Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Szálló por értéke ma: káros! – A koronavírus után fontos ügy lesz a légszennyezés csökkentése Kecskeméten?

- Advertisement -

A kecskeméti légszennyezettségi mutatók ritkán esnek a természetes vagy elfogadható eredmények közé, amik gyakran megközelítik vagy meg is haladják az egészségügyi határértéket. A koronavírus miatt megállt városban a magas szálló por és nitrogén-dioxid mértéke az elmúlt napokban fel és alá ingadozott. A rendelkezésre álló légszennyezettségi mutatókat figyelve a változás kitérő ingája a különböző napszakokban is szembetűnő. Egy 2019-es kimutatásból az derül ki, hogy Kecskemét az ötödik legszennyezettebb város Magyarországon, Budapestet is megelőzve.

A koronavírus miatt megállt Kecskemét légszennyezettségi mutatói 2020. március – április fordulóján: az inga erősen kitér

Március 31. délután: a szálló por és a nitrogén-dioxid mértéke természetes, ami általában jóval magasabb szokott lenni. A nitrogén-oxidok, a szén-monoxid és a különböző szénhidrogének kibocsátásáért a gépjárműmotorok nagyban felelősek.

Kecskemét légterébe kerülő légszennyező anyagok döntően: a közlekedésből, az üzemi, technológiai tevékenységekből és a lakossági fűtésből erednek.

Az ózonkoncentráció napok óta magas szintet mutat, ami azért gond, mert belélegzéskor mélyen lekerülhet a tüdőbe. Az ózon a tüdőkapacitás csökkenését okozhatja, és gyengítheti a baktérium- és vírusfertőzésekkel szembeni ellenállóképességet. Ezen túl az ózon közvetlenül árt a növényeknek, pusztítja a zöld leveleiket, virágaikat, gátolja a fotoszintézist és a gyökérlégzést is – írja a Levegő Munkacsoport által kiadott Lélegzet című lap.

Április 1. reggel: a mutatók elfogadhatók, illetve tűrhetők.

Április 2. reggel: szálló por szintje káros, a nitrogén-dioxid mértéke kedvezőtlen, a nitrogén-oxid mutatója egészségtelen.

A légúti megbetegedések és a légszennyezettség között szoros kapcsolat van

A légszennyezettség és a betegségek kapcsolatát sokan nem találták magától értetődőnek vagy félvállról vették, de a közvetlenebb kapcsolatra több kutató igyekszik rávilágítani. Egyre több nemzetközi tanulmány (pl. ez, ez, ez) mutatja ki, hogy szoros az összefüggés a vírusos légúti megbetegedések, és az emiatti elhalálozások száma, valamint a légszennyezés között. Minél szennyezettebb levegőben tartózkodunk, annál nagyobb a kockázata a megbetegedésnek.

Kecskemét sem kivétel a probléma alól, ugyanis sokszor mérnek „egészségtelen minőségű” légszennyezettségi adatokat. Kecskemét légterébe kerülő légszennyező anyagok döntően: a közlekedésből, az üzemi, technológiai tevékenységekből és a lakossági fűtésből erednek. Kecskeméten évről-évre egyre komolyabb gondot okoz a helytelen lakossági tüzelés, annak ellenére, hogy tilos szeméttel tüzelni, amiért sok százezres büntetés róható ki, (amiről már korábban is írtunk a kecsup-on.)

A kutatók arra alapoznak, hogy a szálló por (a levegőben levő finomszemcsés anyagok) bizonyítottan hatékony hordozója különböző kémiai és biológiai szennyezőanyagoknak, például a vírusoknak – korábbi tanulmányok már bizonyították, hogy az influenzavírusok, a légúti óriássejtes vírusok és a kanyaróvírusok is képesek rátapadni a szálló porra.

Ugyanerre az eredményre jutottak azok a kutatók, akik kimutatták, hogy Észak-Olaszországban a koronavírus-fertőzéses esetek magas száma összefüggést mutatott a magas szállópor-koncentráció mértékével. A vírus terjedése messze itt volt a legnagyobb mértékű – olvasható a qubit.hu összeállításában.

Koronavírus – sürgető kérést kaptak a hazai önkormányzatok

A légszennyezés csökkentését szolgáló intézkedések bevezetésére kéri az önkormányzatokat a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a koronavírus-járvány miatt. Gyergyák Ferenc, a szövetség főtitkára a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségével, az Európai Népegészségügyi Szövetséggel és a Levegő Munkacsoporttal közösen:

arra hívták fel a helyhatóságok figyelmét, hogy a levegőszennyezés segítheti a vírus terjedését és súlyosbíthatja a betegséget is. Miután a légszennyezettség elsősorban a tüdőre, valamint a légúti szervekre van hatással, gyulladást okozhat és ezáltal gyengül az immunrendszer, és a koronavírus is ugyanezeket a szerveket támadja meg, így ha hosszabb ideig rosszak a légköri viszonyok, akkor az elősegítheti a betegség károkozását” – mutatott rá a TÖOSZ főtitkára.

A kecskeméti Városi Operatív Törzs március 31-ig döntése értelmében arra kéri a kecskemétieket, hogy kerüljék a kerti zöldhulladék égetését, és helyette igyekezzenek komposztálni.

A koronavírus után fontos ügy lesz a légszennyezés csökkentése Kecskeméten?

A pandémia elmúlásával nemcsak Olaszországban vagy Budapesten, de Kecskeméten sem megkerülhető kérdés a légszennyezés problémája. A levegőszennyezés nem egyeseket érintő egészségügyi probléma, hanem olyan közös társadalmi kihívás, ami egyformán érinti a helyi társadalom fiatal és felnőtt tagjait. A koronavírus azt is megmutatta, hogy milyen méretekben szennyezzük a környezetünket.

Coronavirus: nitrogen dioxide emissions drop over Italy

Az ember földi élete során olyan fejlettségre tett szert, hogy hosszabb távra meghatározhatja, de akár is el is pusztíthatja életkörülményeinek egyes elemeit, illetve saját közvetlen környezetének életfeltételeit.

Sokak teszik fel a kérdést mind globális, mind helyi szinten, hogy lehet-e onnan folytatni az életet, mint az volt a koronavírus előtt? A koronavírus után fontos ügy lesz a légszennyezés csökkentése Kecskeméten? Ezért azok a kérdések, amiket már néhányan feszegettek Kecskemét jelenével és jövőjével kapcsolatban, mind reálisabbá válnak, így többek között:

  • a belváros közlekedésének tehermentesítése az autósforgalomtól;
  • a közösségi és a kerékpáros közlekedés elsődlegessé tétele a városi közlekedésben;
  • az energiaszegénységgel is összefüggő helytelen lakossági tüzelés visszaszorítása a téli időszakban, illetve
  • a hazai és multinacionális nagyvállalatok által okozott káros környezeti hatások érdemi visszaszorítására.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version