Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

“Kommunista tempónak” nevezte a kormánypárti oldal Király József javaslatát a Szentháromság-szobor átvételéről

- Advertisement -

Az ellenzéki képviselő indítványozta, hogy a város vegye át tulajdonába a műemléket a katolikus egyháztól, mert jobb gazdája lenne a szobornak, amelynek állapota évről-évre romlik. Indítványa viszont Sztachó-Pekáry István alpolgármestert „a legsötétebb rákosista és kádári időszakra” emlékeztette. Végül Király József visszavonta indítványát, viszont felvállalta, hogy elkezdi az egyeztetést az egyházzal a felújításról. Egy restaurátor már felajánlotta neki, hogy elvégzi a műemlék szakszerű állapotfelmérését.

Az előzményekről nemrég részletesen írtunk. Király József, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője szerint a Szentháromság-szobor jelenlegi tulajdonosa, a katolikus egyház évek óta halogatja a műemlék renoválását, ezért azt javasolta a közgyűlésnek, hogy a város vegye át tulajdonába és kezdje meg a felújítását egy széleskörű összefogás keretében. Indítványát azzal támasztotta alá, hogy a böjti erős szelek jópár darabot letörtek a homokkő szoborról.

Király József egyébként már három évvel ezelőtt is felvetette a Szentháromság-szobor soron kívüli felújítását. 2023 nyarán az önkormányzatot dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek arról tájékoztatta, hogy elsődleges cél a Nagytemplom felújításának befejezése, a szobor renoválásának emiatt „nincs aktualitása”, az meghaladja a főegyházmegye erejét.

A KecsUP kérdésére Király József indítványát az április közgyűlés előtt azzal indokolta, hogy szerinte a város hatékonyabban tudná a szobrot karbantartani, mint az egyház. A testületi ülésen ezt megismételte.

„Én azt gondolom, hogy Kecskemét városa ha megkeresné a katolikus egyházat azzal, hogy mi átvesszük ezt kezelésbe, akkor mi lennénk az igazi gazdái (…) nem nézhetjük ezt tétlenül” – fogalmazott az ellenzéki politikus, aki szerint ha az állapotromlást nem állítják meg, teljesen el fognak tűnni a szobrok vonásai. Megismételte azt is, amit portálunknak elmondott, azaz hogy egy restaurátor felajánlotta neki, hogy ingyen felméri a szobor állapotát és hogy mekkora összegbe kerülhet a felújítása.

Fotó: Hraskó István

Indítványa enyhén szólva nem talált kedvező fogadtatásra a kormánypárti oldalon.

Kezdésként Szemereyné Pataki Klaudia polgármester még csak annyit mondott, hogy a társadalmi összefogást ő jobban pártolná, és valószínűleg szimpatikusabb lenne az egyháznak is, mint a város általi tulajdonba vétel, ami véleménye szerint egy „erős kijelentés”.

További reakciók a Fidesz-KDNP oldaláról

Leviczky Cirill képviselő: „Nekem is ezen a szón akadt fenn a szemem, hogy városunk általi tulajdonba vétel. Ez olyan negyvenes évek végét, ötvenes évek elejét idézi, hogy jövünk nagy öntudattal, rámutatunk valamire, jelen esetben egyházi tulajdonra vagy egy magántulajdonra és tulajdonba vesszük. (…) Ha a cél az, hogy mentsük meg ezt a szobrot, akkor fölajánlhatja a város, hogy segítsen az egyháznak, a tulajdonosnak, adjunk hozzá pénzt, ezt mind tudom támogatni, de ezt a kommunista tempót, hogy rámutatunk, hogy ezt pedig tulajdonba vesszük, ezt határozottan visszautasítom.”

Fekete Gábor képviselő, frakcióvezető: „Mi is azt támogatjuk, hogy adjunk a felújításhoz pénzt, illetve fogjon össze a város felújítására, de azt semmiképpen sem támogatom, hogy egy egyházi tulajdont elvegyünk, mert most már szerencsére nem a hatvanas-hetvenes években vagyunk.”
„… ezért volt számunkra a riadalom, hiszen sokunk családjában volt elég sok negatív emlék az államosítással kapcsolatban, és ezért ezt mi szerettük volna kikérni magunknak.”

