Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A kormány lakcímváltoztatása kiskapukat nyit ki – iskolaválasztás, voksturizmzus, földvásárlás

- Advertisement -

Az Országgyűlés többsége úgy módosította azt a korábban szabályellenes gyakorlatot, hogy

INNENTŐL NEM KELL TÉNYLEGESEN A BEJELENTETT LAKCÍMEN ÉLNIE ANNAK, AKI LAKÓHELYET LÉTESÍT AZ ORSZÁG HATÁRAIN BELÜL.

Ez a lényege annak a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által salátatörvénybe csempészett módosításnak, amely megváltoztatja a lakóhely fogalmát. A lakóhely eszerint egyfajta kapcsolattartási cím lesz, az ottélés mellett csak vélelem szól majd – hívta fel a figyelmet elsőként a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a honlapján. Márpedig azzal, hogy az állampolgártól nem várja el az állam, hogy a bejelentett lakcímén éljen, a nyilvánvalóan fiktív lakóhelyek jogi értelemben vett fiktív jellege is megszűnik.

A kormány kommunikációja ezt tagadja. Szerintük a módosítás annak a kétmillió embernek nyújt könnyedtséget, akik jelenleg nem az állandó lakcíme szerinti lakhelyen él és őket mentesíti a törvény a büntetés alól.

Az Orbán-kormány lakcímváltoztatása kiskapukat nyit meg

Ugyan eddig a legtöbben a választások tisztaságával kapcsolatos aggályokat emelték ki a kormány lakcímnyilvántartás változásával kapcsolatban. Az index.hu szerint azonban számos más területen is legális utat nyitottak:

  • ügyeskedés a közoktatásban
  • egészségügyi ellátásban
  • ingyenes parkolás során
  • termőföldvásárláskor.

Eddig is komoly ügyeskedés ment a rokonok címére bejelentett gyerekek iskolaválasztása érdekében, tekintve hogy a hatályos szabályozás szerint a lakcím alapján az iskolakörzetben élő diákot kötelező felvennie az iskolának. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szövetsége ügyvivője szerint ez megkönnyíti, sőt felerősítheti az iskolai szegregációs folyamatokat. Tovább erősödik az a már most is meglévő jelenség, hogy a jobb körülmények között élő gyerekeket a jobb iskolákba viszik.

A jobb egészségügyi ellátásban reménykedők számára is egyszerűbb lehet akár a saját ingatlanok közötti állandó, illetve a tartózkodási címekkel játszva hozzáférni bizonyos intézmények szolgáltatásaihoz.

És mindennek gazdasági hatása is lesz, amikor egy önkormányzati parkolási övezettel kapcsolatos ingyenes parkolási lehetőségért indul meg a lakcímekkel kapcsolatos ügyeskedés.

Az elmúlt években a termőföldvásárlások és bérbeadások során is kulcskérdéssé vált, ki számít helyben lakónak, és ezzel hova kerül az elővásárlási rangsorban, mivel ezen múlhat az adás-vétel kormányhivatali engedélyezése. A probléma létező, amire a volt fideszes államtitkár, Ángyán József jelentéseiben is felhívta már a figyelmet. A professzor az elemzéseiben mutatja be, hogy a kormány kommunikációjával szemben „a helyi gazdáknak gyakran esélyük sem volt a földrabló nagyurak ellenében”. Ángyán Bács-Kiskun megyéről is készített jelentést.

A voksturizmus eddig is sok vitát kiváltó ügyként tért vissza az elmúlt évek választásain. A voksturisták ugyanis csak azért létesítenek – tényleges ottélés nélkül – lakcímet, hogy választójoguk legyen az adott választáson. Így történt ez több esetben is a 2019-es önkormányzati választásokon, illetve a 2018-as országgyűlési választásokon is, amikor a Fideszhez kötődő voksturizmus nagyüzemben zajlott az északkeleti, határ menti régiókban. Nem volt szabályos, nyomozás is indult több ügyben, de érdemben nem lett semmi következménye.

Az Orbán-kormány lakcímváltoztatása politikailag súlyos következményekkel járhatnak a polgármesteri és az országgyűlési választáson. Immár semmi sem védi a tényleg helyben élő polgárokat meg abban, hogy idegen voksturisták ne befolyásolják szavazatukkal a választások kimenetelét. 

Kapcsolodó korábbi cikkünk:

Legalizálta a kormány a voksturizmust

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version