Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A lengyelországi rakétabecsapódás baleset, vagy támadás – vizsgálja a NATO

- Advertisement -

Rakéta, vagy azok darabjai hullottak kedden egy ukrán határ közeli lengyel település (Przewodów) mezőgazdasági épületére, megölve két embert. Az orosz-ukrán háború további menete sokban múlhat azon, hogy Lengyelország és a NATO minek tekinti a tragédiát. Ha szándékos támadásnak ítélik meg Oroszország részéről, akkor a tagállamok hadba vonulhatnak, és ha nem is tör ki a háború a két fél között, a fenyegetettség kézzelfoghatóvá válik.

Kimondja a NATO alapszerződésének ötödik cikkelye, hogy ha egy NATO-országot a saját területén katonai támadás ér, akkor azt a szövetség tagjai „valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és (…) minde­gyikük (…) támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket azzal, hogy egyénileg és a többi Féllel egyetértésben azonnal megteszi azokat a intézkedéseket – ideértve a fegyveres erő alkalmazását is -, amelyeket a békének és biztonságnak az észak-atlanti térségben való helyreállítása és fenntartása érdekében szükségesnek tart.” Röviden: ha egy országot támadnak, akkor az olyan, mintha mindegyiket támadás érte volna.

A lengyel kormány egyelőre nem gondolkodik azon, hogy kérje ennek a cikkelynek az életbe léptetését, hanem a 4. cikkelyt vennék elő:

„A Felek tanácskozni fognak egymással, valahányszor bármelyi­kük véleménye szerint a Felek egyikének területi épségét, politikai függetlenségét vagy biztonságát veszély fenyegeti.”

A mostani orosz – ukrán háború kezdetén a NATO nagyon határozottan jelezte, hogy ha támadás érné valamelyik tagját, akkor az ötös cikkely alapján jár el a szövetség. Ez elsősorban a balti államok és Lengyelország védelmének garantálása miatt volt fontos.

A NATO főtitkára azt nyilatkozta kedd éjjel, hogy egyelőre vizsgálják, mi történt. A legvalószínűbb, hogy első körben a NATO és az orosz vezetés megpróbálja tisztázni, hogy baleset történt-e Lengyelországban. Kérdés persze, hogy hisznek-e a nyugatiak az oroszoknak a mostani esetben. Az oroszok ugyanis azt állítják, hogy nem ők rakétázták Lengyelországot.

Orbán Viktor is összehívta a Védelmi Tanács ülését kedd este 20 órára a Barátság kőolajvezeték leállása és a lengyelországi rakétabecsapódás miatt – mondta Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version