Sztachó-Pekáry István alpolgármester: „Ez az indítvány részben engem a legsötétebb rákosista és kádári időszakra emlékeztet, amikor is elvették az egyházi ingatlanokat. Itt ugyan kicsit ki van kozmetikázva és nem elvenni, hanem átvenni akarja, de a végeredmény ugyanaz (…). A képviselő úr megvizsgálta a szobrot, lefényképezte jobbról-balról, alulról-fölülről, műszakilag körbenézte, de a másik oldalt nem nézte meg, a tulajdonosi oldalt. A társszékesegyház plébánosa, Finta atya elmondta, hogy eddig azért nem tudtak a szoborral foglalkozni, mert az anyagi lehetőségeik nem voltak adottak. Most éppen folyik a nagytemplom renoválása, de a következő nagy projektjük épp ez a szoborjavítás, szoborrestaurálás, amihez civil szervezetek hozzájárulását várják. Az egyház a teljes összeget nem tudja fizetni, de véleményem szerint azt vállalhatja Kecskemét város önkormányzata, hogy besegít a restaurálásba. Tehát adhatunk hozzá pénzt anélkül, hogy mi a tulajdonjogra ácsingóznánk.”

Király: felújítás után felőle vissza is adhatják az egyháznak

Király József az elhangzottakra egykor főnökének mondását idézte: „hülye emberek okoskodnak, vagy okos emberek hülyéskednek?” és azt mondta, nem tudja eldönteni, most melyik verzióról van szó.

„Én a szobrot szeretném megmenteni, és gyakorlatilag a törvényben az van, hogy akié a műemlék, annak kutya kötelessége karbantartani, illetve felújítani. És mivel eddig nem csinálta meg, ezért kértem azt, hogy vegyük át, csináljuk meg. Utána vissza is adhatjuk. Én nem akartam privatizációt, ‘vissza-privatizációt’. Semmi másról nem volt szó. Olyan hülyeségeket mondanak már, hogy vérlázító” – jelentette ki.

Majd felvetette, hogy ha Sztachó-Pekáry István már egyeztetett az egyházzal, akkor vegye kézbe a dolgot, koordinálja a felújítást az egyházzal és az ügyet fontosnak érző felajánlókkal.

Mire a polgármester megjegyezte, hogy ez számára „érdekes csavar”, hogy nem Király József kezdeményezi a társadalmi összefogást, „hanem átadja a feladatot másnak”, „de lehet így is, ha gondolja a képviselő úr, csak én úgy ismertem meg önt, hogy egy civil mozgalmár, lokálpatrióta”.

Király József úgy reagált, természetesen úgy is eljárhat, ahogy a Szentháromság-temetőben lévő Golgota felújításánál, amikor a Városszépítő Egyesület együtt dolgozott az katolikus egyházzal; ezt most is felvállalja.

A polgármester kitért még arra, hogy vannak a költségvetésben korlátok és „prioritási sorrendek”, ha Király József fontosnak tartja a szobor felújítását, akkor a következő költségvetés összeállításakor határozza meg a sort, hogy mire ne költsön a város. Szemereyné Pataki Klaudia szerint a városi együttműködés a hívők és a civil szervezetek felajánlásával és az önkormányzat támogatásával valósulhatna meg.

Végül a Szövetség képviselője úgy ítélte meg, partnerséget lát arra, ami számára fontos, azaz a szobor felújítására, és ezért visszavonta az indítványát. Egyúttal vállalta, hogy elindít egy olyan párbeszédet, hogy a tulajdonos egyházzal együttműködve miként lehet a szobrot a főtérhez méltó állapotba hozni. Király Józseftől megtudtuk, azóta levelet írt dr. Finta József érseki helynöknek, a Kecskeméti Római Katolikus Főplébánia főplébánosának, felajánlotta az együttműködést és javasolta az egyeztetést a szükséges tennivalókról.

- Advertisement -
Exit mobile version