett volna elképzelhető ilyen akció, legfeljebb úgy, hogy kis papírra nyomtatják a kormányfő gondolatait, az osztályfőnökök kiosztják a cetliket, a gyerekek szépen beragasztgatják a halványkék füzetbe, majd otthon becsületesen megmutatják szüleiknek.

Ma már más időket élünk, több szempontból is. Ha csak az információtechnológia fejlődésére gondolunk, itt van nekünk a KRÉTA Elektronikus ellenőrző, amely megalkotása a hivatalos tájékoztatás szerint „elsősorban a szülők és gondviselők azon igényét tükrözi, hogy a gyermekükkel kapcsolatos információkhoz teljes mértékben, a lehető leggyorsabban juthassanak hozzá”. Itt láthatják a gyermekük jegyeit, órarendjét, osztályzatait, mulasztásait, bizonyítványát, egyéb iskolai információkat, a tanárok üzeneteit.

De ha kormányzat által a számukra fontos üzenetek terjesztésének módszerét nézzük, akkor is kijelenthetjük, hogy nagyon más idők járnak, mint régebben.

Meglepetésként érhette a szülőket, de túlzottan már nem csodálkozhattak azon, hogy március 28-én KRÉTA-postaládájukban landolt egy rendszerüzenet:

„Tisztelt Szülő! Kérjük olvassa el Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnökének tájékoztató levelét, amelyet a következő LINKEN érhet el!”.

Szerencsére a tárgymezőbe azt is odaírták, hogy a levél az új tarifarendszerről szól, így megnyugodhattunk, hogy szemünk fénye nem valami csínyt követett el – mondjuk feltörte valamelyik minisztérium honlapját, esetleg belelapozott az Esti mesék lázadó lányoknak című könyvbe -, amiért magától a kormányfőtől kapott feddést.

Nem, egy pdf-dokumentumról van szó, amelynek fájlneve: Tarifa_rendszer_DM_14_ev_alattiak_V2. Elgondolkodtunk, hogy a DM vajon mit jelölhet? Valószínűleg nem a drogéria üzletláncot, hanem inkább a direkt marketinget, ami a célpiaccal, célközönséggel folytatott közvetlen (marketing)kommunikációt jelenti. A V2 pedig tippünk szerint azt takarja, hogy ez a levélnek egy második verziója.

A fejléces, miniszterelnöki aláírású levél egyébként egy közel egy hónappal ezelőtti változásról szól, a helyközi közlekedésben március 1-jétől bevezetett új tarifarendszerről. Mai rohanó világunkban ez nem tekinthető igazán gyors, naprakész tájékoztatásnak.

De ha ettől eltekintünk, természetesen az az igazi alapkérdés, hogy mégha egy gyerekeket (is) valamilyen szinten érintő változásról van szó, van-e helye egy miniszterelnöki levélnek az elektronikus ellenőrzőben? És vajon rendszeressé válnak-e majd az ilyen típusú irományok a KRÉTÁ-ban? Hiszen egyáltalán nem kapcsolódik tanulmányi előmenetelükhöz, nem a gyermek iskolai életével kapcsolatos információ.

Képernyőfotó

„Mindenki számára olcsóbb és átláthatóbb, egyszerűbb és korszerűbb tarifarendszert alakítottunk ki. Nehéz időkben ez sokaknak nagy segítséget jelent. Az új rendszerrel mintegy 4 millió ember jár jobban, legyen szó mindennapos ingázásról, eseti ügyintézésről vagy éppen kikapcsolódásról” – írja a miniszterelnök, majd kitér arra, hogy az új tarifarendszerrel kedvezőbb helyzetbe kerülnek a fogyatékossággal és a tartós betegséggel élők, közszféra dolgozói, a 14-25 év közötti fiatalok, valamint a nagycsaládosok.

„A változás a 14 év alatti, iskoláskorú gyermekeket is érint – így az Ön családja is a nyertese lesz az új rendszer bevezetésének. A család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú” – ezt is írja Orbán. Vélhetően ezt az üzenetet – pláne a kegyelmi ügy után – az elkövetkező időszakban (újra) sokszor fogják hangsúlyozni.

Ide bemásoljuk a fejléces, aláírt levelet képként, és így teljes terjedelmében olvasható.

Mindenesetre azok a szülők, akik esetleg szerették volna legalább a tavaszi szünetre kicsit lentebb tekerni a közéletet és a propagandát, azok biztos nem örültek annyira, hogy már a gyerek elektronikus ellenőrzőjébe is ilyen küldeményt kapnak.

Képernyőfotó

Van-e helye ilyen jellegű leveleknek a gyerekek elektronikus ellenőrzőjében?
Poll Options are limited because JavaScript is disabled in your browser.

—————

A Vélemény rovatunkban megjelent írások nem feltétlenül egyeznek a szerkesztőség álláspontjával. A tartalom megtartása mellett ezeket az írásokat jogunkban áll a jobb olvashatóság érdekében megszerkeszteni.

Van véleménye? Szeretné másokkal is megosztani? Írjon nekünk a szerkesztoseg@kecsup.hu címre.

- Advertisement -
Exit mobile version