Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Mi is az a járványügyi szabálysértés?

- Advertisement -

Sorra kapja az ingyen reklámokat Bodrozsán Alexandra kecskeméti önkormányzati képviselő (Szövetség) a fideszközeli propagandától. Helyi és országos lapok naponta számolnak be az esetéről. Arról, hogy március 3-án Brüsszelbe utazott, 6-án hazajött. Közben megnézte a várost, és a fotói szerint evett is. Majd Kecskeméten emberekkel találkozott.

Rácsapott az önkormányzati sajtó is

Az önkormányzati televízió olyan komolynak ítélte ezt meg, hogy híradójában is beszámolt arról, hogy Tényi István (KTV-ben: Terényi István) ex-fideszes feljelentő Bodrozsán esetében is feljelentést tett járványügyi szabálysértés gyanújával. Persze nem pont így mondták, hanem úgy, hogy a járványügyi szabályok megsértése miatt, tehát mintegy tényként említik.

A közpénzből készülő híradó az anyagban azt is kijelentette, hogy a helyi Fidelitas „ezek után jogosan tette fel a kérdést, hogy mekkora a veszélye annak, ha valaki veszélyeztetett területről tér haza, akkor miért nem vetette magát alá az önkéntes karanténnak.” Azon kívül, hogy ez a mondat már talán negyedikben is kettes alát kap, mert teljesen értelmetlen, ráadásul még állásfoglalás is, tehát a közpénzből működő KTV egy az egyben igazat adott a Fidesz helyi ifjúsági csapatának.

Összemosott, elferdített tények a propagandában

De, nézzük meg, ezt a témát hogyan tálalta a köztévének hazudott propagandasajtó kedvenc hivatkozási alapja, az Origo:

Mint ismert, a napokban Bodrozsán – momentumos társaival együtt – brüsszeli városnézésen vett részt. Ez azért problémás, mert az Európai Unió székhelyét különösen sújtja a koronavírus-járvány, kijárási tilalmat rendeltek el.

Írta tehát az Origo március 24-én. És ez tökéletes példája annak, hogyan mosnak el tényeket, honyan tálalnak információkat. A lap csupán annyit felejtett el közölni, hogy a kijárási tilalmat március 18-ától rendelték el, 12 nappal utána, hogy hazajött onnan a képviselő.

Maradjunk ennél a lapnál. Az Origo március 22-én arról számolt be, hogy Belgiumban „Az első intézkedéscsomagot március 12-én jelentették be„. Ekkor zárták be például a boltokat, éttermeket is. Tehát semmilyen korlátozás nem volt akkoriban Brüsszelben, amikor Bodrozsán Alexandra ott járt. Miként egyébként a EU parlamentjének épülete is nyitva volt, csak a látogatókat nem engedték be.

Egy indexes újságíró is ott járt, nem tapasztalt semmi különöset a városban

Ezekben a napokban járt ugyanitt az Index újságírója, aki élményeiről be is számolt. Azt írta március 4-én, hogy:

A hatóságok szerint Belgiumban ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, még azok számára sem, akik olyan környéken élnek vagy dolgoznak, ahol van regisztrált koronavírusos eset. 

A cikkben ezt is megemlíti:

Brüsszelben sem kedd este, sem szerda reggel nem láttam különösebb jelét annak, hogy az itt lakók vagy az itt dolgozók aggódnának a koronavírus miatt. Nincsenek maszkos emberek az utcán, sőt, amikor este boltban jártunk, nem tűnt úgy, mintha lerabolták volna a tartós élelmiszereket a polcokról.

Vagyis azt, hogy az ottani hatóságok csak március 12-én hoztak korlátozó intézkedéseket, és ezt a beszámolót is figyelembe véve, nem az tűnik ki, hogy március 3-tól 6-ig olyan óriási veszély lett volna Brüsszelben, mint amilyenről írogatnak felváltva a fideszközeli sajtóban. Persze tény, hogy voltak már fertőzöttek akkor Belgiumban, mint Európában több országban is.

Mi van ezzel a járványügy szabálysértéssel?

De térjünk rá a feljelentésre. Lássuk, hogyan fogalmaz a törvény a járványügyi szabálysértésről (több helyen: szabályszegésről).

Járványügyi szabályszegés

BTK. 361. § Aki

a) a zárlati kötelezettség alá tartozó fertőző betegség behurcolásának vagy terjedésének megakadályozása végett elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi,

b) járvány idején az elrendelt járványügyi elkülönítés, megfigyelés, zárlat vagy ellenőrzés szabályait megszegi,

c) a fertőző állatbetegségek vagy növényi zárlati károsítók be- és kihurcolásának, valamint terjedésének megakadályozása vagy előfordulásának felszámolása végett elrendelt növény-egészségügyi vagy állatjárványügyi intézkedés szabályait megszegi,
vétség miatt elzárással büntetendő.

Mivel semmilyen körülmény nem indokolta március 6-án, a képviselő hazajöttekor, hogy elrendeljenek vele szemben bármilyen kötelező elkülönítést, megfigyelést, korlátozást, így ilyeneket nem is rendeltek el számára. Tehát semmilyen szabályt nem is tudott megszegni. Nem lepődnénk meg, ha kapásból elutasítanák Tényi István feljelentését. Persze a képviselő kriminalizálására jók lehetnek ezek a cikket.

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version