Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Mi a teendő életveszélyes épület észlelése esetén? – egy szabadszállási példa

- Advertisement -

Bizonyára országos jelenség, hogy egyre több elhagyott, esetleg árverés alatt álló, vagy mélyszegénységben élő lakók épületei válnak romossá, életveszélyessé. Szabadszálláson is előfordul, hogy egy ilyen épület veszélyezteti a szomszédok életét, vagy éppen az utcán közlekedőket.

Konkrét, folyamatban lévő ilyen jellegű ügy van Szabadszálláson is. Információink szerint helyben már nincs Építésügyi Hatóság, így illetékességi területtel a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal, Kalocsai Járási Hivatal Építésügyi osztály rendelkezik.

Telefonon kerestük a fentebb említett osztály vezetőjét, Schneider Mártont, aki elmondta, hogy 45 település tartozik az osztály illetékességi területébe. Általános tájékoztatást adott arról, hogy esetenként a Katasztrófavédelem tudja a valóban életveszélyes épületek elkerítését, aládúcolását elvégezni viszonylag hamar, hiszen eszköz és emberállománya adott a feladathoz.

Fő épület oldalából kinövő fa / Fotó: kecsup.hu

Elmondta, hogy bizonyos esetekben az Önkormányzatok is rendelkeznek ideiglenes, erre a feladatra szükséges hatáskörrel, amennyiben életveszély és omlás veszélyes áll fenn. Hozzá tette azt is, hogy erről rendszeresen tájékoztatja a jegyzőket és az önkormányzatokat.

Ebből az következik, ha nincs is építésügyi hatósága egy-egy önkormányzatnak, bizonyos esetekben ideiglenes intézkedési jogkörük van. Ez bizonyára az életveszélyes állapotú épületekre vonatkozóan áll fenn.

Mit tehet az állampolgár, ha omlás veszélyes, életveszélyes állapotú épületet észlel?

Kérdéseinkre a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Sajtó Osztálya válaszolt:

„Kirívó, súlyos, életveszélyes, katasztrófa helyzet esetén a nap bármely szakaszában a Katasztrófavédelemhez kell fordulni.

Ha valaki omlásveszélyes, illetve balesetveszélyes épületet észlel, azt az Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztálynak kell bejelenteni. Kollégáink a lehető legrövidebb időn belül helyszíni szemlét tartanak és az alapján megteszik a szükséges intézkedéseket, illetve határidőt szabnak az építmény jókarbantartására vonatkozó kötelezettség teljesítésére, az építmény felülvizsgálatára, szükség szerinti átalakítására, felújítására, helyreállítására vagy lebontására. Életveszélyes vagy súlyos anyagi kárral fenyegető helyzet esetén a hatóság a balesetveszély elhárítására azonnali hatállyal határozatban kötelezi a tulajdonost.

Eletveszélyesnek hátsó épület / Fotó: kecsup.hu

Az építésügyi hatóság az előírt határidő leteltét követően ellenőrzi a kötelezettségek teljesítését, amelynek költségei a kötelezettet terhelik. Ha a kötelezett a határozatban foglaltaknak nem tesz eleget, akkor az érintett hatóság megkeresi az állami adó- és vámhatóságot.”

Természetesen az életveszélyes épületek tulajdonosaira hárul a legnagyobb felelősség ezekben a helyzetekben. Azonban sokaknak nincs anyagi lehetősége már rendbehozatni az épületeket, ilyenkor lehetséges a települések polgármestereihez fordulni anyagi segítségért. Vagy kuszák a tulajdonviszonyok, több tulajdonos vitája, végrehajtás, szegénység, vagy simán nemtörődömség vezet ilyen állapotokhoz.

Vidéki Eszter szabadszállási tudósító

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version