Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A színház előtti térről és a Rákóczi út felújításáról is vitázhatnak a kecskeméti közgyűlésen

- Advertisement -

A városi közterek és épülethomlokzatok sok esetben az értéket őrző emlékműveknek is otthont adnak városainkban, melyek tükrözik a helyi társadalom helyzetét, s reagálnak a lakókra és a városi életre. A városi köztér ezért egy közvetítő felület is a helyi polgárok között, ezért is fontos a karbantartásuk és jól kitalált funkciójuk.

Az októberi kecskeméti közgyűlésen két napirendi pontban is szó esik a kecskeméti belváros mindennapos elhasználtságáról. A körzet képviselője, Király József (Szövetség) két indítványt terjeszt a közgyűlés elé, az egyikben a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház előtti burkolat rendbehozatalára tesz javaslatot, a másikban a Rákóczi út útburkolatának revitalizációját kezdeményezi.

Lehet fogadókészség a színház előtti tér megújítására

A színház lépcsője „előtti aszfaltburkolat töredezett, több helyen már hiányos is. Ez a burkolat veszi körül városunk egyik legrégebbi műemlékét, a Szentháromság szobrot is” – írja indítványában Király József. A turistabuszokról leszálló vendégeket kiszállás után ez a burkolat fogadja, arról nem is beszélve, hogy az „előadásokra érkezők csetlenek-botlanak, míg eljutnak a lépcsőig. Leginkább a hölgyek panaszkodnak emiatt, mivel alkalmi cipőikkel ez rendkívül balesetveszélyes.” – teszi hozzá az ellenzéki képviselő, aki a forrást erre a költségvetés tartalékkeretéből biztosítaná.

Fogadókészség lehet a város részéről, mint azt megtudtuk, a bejelentést követően a Városüzemeltetési Kft. és az önkormányzat között augusztus óta egyeztetés folyik az aszfalt javításáról.

A színház előtti teret nem mindig borította szürke kövezet, a múlt században többször is kapott új külsőt. A század első felében, de még a negyvenes években is a homlokzatot félig elborító fák magasodtak. A hatvanas évek elején a tér nagyobb részét fű és virág borította, ami idővel megfordult, és ahol korábban zöld volt, ott ma a burkolat aszfalt.

Kecskeméti színház 1961-ben / Fotó: Élet a régi Kecskeméten Facebook csoport

2018-ban már újra burkolták a Rákóczi utat

A Rákóczi utat 11 éve újították fel mintegy másfél milliárd forint uniós forrásból, amikor megújult az út teljes burkolata, részben lecserélték a fasort, s új szökőkutakat és térbútorokat helyeztek el a sétányon. A kecskeméti belváros Andrássy útja az elmúlt évtizedekben jelentős változásokon ment keresztül, ami az 50-es években még motorversenyek színhelye is volt. A korábban kétszer két sávos utat kétszer egy sávra szűkítették, előnyben részesítve a gyalogos és kerékpáros közlekedést. Az idő és a folyamatos karbantartás látható hiánya miatt azonban mára erősen megkopott a félig sétálóutcává alakított fontos városi tengely. A szökőkutak, a térburkolat, a forgalmat csillapító elemek több helyen felújításra szorulnak.

Király József a csütörtöki közgyűlésre benyújtott indítványában a Rákóczi út leromlott útburkolatát teszi szóvá, amely, mint írja „mindkét oldala kinyomvályúsodott, azaz megsüllyedt a használat miatt. Ez egy 11 éves útburkolatnál nem elfogadható, ráadásul a páros oldalon 2018-ban már újra burkolták ezt a felületet ugyanilyen garanciális problémák miatt”. A belváros képviselője ezért azt kezdeményezi, hogy az önkormányzat kezdeményezze a revitalizációt végző kivitelezőnél a nyomvályús burkolat soron kívüli rendbetételét.

Rákóczi út mindkét oldala kinyomvályúsodott megsüllyedt a használat miatt / Fotó: kecsup.hu

2018 nyarán a felújítást a Duna Aszfalt Kft. végezte az önkormányzat által érvényesített szavatossági igény alapján. A munkálatok akkor kiterjedtek a térkő felbontására, az alap szükség szerinti javítására és új térkövezésre.

A Szövetség képviselőjének indítványait csütörtökön tárgyalja a közgyűlés.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version