Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

„Beszéltem a Szijjártóval és mondta, hogy ki van adva ilyen Pest megyei minden lófaszság, és írjunk bele mindent”

- Advertisement -
  • H: ,,Halló!
  • L: Halló – halló! Nem zavarok.
  • H: Nem zavarsz, mi újság?
  • L: Csak azt akartam mondani neked, hogy beszéltem a Petivel… éé… a Szijjártóval és mondta, hogy öö… mondta, hogy ki van adva ilyen Pest megyei minden lófaszság és írjunk bele mindent amit csak tudunk és tudunk… meg most Simi is mondta, hogy megvette a szülőotthont Zebegénybe, meg a tököm tudja mi, hogy ezt a környéket akarják főhúzni. Tudsz róla? Kaptál te bármit is?
  • H: Tudok róla. Kaptam, most 9-éig kell megírnunk, rögzítenünk. Van erre egy rendelet.
  • L: Jó, oké. Figyi, én most disznót vágtam meg a tököm tudja, meg má’ ittam is. Tomi, nem mondom, hogy holnap, mer a holnap jönnek anyámék, holnap hurkázunk, kolbászozunk, mi egymás, de vasárnap beszéljünk légyszi, mer akkor mondok még mást is! Jó?
  • H: Jó. Beszüljünk, de telefonon tudunk majd beszélni, mert szolgálatba leszek, de attól függetlenül.
  • L: Nem probléma!
  • H: tudok vele foglalkozni.
  • L: Jó.
  • H: Jó, oké.
  • L: Meg van beszélve. Innen akkor a Zsuzsika, ha nem, vagy otthon, jól van. Köszönöm szépen! Helló – helló! Szia – szia! Nyerítve röhög egyet.
  • H: Na, hali! Szia!”

A fenti beszélgetést a NAV nyomozói hallgatták le 2020. december 4-én. A hívást fogadó H. a szlovák határ környéki 1200 fős falu, Letkés polgármestere, Huszák Tamás. A hívó pedig L., egy helyi vállalkozó, bizonyos Hetei Zoltán. Hetei Zoltán egy aranybánya volt a nyomozóknak, nagyon szeret telefonon csacsogni, hiába szólt rá üzlettársa, hogy a kéket (Signal alkalmazás) használja, rá sem hederített. Meg is lett az eredménye. A letkési férfi abban a számlagyáras nyomozásban került az adóhatóság látókörébe, amiről a 444 cikksorozatban számolt be. Szoros kapcsolatot ápolt a feltételezett bűnszervezet középvezetőjével, Sz. Szabolccsal, akit a nyomozók Madár fedőnéven emlegettek.

Hozzá kötődött a legtöbb esztergomi fesztivál megszervezése. Most viszont bajba került. A nyomozók Hetei cégét, a Moriani Consulting Kft-t, mint haszonhúzó társaságot azonosították. A NAV szerint alaposan gyanúsítható, hogy nagy mennyiségben fogadott be számlákat a számlagyártól, és így csupán a vizsgált időszakban, tehát 2018 és 2021 között 167 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. Hetei azt mondta, hogy Madárék valóban az alvállalkozói voltak, de minden számla mögött volt teljesítés. Ezek állítása szerint valós ügyletek voltak.

Ahogy a számlagyárról szóló cikksorozatunkban megírtuk, a csalássorozatban az áfa lenyúlása csupán hab volt a tortán. A bűnszervezet a számlagyár hálózatába tartozó kamucégekkel, strómanok és belsős emberek segítségével számos alkalommal nyert el állami pályázatokat, támogatásokat. Hetei a lehallgatási jegyzőkönyvek tanulsága szerint a pályázatok spílerének tartotta magát. Cégeivel korábban versenyképesség növelésére, húsipari üzem létrehozására, kommunikációra nyert el állami vagy önkormányzati pénzeket. Egy lehallgatott beszélgetésben arról beszél, hogy az összes letkési beruházás hozzá kötődik.
Itt nyer igazán értelmet az általunk választott létforma

A vállalkozó 2016-ban úgy döntött, hogy megvalósítja álmát. 58 hektáros csodafarmot húzott fel Letkésen. Magánállatkerttel, emukkal, skót-felföldi marhákkal, lovakkal, egzotikus hüllőkkel. A mesebeli tanyáról pont most közölt elájulós riportot a Szabad Föld:

„Kifelé jövet Zoltán mesél: – A feleségem allergiás a tojásra. De ha a saját baromfiudvarból származót eszi, semmi baja – itt nyer igazán értelmet az általunk választott létforma. A magunk számára van az udvarban őshonos magyar és erdélyi baromfink, fürjünk, fácánunk, gyöngytyúkunk, amelyeket elsősorban a húsukért, a tojásukért, valamint a szaporulat miatt tartunk.”

