HVB: a Szövetség megsértette a választás tisztaságát – kommentháború az ellenzéki képviselők között

- Advertisement -

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, mert egyik Facebook posztjához a TISZA Párt által – Kecskemét Főterén, május 22-én – tartott választási gyűlésről készült felülnézeti fényképfelvételt, forrásmegjelölés nélkül mellékelte, mintha a több ezer fős rendezvény a kecskeméti ellenzéki szervezet támogatottságát tükrözné – állapította meg Kecskemét Város Helyi Választási Bizottsága (HVB). A Szövetségnek eszerint a kifogásolt Facebook bejegyzést el kell távolítania, azonban a határozat ellen három napon belül még fellebbezhet, mert az még nem jogerős. Mindeközben ezen poszt alatt alakult ki kommentháború az ellenzéki önkormányzati képviselők között, a vitájuk arról szól, hogy törölt vagy sem hozzászólásokat a Szövetség a közösségi oldalán.

Az önkormányzati képviselő Vancsura István Magyar Péter demonstrációja után levélben fordult a HVB-hez, amiben azt tette szóvá, hogy szerinte a Szövetség posztja alkalmas a választók megtévesztésére, ugyanis a TISZA Párt nem támogatja a Szövetséget. Ezért azt kérte, a bizottság állapítsa meg: 1) a választás tisztaságát megsértette, 2) töröltesse a posztot, 2) alkalmazzon szankciókat a Szövetséggel szemben a jövőbeni hasonló esetek elkerülése érdekében, és 4) kötelezze helyreigazító nyilatkozat tételére a szervezetet, amiben tüntesse fel, hogy a TISZA Párt nem a támogatója. A HVB a pontoknak egy kivételével helyt adott, így a Szövetségnek nem kell közzétenni, hogy nem segíti őket Magyar Péter pártja.

Az alábbi poszt a vita tárgya és a hozzá mellékelt kép, ami Magyar Péter kecskeméti tömeggyűléséről készült május 22-én, és azt forrásmegjelölés nélkül használta fel a Szövetség a Hírös Városért Egyesület.

Az ügy azért is pikáns, mert a kifogást Vancsura István fogalmazta meg, aki még kilenc nappal ezelőtt a Szövetség önkormányzati képviselőjelöltje volt a 3. számú választókerületben, de visszalépett, mert a jelölőszervezete nem támogatta abban, hogy koordináljon a Dobos József vezette Civil Összefogás Városunkért Egyesülettel. Vancsura István egyébként őszig még biztosan önkormányzati képviselő – októberben ér véget az ötévig tartó mandátuma, amit 2019-ben, az akkor még ötpárti (DK, Jobbik, LMP, MSZP, Momentum), de időközben többfelé szakadt Szövetséggel nyert el.

A Szövetség válaszolt Vancsura Istvánnak

Kerestük a Szövetséget, milyen hatással lehet a volt jelöltjük kifogása a kampány hajrájában. Válaszukban leírták, hogy a Szövetség Magyar Péter szerdai rendezvénye előtt kifejtette álláspontját, amiben az szerepelt: „aki tervezi, bátran menjen el Magyar Péter nagygyűlésére”. És a rendezvény utáni poszttal és a tömeggyűlésről készült fotóval azt illusztrálták, hogy sok ellenzéki szavazó nélkül nincs politikai változás se országosan, se Kecskeméten.

Hozzátették: Ez volt a politikai céljuk, semmi más. A kampányukat a terv szerint folytatják, járják a területet, választókkal találkoznak, és ez megy június 9-ig. A volt jelöltjüknek pedig azt üzenték: „Vancsura István remélhetőleg minden jelölő szervezet kampányát figyelemmel kíséri, nemcsak a miénket, ha már nem sikerült neki a Szövetség nevében akkor kifogást készíteni ebben a kampányban, amikor az a feladata volt. A kifogás nyomán hozott határozat még nem jogerős, vizsgáljuk annak további sorsát.

A kifogásolt poszt alatt alakult ki vita a Szövetség frakciójának képviselői között

A megszokottnál is élesebb hangvételű a kormánypártok és az ellenzéki szervezetek között zajló választási harc Kecskeméten. A minap azért támadták a Fideszt, mert a jelöltjeitől hemzseg a közpénzből működő önkormányzati sajtó, amiben csak negatív színben tűnik fel az ellenzék, és viszont pedig választási csalással vádolják a város közgyűlésében helyet foglaló ellenzéket. A kampány utolsó előtti hetében viszont már a Szövetség frakciójának a tagjai között is nyílt vita bontakozott ki. Lejer Zoltán (Jobbik) és frakciótársa, Kopping Rita (DK), illetve a Szövetség közti szóváltás éppen most arról szól, hogy az ellenzéki szervezet a közösségi oldalán – a Vancsura István által kifogásolt poszt alatt – törölt vagy sem hozzászólásokat.

