Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Jókai Mórra emlékeztek Kecskeméten, akinek a szellemi énjét városunk szülte

- Advertisement -

A Jókai utca 8 egy nagyon fontos hely a Jókai Mór kecskeméti kultusz történetében. Nem sok ilyen helyet tudunk mutatni a városban, mert Jókai Mór íróról köztéri szobrunk nincs. Ez a hely Jókai egykori szállásának a helye, amikor a városban tanult a református főiskola hallgatójaként. A mai háznak a helyén állt a Gyenes ház, Gyenes Mihály erdőmérnök, jogtudós és városi tanácsnok háza, ahol Jókai lakott 1842 és 1844 között

– kezdte megemlékező beszédét Székelyné Kőrösi Ilona helytörténész, az írófejedelem 120 évvel ezelőtti temetésének évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen, amit a Katona József Emlékház baráti köre, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság szervezett május 8-án.

A Katona József Emlékház baráti köre, a Bács-Kiskun Megyei Honismereti Egyesület és a Magyar Irodalomtörténeti Társaság szervezett megemlékezést Jókai Mór tiszteletére / Fotó: kecsup.hu

Jókai Mór 1904. május 5-én halt meg, aki sok szállal kötődött Kecskeméthez, amiről mindig szeretet- és tiszteletteljes megnyilvánulásai voltak. „Amikor azt mondta, hogy egész Kecskemét a memóriámban van, akkor ez nem csak egy udvarias formula volt Jókaitól, hanem tényleg felsorolta azokat a személyeket, azokat a családokat, és azoknak a rokonait, akikkel ő valaha itt találkozott, hiszen valóban szellemi énjét e város szülte” – idézte fel a helytörténész Jókai Kecskemétről szóló vallomását. Közéjük tartozott többek között Muraközy János 1848-as nemzetőr százados, a későbbi híres gerillakapitány. Szintén sok időt töltött ekkor el Jókai régi barátjával, Petőfi Sándorral, aki ebben az időben érkezett Kecskemétre, mint vándorszínész.

Jókai azzal is kivívta a kecskemétiek tiszteletét, hogy az írásaiban nagyon-nagyon sok helyen kecskeméti mozzanatokat találunk. A nemzet nagy írója, a mesék királya Kecskemétet ugyanis beleszőtte a műveibe.

Ezek azonban nem mesék voltak, hanem a régi, valóságos Kecskemétnek a valóságos mozzanatai és élő alakjai, persze más nevekkel – mondta Székelyné Kőrösi Ilona. Példaként említette 1848 és 1849 alföldi eseményeit, a szomorú kecskeméti tűzvészeket, és azokat a családtörténeteket, amiket különböző kecskeméti családokkal történt találkozásaiból merített. Nagyon sokféle személyt is megjelenített, módos és szegény gazdákat, pásztorokat, tiszai halászokat, hiszen ezeket a Gyenes családdal történt kirándulásaiból nagyon könnyen megismerhette.

További érdekességeket is megtudhattak az esemény iránt érdeklődők, köztük azt, hogy Jókai Mór szobatársa volt Gyenes Pál, akinek jelenleg hét dédunokája él Kecskeméten, és valamennyien közismert, jeles személyek, a kertészet és a hasonló szakmáknak az elhivatott képviselői. Megtudtuk azt is Székelyné Kőrösi Ilonától, hogy kezdeményezni fogják az önkormányzatnál, helyezzenek el emléktáblát a Gyenes család tiszteletére. Szó esett arról is, hogy Gyenes Mihály egykori háza, amit a református kollégium tanárai ajánlották Jókainak kosztra-kvártélyra, később a Muraközy család tulajdonába került. És érdekességként azt is elhangzott, hogy Jókai Mór már halála előtt kapott emléktáblát Kecskeméten.

Koszorúzás a Jókai utcában Kecskeméten a Jókai emléktáblánál / Fotó: kecsup.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version