A földi paradicsomba vezető út közpénzzel van kikövezve. Ahogy azt az Átlátszó korábban kinyomozta, a letkési önkormányzat 2020-ban közel 20 millió forint állami támogatást nyert el útfelújításra. Ebből a pénzből megújult a letkési Fő utca egy 120 m-es szakasza, de ezzel párhuzamosan volt egy jóval nagyobb beruházás is. Megépült a Széppataki út 600 méteres szakaszon, ami nem máshova vezet, mint Hetei Zoltán magánfarmjára.

A pályázatot az önkormányzat adta be, az útfelújításról a vészhelyzet alatt Huszák Tamás polgármester egy személyben döntött. Tehát arról is, hogy melyik út lesz felújítva a faluban. Őt hívta disznóvágás közben a kissé kapatos Hetei, hogy újabb pályázati lehetőségekről tárgyaljanak. A polgármestert arról kérdeztük, hogy miért egy vállalkozóval tárgyal az állami pályázatokról, Hetei lobbistája-e az önkormányzatnak és miért pont a Hetei farmjára vezető utat újította fel az önkormányzat. A polgármester elárulta, hogy Hetei mindenféle kavarásokat, időközi választást és visszalépéseket követően az elmúlt időszakban Letkés önkormányzatának képviselője lett, ami annyira friss lehet, hogy ezt még az önkormányzat honlapján sem jelezték. Hallott róla, hogy a nyomozók jártak a vállalkozónál, de ő bárkivel szívesen tárgyal pályázatokról. Ahogy azt korábban az Átlátszónak elmondta, azért újították fel egy a falutól távolabb eső, a Hetei farmjához vezető utat, mert ott lesznek beruházások. A lehallgatási jegyzőkönyvből az is kiderül, hogy az Átlátszónak írt válaszlevelet a polgármester csak azután küldte el, hogy azt Hetei alaposan lektorálta.

„Beszéltem a Petivel”

Hetei, ahogy az az ominózus disznóvágásos lehallgatott telefonbeszélgetésből is kitűnik, szerette úgy feltüntetni magát, mint aki befolyásos kormányzati szereplőkkel ápol szoros kapcsolatot. A polgármesternek egyenesen azt állította, hogy Szijjártó Péterrel egyeztetett a vidéki tenderekről.

Heteit megkerestük, hogy tárgyalt-e valaha a külügyminiszterrel. Azt állította, hogy soha életében nem beszélt Szijjártó Péterrel, nem is ismeri, és aki az ellenkezőjét állítja, az nem mond igazat. Sőt, semmilyen kormányzati segítséget nem szerzett sem a saját cégeinek, sem Letkésnek. Mi sem találtuk nyomát a nyomozati anyagban, hogy miniszterekkel egyeztetett volna.

Szívesen segítünk

Ettől függetlenül valószínűleg volt politikai kapcsolata a számlagyárnak a Külügyminisztériumban. Korábban írtunk róla, hogy a Hetei üzlettársa, Sz. Szabolcs alias Madár által irányított cég 288 millió forint vissza nem térítendő támogatást húzott be a külügytől, majd a cég alkalmazottai, és névleges ügyvezetője is köddé váltak. Hadházy Ákos független képviselő már több feljelentést is tett az ügyben.

A nyomozati anyagból látszik, hogy Hetei Zoltánnak is volt jó kontaktja, ha nem is olyan magas szinten, mint ahogy az a jegyzőkönyvben szerepel. A vállalkozót az alatt az időszak alatt, amíg a telefonját lehallgatták, számos alkalommal hívták a Fidesz flottájába tartozó számról. A nyomozók a hívót is azonosították. Hetei súgója pályázati ügyekben a Dunakanyari Védegylet Alapítvány kurátora, a KDNP parlamenti frakciójának titkára, a környékért felelős fideszes országgyűlési képviselő és államtitkár Rétvári Bence jobbkeze, Bajor Gergő lehetett.

Bajor Gergőt is megkerestük. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen segítséget nyújtott Hetei cégeinek. A KDNP frakció titkára azt mondta, hogy valóban ismeri Heteit, de semmilyen segítséget nem nyújtott neki semmilyen ügyben. Majd jelezte, hogy nem járul hozzá, hogy a válaszát megírjuk. Mindenesetre a két férfi kapcsolata a jegyzőkönyv szerint bizalmas volt, nemcsak pályázati lehetőségekről, hanem a letkési politikai hangulatról is informálták egymást.

via 444.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version