Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Vannak, akik megállítanák az EU orbanizációját

- Advertisement -

Egy, a mérsékelt konzervatívok táborába tartozó litván európai parlamenti (EP) képviselő szerint a budapesti kormány az ukrán háború kirobbanása óta sorozatosan megsérti az őszinte együttműködés uniós elvét, ami miatt az alperesek között lenne a helye az EU Bíróságán.

Orbán Viktor tavaly decemberben két fontos döntést próbált meggátolni: a csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és a háborúban álló ország pénzügyi megsegítését. A vétófenyegetések ellenére végül megszavazta mindkettőt.

Andrius Kubilius szerint a magyar kormányfő „megteremtette az Európa Uniót fenyegető állandó veszélyt, az orbanizáció veszélyét. Ez az EU döntéshozatali képességének gyengítése azáltal, hogy egy tagállam visszaél a vétójogával és azt zsarolásra használja, például felfüggesztett közösségi pénzek kicsikarására.”

A litván EP-képviselő úgy látja, hogy meg kell állítani a „vétóval zsarolás kultúráját”, mielőtt elterjedne. Szerinte a szavazati jog megvonása nem a megfelelő eszköz erre, így azt fontolgatja, hogy aláírásgyűjtésbe kezd, majd annak nyomán felkéri az Európai Bizottságot, vizsgálja meg: Magyarország megszegi-e az őszinte együttműködés elvét.

Ez a szerződésekbe foglalt elv megköveteli a tagországoktól, hogy tartózkodjanak a közös célok megvalósítását veszélyeztető lépésektől és segítsék elő azok végrehajtását.

Andrius Kubilius állítása szerint „a tagállamoknak az EU szerződéseiben rögzített vétójoga nem abszolút. A vétójogot olyan kivételes esetekre kell fenntartani, amikor egy ország nemzeti érdeke veszélyben forog. A vele való visszaélés, ha az kockára teszi az Unió célkitűzéseit, a szerződések nyilvánvaló megsértése.”

Laurent Pech jogászprofesszor, a Dublini Egyetem jogi karának dékánja szerint a „vétójog használata önmagában nem visszaélés. Az őszinte együttműködés elvének megsértése miatt induló eljárásban bizonyítani kell, hogy egy kormány a vétójogot különböző ügyekben zsarolás céljából használja.”

A szakértő szerint megvan a jogalap rá, hogy számon kérjék a magyar kormányon a lojális, vagyis őszinte együttműködés elvét, mivel tisztségviselői nyíltan beismerték: hajlandóak zsarolási taktikákat alkalmazni annak érdekében, hogy többek között felszabadítsák a jelenleg több okból – például a jogállamiság elveinek rendszerszintű megsértése miatt – felfüggesztett uniós forrásokat.

Pech rámutatott, az Európai Bizottság pont egy éve perelte be Magyarországot az őszinte együttműködés elvének megsértése miatt, miután az Orbán-kormány kétszer is az EU közös álláspontja ellen szavazott egy ENSZ-testületben.

via Népszava

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version