Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Notre Dame: a szomszédban van egy testvérvárosa Kecskemétnek

- Advertisement -

Dr. Falusi Norbert felvetésére, amely szerint Kecskemét a szolidaritás jeleként, küldjön 1000 eurót a Notre Dame felújítására, érkeztek olyan kommentek, amelyek szerint nincs a városnak francia kapcsolata, minek küldenénk, itthon is szükség van a pénzre.

Csakhogy pont van egy francia város, Arcueil, amely testvérvárosa Kecskemétnek. A település légvonalban 4-5 km-re van a katedrálistól délre. 1976-ban köttetett a megálalpodás a két város között. Volt néhány közös program, de a kapcsolat megszakadt. Már egy 2011-es közgyűlési beszámoló szerint is 10 éve megszűnt a kapcsolat ( tehát 2000 körül ). Az anyag szerint ennek egyik oka a távolság, de szerepet játszottak ebben politikai események, váratlan természeti katasztrófák, és az együttműködési lehetőségek hiánya is.

Pedig volt idő, amikor valamilyen szinten aktív volt a kapcsolat. A Boróka Szabadidősport Egyesület honlapján a következő olvasható:

1996-ban városunk vezetői felkértek minket egy váltófutás megszervezésére és lebonyolítására a Párizs melletti Arcueil-be Kecskemét francia testvérvárosába. Két külsőssel megerősödve 7 fős csapatunk nem egész két hét alatt küzdötte le az 1600 km-es távot.

2010-ben ez szerepelt a Kecskeméti Kistérségben működő Közkincs Kerekasztal tagjai által
létrehozott Kulturális stratégia rövid távú operatív programban Arcueil és Kecskemét kapcsolatáról:

Élénk volt a kapcsolat a két város nyugdíjasklubjai, természetgyógyászai és úszói, focistái, sakkozói között és az iskolai cserék is jól működtek.

A II. Csiperó találkozóról egy arcueil-i helyi lapban is beszámoltak Magyar RAP… SZÓDIA címmel.

Probstner János grafikus és kerámiaművész és a Kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdió Arcueil Városi Tanácsának kiállítótermében mutatkozhatott be 1985-ben.

A Petőfi Népe 1981. december 24-én ezt írta:

Nevezhetjük testvérlapunknak is a népfront és a tanács közős kiadványát, a dr. Szombathy Zoltán szervezési és jogi osztályvezető szerkesztésében megjelenő Szemlét, amelynek legutóbbi száma új köntösben jutott el a címzettekhez. Kik kapták? A tanácstagok, a városi népfrontbizottság tagjai, a városi pártbizottság tagjai, a megye és a város vezetői, s mint e pár sorból is kitűnik: a Megyeszékhely szerkesztője. A 350 példányból jutott Szimferopolba és Arcueilbe, két testvérvárosunkba is.

Arcueil régebben falu volt, ma Párizs külvárosa, kb. 20 ezer lakossal.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version