Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Fekete-Győr András: Kecskemét polgármestere is fél a hatalom elvesztésétől

- Advertisement -

A Momentum elnöke tegnap Kecskeméten járt, ahol átbeszélte a helyi ügyeket a mozgalom tagságával. Majd egy vendéglátóhely teraszán válaszolt bárki kérdésére. Az esemény előtt a KecsUP egy rövid interjút készített Fekete-Győr Andrással.

KecsUP: Elnök úr! Egy olyan városba érkezett, amelynek fideszes polgármestere megüzente, hogy most nyugalomra, felelős politizálásra van szükség, nem politikai csatározásokra és előválasztási kampányra. Miért nem hallgatnak rá?

Fekete-Győr András: Szerintünk meg demokráciára van szükség. A magyarok lassan tizenkét éve ki vannak éhezve erre. Érdemi, felelősségteljes, közérdekű vitákra. Ezt most az előválasztáson meg fogják kapni. Nekünk az a célunk, hogy ezen minél többen résztvegyenek. Úgy vélem, hogy több százezer magyar fog szavazni az előválasztáson. Erre buzdítom a kecskemétieket és a környéken élőket is.

KecsUP: A kecskeméti polgármester mellett Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármester is nagyjából azt fogalmazta meg, amit kecskeméti kollégája. Mit gondol, miért mondta ő is, hogy nem kellene erőltetni az előválasztást?

Fekete-Győr András: Mert félnek a hatalom elvesztésétől. Ezt mutatja az a bődületes közvagyon kiszervezés is a fideszes alapítványokba, amit most látunk. És félnek, mert az előválasztás egy politikai innováció, egy új történet a magyar közéletben. És félnek az összefogástól. Én dolgoztam a német parlamentben kormánypártoknak. Németország azért sikeres, mert ott szociáldemokraták kereszténydemokratákkal tudtak közösen kormányozni évtizedeken át. Az ellenzéki összefogás pontosan azt mutatja meg, ami nincs meg a Fideszben: párbeszéd, együttműködés, szövetségkötés, partnerség.

KecsUP: Üljünk be egy időgépbe és utazzunk előre egy évet. Mi fogad minket ott?

Fekete-Győr András: Megnyerjük a választásokat, feláll egy koalíciós kormány Magyarországon. Egy olyan, amely kelet helyett nyugat felé kormányozza az ország hajóját. Lesz egy felelősségre vonás. Ezt mi felcsúti pernek hívjuk. Ez polgári és büntető perek sorozata. Az elmúlt évtizedekben ellopott vagyont fogják ezek a perek visszavenni. A bűnösöket elszámoltatjuk. Lesznek, akik börtönbe kerülnek, róluk majd a független bíróság fog dönteni. Lesznek, akik egy vagyonosodási vizsgálat után visszafizetik az ellopott vagyont.

KecsUP: Egy nagyon kardinális kérdés mostanában miniszterelnök-jelöltekkel kapcsolatban, ezért essünk túl ezen. Van nyelvvizsgája? Vagy legalább beszél angolul?

Fekete-Győr András: Angolul és németül is beszélek felsőfokon, és még valamennyire franciául is. Ettől függetlenül nem tudom, mennyire számít, hogy valaki beszél-e nyelveket. Az mindenképpen probléma, hogy a fiatalok 60%-ának van csak nyelvvizsgája hazánkban. A régió országaiban viszont 90%-uknak. Én sokat beszélek az oktatás megújításáról is, tudom, hogy csaknem ötezer tanár hiányzik a rendszerből, és sokan közülük nyelvtanárok. Én egyáltalán nem okolom azokat a politikusokat, akik nem beszélnek idegen nyelvet, noha ezt magamtól elvárom. Egyébként szeretnék egy olyan országban élni, ahol mindenki beszél legalább egy idegen nyelvet.

KecsUP: Mit gondol, hogy az a fontos, hogy egy miniszterelnök jól beszéljen angolul, vagy az a fontos, hogy mit mond, illetve akár mit nem mond ki magyarul?

Fekete-Győr András: Jogos és jó kérdés. Azért, mert inkább magyarul kellene szót értenünk egymással. Ennek az országnak rákfenéje, hogy van két oldal, két tábor, amelyek nem értik egymás nyelvét. Ezért a politikai vezetők a felelősek. Nemcsak jobboldalról, hanem baloldalról is, ha az elmúlt évtizedeket nézzük. A Momentum pont azért jött létre, hogy legyen már párbeszéd, értsük meg egymást, és legyenek olyan minimumok, célok, amelyek mentén együtt tudunk dolgozni. Mert szerintem a kórházak, az iskolák és a munkahelyek mindenki számára fontosak. Hogy ezek nyugati színvonalúak legyenek. Miért nem tudunk ezért közösen dolgozni? Jobboldallal, baloldallal, centrummal, bárkivel?

KecsUP: Ha már a nyelvi piszkálódásoknál tartunk, akkor itt érdekelne minket, hogy bántják-e a best of „Nem tudom” videók, amelyeket összevágtak beszédeiből?

Fekete-Győr András: Vannak dolgok, amiket az ember nem tud. Én őszintén belátom és megmondom, ha valamit nem tudok. Szerencsére vagyunk az országban 10 millióan nagyon sok tudással és tapasztalattal, tehát közösen mi sok mindent tudunk. Egy miniszterelnöknek pedig feladata az is, hogy ezt a közösséget és a mögötte lévő tudást megszervezze, mert egyedül semmire sem vagyunk elegek, de közösségben erősek tudunk lenni.

- Advertisement -
Exit mobile version