Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Orbán tusványosi beszédéről: Úgy látom készül a kilépésre az Unióból

- Advertisement -

A Transtelex készített interjút Smaranda Enache-el, aki a 90-es évek elején a Pro Europa Liga emberjogi szervezet társelnökeként kapcsolódott be a tusványosi tábor (teljes nevén Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor) szervezésébe – akkor a Fidesz még mozgalom volt, nem párt. Azóta azonban a „dialóg monológgá válása”, illetve a Tusványoson évről évre erősödő politikai propaganda miatt kiszállt a szervezésből, és ma már meghívottként sem vállal szereplést.

A lap arra volt kíváncsi, hogy az ismert emberjogi aktivistának mi a véleménye Orbán Viktor idei beszédéről, a politikai irányvonaláról, illetve a román kormány gesztusairól.

Az Orbán-beszéd kapcsán elmondta, hogy szerinte egyre jobban látszik az Orbán-kormány elszigetelődése az európai és a nyugati világtól, az ottani mainstreamtől. A beszéd legfőbb szerepe az volt, hogy lojálisabbá tegye azt a csoportot, akik értékrendileg, érzelmileg közel állnak hozzá, azonosulnak vele. Célja volt az is, hogy megerősítse azt a tézisét a Fidesznek, hogy csak ő az a politikai erő, amely Magyarországnak és az összmagyarságnak biztosíthat egy nyugodt, prosperáló jövőt.

Úgy véli, hogy a bálványosi, tusványosi folyamat, ahogy nevezni szokták, és ami a 90-es években dialógusra épült, monológgá vált. Most már szinte szektás beszédként jelenik meg, azoknak szól, akiket lojálisnak akarnak megtartani.

„Azt látom, hogy készül a kilépésre az unióból.”

Orbán megengedő Kínával és Oroszországgal szemben, viszont kritikus a nyugattal szemben.

„Egyre jobban és jobban közeledik a populizmushoz, az illiberalizmushoz. Az emberi jogok tiszteletben tartása ellen foglal állást, a kollektivizmust próbálja behozni, irredenta, revansista szólamai, nosztalgiái vannak… Eléggé kellemetlen helyzet ez a Fidesznek, amely totális elszigeteltségbe került Európában” – mondta Smaranda Enache.

A teljes interjút itt olvashatja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version