Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Új főszerkesztő a KecsUP élén – maradunk szabadok és kritikusak

- Advertisement -

Nincs jó állapotban a magyarországi és a kecskeméti újságírás helyzete. Hiába látunk önkormányzati forrásokból működtetett, s támogatott kecskeméti orgánumokat, a kép, amit mutatnak ezek a felületek, egysíkú világot tárnak elénk. Ezzel szemben hisszük, tudjuk, látjuk, hogy a vidéki Magyarország, Kecskemét és Bács-Kiskun sokkal színesebb kulturálisan, társadalmilag, világnézetileg, mint, ahogyan azt az országosan és helyben központosított tartalomgyártás a helyi olvasók elé tárja.

A KecsUP 2019 márciusában azért indult el, hogy más hangot is hallhassanak és új tónusokat is láthassanak a kecskeméti olvasók. Kérdezünk, erőseket is írunk, kritikusak vagyunk, mert, ha nincs a szabad és a mai kecskeméti közéleti viszonyokkal szemben kritikus hangot megütő KecsUP, egy sor – akár ellenzékieket, akár kormánypártiakat – kellemetlenül érintő ügyről nem tudnának a helyi polgárok városunkban. Gunity Gábor főszerkesztőként ebben a szellemben szervezte a KecsUP elindulását, és dolgozott azon, hogy olyanról is tudjanak az olvasók, amit mások nem írnak meg, vagy írhatnak meg. Ahogy az sem titok, hogy Gábor a közreműködésével átsegítette azon a nehéz időszakon a lapot, amikor a megszűnés fenyegette.

A KecsUP és kiadója, hogy stabilabb alapra állhasson, az elmúlt másfél évben nagyobb fordulatszámra kapcsolt. Sokat tanultunk, lépésről lépésre növekedtünk, fejlődünk, bővültünk, s tovább bővül a szerkesztőségünk. A feladatok ma sokrétűbbek, mint voltak, amik változásokat indítottak el. Ezért közösen úgy döntöttünk, hogy csapatunkat összetartva változtatunk, hogy a kitűzött eredeti és új célok mentén tovább folytathassuk eddigi munkát.

Új főszerkesztőnk Bajáki Zsanett. Kisebb-nagyobb megszakításokkal 15 éve dolgozik a helyi médiában. Még másodéves hallgató volt, amikor újságírói állást kapott a megyei napilapnál (Petőfi Népe), így az újságírás alapjait tényleg a gyakorlatban volt alkalma elsajátítani; több kiváló szakemberrel, szerkesztővel, újságíróval, fotóriporterrel együtt dolgozva. Nem készült tudatosan erre a pályára, nagyjából az első megjelent cikke után viszont tudta, hogy ez számára hivatás. Az elmúlt 15 évben közélet, gazdaság, kultúra témakörökben írt, így átfogó kép él benne Kecskemétről.

Az elmúlt másfél évtizedben rengeteget változott az újságíró szakma és a nyilvánosság helyzete. Ma Magyarországon aligha beszélhetünk a klasszikus értelemben vett újságírásról, sokkal inkább tartalomgyártás zajlik, ami egy rendkívül szomorú folyamat. Ebben a celebvilágos, kék híres, propagandista mezőnyben üdítő színfoltot jelent a kecsup.hu, amelynek működését már a 2019-es alapítása óta nyomon követem. Nagyon örültem, amikor 2023 nyarán csatlakozhattam a csapathoz a Peremhelyzetek, sorsok rovat élén” – mondta Zsanett.

A korábban „garázsprojektként” induló kecsup.hu mára önálló rovatokkal, és profi újságírókkal rendelkező, mérvadó és független hírportállá nőtte ki magát, amely együtt jár komoly szervezetfejlesztési lépésekkel is. Megtisztelő, hogy ennek a folyamatnak az eredményeként mostantól én tölthetem be a főszerkesztői pozíciót” – fogalmazott az új főszerkesztő.

Tudjuk, hogy a KecsUP előtt még nagyon sok feladat és kihívás áll. Zsanett irányításával az egységes szerkesztőségi működés mellett az egyik fő célunk az, hogy megerősítsük és fejlesszük az újságunk olvasóinak a bázisát. Nemcsak írásainkkal, hanem közönségtalálkozóinkkal is tervezzük szorosabbá, személyesebbé tennünk ezeket a kapcsolatokat.

Hiszek a média szemlélet- és közbeszédformáló szerepében, és küldetésként tűzöm ki ennek megvalósítását. Talán soha nem volt még ekkora szükség arra, hogy valós értékek, tartalmak mentén szerveződjön a helyi közösség tudatos, analizáló, kompromisszum- és vitakész hírfogyasztóvá” – fejtette ki Zsanett a vízióját és a céljait a szerkesztőségünknek.

Olvasóinknak ezúton is köszönjük, hogy továbbra is követnek minket, és témákkal, kérdésekkel és ötletekkel segítik a munkánkat. Mi továbbra is szabadon fogunk írni. Kérdezni fogunk. Kritikusak leszünk.

A KecsUP szerkesztősége

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version