Néhány kiemelés következik a kommentháborúból, amihez egyébként több mint 130 hozzászólás érkezett, amit itt követhet .

Nem várt helyről érkezett kérdés, Törökné Mária, a DK önkormányzati képviselője a következőt kommentelte, mindezt azután, hogy a Szövetség korábban kiemelte: „Minden poszthoz bárki hozzászólhat, elmondhatja véleményét, mert ez egy nyilvános oldal, de a gyűlölködés, egymás gyalázása nem fogadható el és törlésre kerül.

Több – a komment tartalma alapján vélhetően – ellenzéki szavazó pedig azt nem értette, hogy miért itt vitáznak egymással az ellenzéki képviselők, és egyáltalán mi is zajlik.

Kapott inkább hideget Vancsura István is, aki azt írta, úgy tudja, hogy „levitézlett MSZP-DK politikusokat nem támogat a Tisza Párt.” Erre érkeztek azok a reakciók, amiben azt kérték rajta számon, hogy miért lépett vissza, és különben is, ő is támogatta ezeket a „levitézlett embereket” és a Szövetség új vezetését, amit már utólag bírál.

Egy komment erejéig a TISZA Párt kecskeméti szervezete nevében is hozzászóltak az egy idő után már követhetetlen adok-kapokhoz.

Láthatóan a vitából a Válasszon Jövőt! – Kiskun Lokálpatrióta Egyesület sem akart kimaradni. A frissen feltűnt szervezet nevében Józsa Bálint – aki a Szövetség frakciójának önkormányzati képviselője, de a Válasszon Jövőt! jelöltje a Széchenyivárosban – sajtóközleményt küldött. Azt írja: „A Demokratikus Koalíció, a Magyar Szocialista Párt és a Lehet Más a Politika által fémjelzett Szövetség újra hallatta hangját. Most egy nevetséges párhuzamot vontak Magyar Péter által megszólított tömeg és a saját politikai tevékenységük között. Holott ez a két dolog nagyjából olyan távolságra helyezkedik el egymástól, mint Makó és Jeruzsálem.” Ez arra utal, hogy a HVB Vancsura István kifogását követően elmarasztalta a Szövetség a Hírös Városért Egyesületet.

Ki érti? 

A helyzet kaotikusnak tűnhet a fentiek alapján azoknak, akik kevésbé követik a kecskeméti politikai vitákat, köztük is az ellenzéki térfélen történteket. Röviden az alábbi helyzetbe lavírozták magukat azok, akik még 2019-ben együtt kampányoltak és egy frakciót is alakítottak kilencen.

Az ötpárti (Jobbik, DK, MSZP, LMP, Momentum) Szövetség szétesése 2023 nyarán kezdődött, ekkor lépett ki Dobos József egykori szocialista politikus, aki létrehozta a Civil Összefogás Városunkért Egyesületet – és 11 körzetben jelöltet és polgármester-jelöltet is állított, Klinger Ádám Andrást.

2024 elején a Jobbik és a Momentum közölte, hogy külön indul a Szövetségtől – ebben közrejátszott az is, hogy nem fogadták el a Szövetség favorizáltját, Király Józsefet polgármester-jelöltjükként. A politikusaik az önkormányzati választáson a Márki-Zay Péterhez közel álló Válasszon Jövőt! képviseletében mérkőznek meg, polgármester-jelöltjük Bodrogi Tamás. Legutóbb Vancsura István gondolta meg magát, aki a kampány kellős közepén lépett vissza a Szövetség jelöltjeként az indulástól. A politikus a Szövetség frakciójából is kilépett, ellenben onnan se a jobbikos Lejer Zoltán, se a pártot váltó Józsa Bálint nem lépett ki, aki a Jobbikból a Momentumba lépett át 2023 májusában.

A Szövetség képviselőcsoportja jelenleg 7 fős, abból Vancsura és Dobos ült ki, a képviselői megbízatásuk őszig tart. A frakció tagjai: Király József (MSZP), Kopping Rita (DK), Bodrozsán Alexandra (DK), Tóth Szilárd (LMP), Józsa Bálint (Momentum), illetve Lejer Zoltán (Jobbik) és Török Józsefné Mária (DK) – utóbbi két politikus nem jelöltette újra magát a választáson.

Ha érdekli mi történt eddig a kecskeméti választási kampányban, keresse a KecsUP választási rovatát.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A Minisztérium szerint hétfőre minden irányban átjárható lesz a kritikus Izsáki úti csomópont

Csütörtökön beszámoltunk róla, hogy az Izsáki út legforgalmasabb kereszteződésében, a Vízmű utca felőli közlekedési lámpa előtt egy körülbelül 10...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version