A választási bizottság vizsgálja a Kecskeméti Lapok Kft. különszámát

- Advertisement -

Cikkünk után a Szövetség a Hírös Városért Egyesület és a Válasszon Jövőt! Kiskun Lokálpatrióta Egyesület kifogást jelentett be a Kecskeméti Lapok Kft. múlt héten megjelent, „Szívvel lélekkel Kecskemétért – Képes önkormányzati hírlevél, 2024” című kiadványa ügyében. 

Mint azt megírtuk, a többségében önkormányzati tulajdonban álló cég saját kiadásban megjelentetett egy „önkormányzati hírlevél” megnevezésű magazint, melynek címlapján a Fidesz helyi kampánymondata olvasható: „Szívvel-lélekkel Kecskemétért”. Információink szerint a Helyi Választási Bizottság ma délután tárgyalja az ügyet. Korábbi cikkünkben arra is kitértünk, hogy a cég ügyvezetője korábban lemondott pozíciójáról.

A Szövetség beadványa már a tényállásban felhívja a figyelmet arra, hogy a részben önkormányzati tulajdonú Kecskeméti Lapok Kft. fő tulajdonosa a KIK-FOR Kft. és ez utóbbi 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég. A Kúria egy 2022-es választási kifogás nyomán már vizsgálta ezt a tulajdonosi szerkezetet és egy akkori kiadványukról megállapította, hogy

„Kecskemét MJV Önkormányzata által fenntartott, ebből következően ‘nagyrészt’ közpénzből működtetett kiadó által megjelentetett sajtótermékről van szó, ami további bizonyítás lefolytatása nélkül megállapítható.”

A jogszabálysértések között a hiányos impresszumot és a jogellenes kampánytevékenység elkövetését említi a Szövetség beadványa.

  • Az impresszum ügyében az látják problémásnak, hogy nem szerepel minden törvény által előírt adat a kiadványban: „a ‘Szívvel lélekkel Kecskemétért’ című és ‘Képes önkormányzati hírlevél, 2024’ alcímű kiadvány utolsó oldala teljeskörű impresszumot nem tartalmaz, így jogsértőnek minősül. Az impresszumról készült csatolt fényképen ugyanis egyértelműen látszik, hogy nem került feltüntetésre a Ve. 144. § (2) bekezdése szerinti kiadásért felelős személy neve.”

Korábbi cikkünkben Garaczi János (volt?) ügyvezető azt nyilatkozta, hogy „lemondtam a Kecskeméti Lapok Kft. ügyvezetői megbízatásról a gazdasági társaság legutóbbi taggyűlésén, amelyet a tulajdonosok elfogadtak. ” Ennek tényét még a mai napon sem látjuk a cégbíróság által vezetett cégnyilvántartás adataiban:

Garaczi János a Kecskeméti Lapok Kft. ügyvezetője
Garaczi János a Kecskeméti Lapok Kft. ügyvezetője, a cégnek 30 napja van bejelenteni a változást, ami egyelőre nem történt meg.
  • A jogellenes kampánytevékenység témában pedig a szlogenek és üzenetek „nagymértékű azonosság”-át említi a Szövetség beadványa, konkrét képekkel és idézetekkel jelölve az azonosságokat.

A kifogásban végül kérik, hogy a választási bizottság állapítsa meg a jogszabálysértés tényét, tiltsa el a kiadót a további jogszabálysértéstől és szabjon ki bírságot, „tekintettel arra, hogy ilyen típusú jogszabálysértést véletlenül elkövetni nem lehet.”

A Szövetség beadványához mellékelt bizonyítékok: maga a kiadvány, Facebook bejegyzések a polgármester oldaláról, és óriásplakát. Mindehol ugyanaz a szlogen.
A Szövetség beadványához mellékelt bizonyítékok: maga a kiadvány, Facebook bejegyzések a polgármester oldaláról, és óriásplakát. Mindenhol ugyanaz a szlogen / KecsUP-montázs

A Válasszon Jövőt! Egyesület beadványa jóval rövidebb, nem idéz be korábbi Kúria határozatokat és más városokban hozott döntéseket, csupán a Fidesz szlogenjének megjelenésére alapozva kéri ugyanazokat az elmarasztalásokat, mint az előző beadvány:

A "Válasszon Jövőt! Egyesület" beadványa
A „Válasszon Jövőt! Egyesület” beadványa

Információink szerint a választási bizottság mai napon tárgyalja az ügyet, a döntésről tájékoztatjuk olvasóinkat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version