Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A szuperállampapírt egyre kedvezőtlenebb feltételekkel adják

- Advertisement -

Júliustól 13 százalékos szociális hozzájárulási adó terheli a legtöbb megtakarítást. A kisbefektetők ennek hatására arra vannak késztetve, hogy állampapírt vásároljanak, például a Prémium Magyar Állampapírt (PMÁP), amiből augusztus közepéig már 6333,53 milliárd forintnyit halmozott fel a lakosság. Azonban az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) úgy döntött, augusztustól a korábbinál sokkal kedvezőtlenebb feltételekkel értékesíti azt.

Januárban az előző évi infláción felül akár 1,5 százalékos kamatprémiumot is fizetett a PMÁP. Ebből a kamatból májusban fél-fél százalékpontot levett az ÁKK, augusztusban pedig megszűnt a rövidebb – és egyébként kevésbé népszerű – PMÁP. Az új sorozat futamideje minden korábbinál hosszabb, 10 éves lett, a kamatprémium pedig 0,25 százalékosra csökkent.

Változott az értékesítési limit is, a korábbi 250 millió forint határt levitték 25 millióra, vagyis ennél többet egy forgalmazó egy ügyfél számára nem értékesíthet.

Több rábocsátást (azaz a kibocsátási összeg növelését) is megértek a 16 százalékos PMÁP-sorozatok. A januári 2030/I sorozat két hónapig ment, utána az ÁKK hasonló feltételekkel újat hirdetett meg, hogy hét év múlva ne kelljen hirtelen 1000 milliárdos nagyságrendben kifizetni a lejárt állampapírokat a kisbefektetőknek. A 2030/I kötvényben 645 milliárd forint van most, a 2030/J-ben nagyjából 500 milliárd. Az ezután meghirdetett, fél százalékponttal alacsonyabb kamatozású 2031/I papírba július végéig már csak 330 milliárd forint került, az új, 2033-ban lejáró kötvény pedig még kevésbé vonzza befektetőket.

Arra lehetne számítani, hogy a szocho- és kamatadó-mentesség, a kormányrendelettel alacsonyan tartott és egyébként is csökkenő betéti kamatok mellett a jelenleg legmagasabb kamatot fizető állampapír keresett befektetési termék marad. Közben a bankbetétek állománya folyamatosan csökken, mert a hitelintézetek többsége nem ad vonzóan magas kamatot a betétekre, és a monetáris tanács keddi döntése alapján tovább mérséklődött az elérhető jegybanki betétek kamata 15-ről 14 százalékra.

A lakossági bankbetétek állományát az állampapíroké lassan beéri, valamint a befektetési alapok a szocho ellenére továbbra is szép eredményeket érnek el: júliusban a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint csaknem 290 milliárd forintnyi friss megtakarítás került az alapokba. A legtöbb pénzt a kötvényalapok (leginkább a rövid kötvényalapok), az abszolút hozamú alapok és az ingatlanalapok (ezeket nem érinti a szocho) vonzzák.

A Bamosz adatai alapján augusztusban is töretlen maradt a kereslet a befektetési alapok iránt, mintegy 215 milliárd forintnyi új megtakarítás vándorolt ezekbe a konstrukciókba. Továbbra is a kötvényalapok a legkeresettebbek, közülük is az OTP Optima vonzza a legtöbb új befektetést.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version