Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kommunikációs küzdelem, Orbán kész engedni Brüsszelnek az EU-s pénzekért

- Advertisement -

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány négy területen konkrét engedményeket tett a Bizottsággal való megegyezés és így az EU-s pénzek kiszabadítása érdekében, írja a portfolio.hu.

  1. Magyarország nem csupán az EU-s közbeszerzéseknél, hanem a magyar költségvetésből finanszírozott közbeszerzéseknél is csökkenti az egyszereplős tenderek arányát. Mindez nem hatalmas újdonság, mert Gulyás már korábbi Kormányinfókon is rendszeresen emlegette azt, hogy 15%-ra vállalja leszorítani a kormány mindkét esetben az arányt, illetve a minap Navracsics Tibor uniós forrásokért és területfejlesztésért felelős miniszter is jelezte ezt a szándékot egy interjúban.
  2. Azt is elfogadta a kormány, hogy korrupciós büntetőügyekben az ügyészséggel szemben legyen helye bírósági jogorvoslatnak. Ez fontos és a nyilvánosságban először elhangzó bejelentés, mert az ún. vádkikényszerítés intézményét szeretné elérni Magyarországon a Bizottság (az ügyészség által lezárt nyomozások bírósági kezdeményezésre újraindulhassanak). Korábban Gulyás azt hangsúlyozta több Kormányinfón is, hogy a magyar igazságszolgáltatási rendszer reformja már egy évtizede lezárult és nincs helye ilyen lehetőségnek benne és egyébként sem engedi ezt meg a magyar Alaptörvény. Ez most változhat.
  3. A kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi egyeztetésre is lesz idő. A speciális gyors jogalkotás arányát csökkenti a kormány. Ennek tartalmi kereteit még nem ismerjük.
  4. Elfogadta a kormány a Bizottság javaslatát arról is, hogy Magyarországnak a források egy jelentős részét arra kell fordítania, hogy jelentős energiafüggőség csökkentést érjen el az ország. Gulyás jelzése szerint a hitelként megkapott helyreállítási pénzeket teljes egészében az energiafüggetlenség növelésére fordítanánk.

Orbán Viktor kormányfő bizakodik

Orbán Viktor kormányfő egy agrárkamarai rendezvényen elmondott üzenete szerint minden készen áll arra, hogy megszülessen a megállapodás Brüsszellel.

„Elvileg tehát készen áll minden, hogy megszülessen az együttműködési megállapodás az Unió és Magyarország között, amelyre mind a két félnek szüksége van.”

- Advertisement -
Exit mobile version