Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Nehézséget okozhat a decemberi minimálbér-emelés a cégeknek

- Advertisement -

Decembertől 15 százalékkal emelkedik a minimálbér és 10 százalékkal a garantált bérminimum. Előbbi 266 800 forintra (netto 177 422 forint), utóbbi pedig 326 ezer forintra (nettó 216 790 forint) nő. Mekkora felfordulást okozhat a cégeknél az év végi kötelező béremelés, és mekkora emelést hozhat a többi dolgozónak 2024-re a bérajánlás – ennek járt utána a 24.hu.

A dolgozók valószínűleg örülnek, hogy a szokásos januári emelés (amit először februárban kapnak meg) egy hónappal korábban megvalósul. A cégeknek viszont mit jelent, hogy nem januártól, hanem már decembertől emelkednek a legkisebb bérek, hogyan tervezik kezelni a bértorlódást, és mire számíthat a többi dolgozó?

Zlati Róbert, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint „okozhat átmeneti zavart a legkisebb bérek decemberi emelése, de az emelés mindig hoz megoldandó problémákat, és bízom benne, hogy ezeket most is lehet kezelni. Ehhez együtt kell működniük a munkáltatóknak és a szakszervezeteknek.”

Hozzátette, hogy  a 2023-ra szóló tavalyi bérmegállapodásban szerepelt, hogy ha az idei infláció a vártnál magasabb lesz (és az lett), akkor fél év után minimálbér-korrekció (vagyis évközi pótlólagos emelés) jöhet, amit a MASZSZ szorgalmazott is. Mivel ez nem történt meg, így jött a decemberi minimálbér-, és bérminimum-emelés.

Zavart okozhat a pótlékos, illetve nempótlékos dolgozóknál, hogy átrendeződhetnek a fizetések – például ha valaki eddig minimálbéres pótlékos volt, és így keresett bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet, elképzelhető, hogy a decembertől megemelt minimálbérrel (266 800) plusz a pótlékkal többre jön ki a fizezése, mint kollegájának, aki eddig megelőzte őt bruttó 300 ezres keresetével – mondta.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára szerint „kisebb-nagyobb gondot okozhat a vállalkozásoknál a legkisebb bérek előrehozott, decemberi emelése, de ettől az intézkedéstől cégek tömeges ellehetetlenülésére nem számítunk.”

Elmondta, hogy a VOSZ tagsága első körben nem támogatta a decemberi minimálbér-emelést. Ők – ahogy a többi munkaadói és munkavállalói érdekképviselet is – azt szerették volna, ha a legkisebb keresetűek decemberben adó- és járulékmentesen kaphattak volna 100 ezer forint kompenzációt a munkáltatóktól az infláció ellensúlyozására, nem kötelező jelleggel.

Az éves várható infláció idén 17,5 százalék körül lesz, miközben a minimálbér idén januártól 16, a bérminimum pedig mindössze 14 százalékkal emelkedett, tehát a minimális alapbér reálértéken mínuszba került. Mivel bérkompenzációs javaslatukat a kormány nem támogatta, így álltak be végül a decemberi minimálbér-emelés mögé.

A VOSZ szerint az előrehozott emeléssel a vállalkozások és vállalatok pénzügyi, adminisztratív problémákkal is szembesülhetnek. A legkomolyabb ellenvetésük az volt, hogy az eddigiekhez képest egy új bizonytalanságot hoz a gazdaságba az, hogy az éves bérterveket felülírják. Vagyis már nem lehet biztos a vállalkozó abban, hogy ha egy évre tervezett a bérekkel, az biztosan úgy is marad.

A bérajánlás szerint a vállalkozásoknak törekedniük kell a bérek reálértékének növelésére. Mivel a költségvetésben jövőre 6 százalékos inflációt becsültek, ez azt jelenti, hogy a vállalkozások, vállalatok adjanak 6 százaléknál nagyobb emelést. Zlati Róbert szerint ez nem ad túl sok támpontot a bértárgyalásokhoz. A munkavállalók két számjegyű béremelést szeretnének, vagyis lesz miről tárgyalni – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz azokkal, akik jelenleg a legkisebb bér és annak decembertől megemelt összege között kerestek, Zlati Róbert azt válaszolta, az ő bérüket a jövő évi bérekről szóló tárgyalások fogják rendezni.

Ha valaki jelenleg bruttó 260 ezer forintot keres, annak decembertől biztosan meg kell kapnia a 266 800 forintot, de reméli, hogy az illető ennél többet kap. A munkavállalók, a szakszervezet biztosan a minimálisnál magasabb emelést fognak szorgalmazni náluk is – szögezte le.

Nem lehet látni az eddig elindult bértárgyalásokon, hogy felmerült volna, hogy megjelenjen a bérfejlesztésekben a decemberi minimálbér-emelés. Csak ott fog ez megjelenni, ahol vannak minimálbéren, bérminimumon vagy alig e felett foglalkoztatottak. Például ott, ahol a szakmunkások 1700–1800 forintot keresnek óránként, ami helyett decemberre már legalább 1874 forintot kell fizetni. Igaz, a kifizetés csak januárban esedékes, de a cégek éves büdzséjét, terveit akkor is valamennyire felülírja.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version