Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Tévedés erkölcsileg aggályosnak nevezni a polgári engedetlenséget

- Advertisement -

Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke válaszlevélben hívta fel Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár figyelmét arra, hogy tévedésben van.

„Tisztelt Maruzsa úr, ön téved. Nem a tanárok polgári engedetlensége ássa alá a diákok törvénytiszteletét és erkölcsi értékrendjét (…)”.

Maruzsa szerint ugyanis a polgári engedetlenség erkölcsileg aggályos, és a pedagógusok ezzel rossz példát mutatnak a diákoknak. Ezt az okfejtését levélben fejtette ki az államtitkár, amit a pedagógus-szakszervezeteknek írt. Azt kérte, hogy ne támogassák a tanárok polgári engedetlenséget. Az államtitkár szerint – mivel a polgári engedetlenség a hatályos jogban tiltott eszköz – azok a pedagógusok, akik ezt támogatják, erkölcsileg is megkérdőjelezhetők. Ráadásul szerinte a pedagógusok azzal, hogy nem tartják be a szabályokat, rossz példát mutatnak a diákoknak is, úgy fogalmazott:

„Az írott normák figyelmen kívül hagyása jó eséllyel arra ösztönzi a kialakult értékrenddel még nem rendelkező diákokat, hogy a jövőben mérlegelés tárgyává tegyék, milyen iskolai előírásokat kell betartaniuk, és milyeneket nem”.

Arató László az Eduline szerkesztőségéhez juttatta el nyílt válaszlevelét, amiben reagált az államtitkár szavaira. Ebben azt írja:

„Az írott normák, a törvény tekintélyét az a magatartás ássa alá, amely kénye-kedve, saját pillanatnyi érdekei szerint alakítgatja a törvényt.”

A sztrájktörvény olyan elégséges szolgáltatásokat ír elő a pedagógusoknak a sztrájkjuk alatt is, amelyek betartása láthatatlanná teszi a tiltakozásukat. Szerinte a jogkövető magatartást éppen az nem teszi lehetővé, hogy a tanárok alapvető jogát, a sztrájkjogot a kormány egy törvénymódosítással ellehetetlenítette. Így a kormány rákényszerítette a pedagógusokat a polgári engedetlenségre.

Azonban más problémára is felhívja a figyelmet az elnök, ugyanis szerinte olyan Nemzeti alaptantervet fogadott el a kormány, amelyet mind a Magyar Tudományos Akadémia illetékes osztályai, mind az állami egyetemek oktatói és több szakmai civilszervezet kártékonynak minősített és ellenzett.

Arató a levele végén reagált a tanárok rossz példamutatására is: „(…) az iskola és a tanár tekintélyét nem a polgári engedetlenség, hanem a megalázó fizetések és az ebből részben következő kontraszelekció rombolja”.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version