Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Utólag cenzúrázták a HIROS.HU-n a polgármester maszkos fotóit

- Advertisement -

Akik megfogadták a polgármester kérését, és hivatalos helyekről, többek között a népegészségügyi központ honlapjáról is tájékozódnak a koronavírusról, azok okkal ijedhettek meg, amikor a minap sajtófotókon maszkban jelent meg egy városházi egyeztetésen Szemereyné Pataki Klaudia.

hiros.hu/Banczik Róbert

Az egyik ajánlott honlap, vagyis a https://www.nnk.gov.hu/ ugyanis a felhívásában azt kéri, hogy ne hordjunk maszkot, ha nem vagyunk betegek. Erről van egy tájékoztató plakát is.

Valamint írásban is ezt kérik:

Összefoglalóan a maszkok használatára vonatkozó szabályok COVID-19 vírus fertőzéssel kapcsolatban:

  • maszkot egészséges ne hordjon!
  • beteg sebészeti maszkot hordjon!
  • egészségügyi személyzet
    • légúti tünetekkel jelentkező beteg ellátása során – sebészeti maszkot használjon!
  • gyanús és megbetegedett esetek ellátása során – legalább FFP2, FFP3 szűrőosztályú maszkot használjon!

Aggódva fordultunk a városházához, hogy megtudjuk, hogy beteg-e Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Engert Jakabné alpolgármester, valamint azok, akik az egyeztetésen maszkban ültek.

A következő választ kaptuk a sajtóstól:

Ez most olyan helyzet, amikor mindenki maga dönti el, hogy mennyi óvintézkedést érez elegendőnek. Vagyunk néhányan – nem csak a város vezetésében hanem természetesen a teljes lakosság körében – akik úgy gondoljuk, hogy a mások szerint túlzásnak vélt óvatosságból baj nem lehet. Különösen akkor, ha többen vagyunk egy teremben, sokáig tart a megbeszélés, és a megfelelő távolság sem biztosítható.
A mindennapokban van, aki maszkot hord, mások csak sállal takarják el az arcukat, megint mások elegendőnek tartják a két méteres távolság betartását.
Itt most egy lényeges szempont van: mindenki minden tőle telhetőt tegyen meg önmaga és környezete védelmében.
Egyébként szeretnék megnyugtatni mindenkit, a város vezetése egyelőre egészséges.
Arra a kérdésre nem kaptunk választ, hogy a városházán miért nem hisznek a hivatalos tájékoztatóknak. Illetve azt sem tudtuk meg, hogy az egyeztetés előtt vagy után, amikor a KTV stábjának nyilatkozott a polgármester, miért nem viselte a maszkot.

Eltüntették az önkormányzati sajtóból a polgármestert

Csakhogy közben (vagy a kérdéseink után) valami nagyon összekuszálhatta a hiros.hu szerverét, mert a polgármester maszkos fotói eltűntek az oldalról. Két híradásban is szerepelt korábban. Az egyiken a közeli fotója, amint az asztalnál ül, a másikon pedig az, amit a cikk legelején is megmutattunk. Mivel az internet nem felejt, és a tárolt változatot megtaláltuk, meg is tudjuk mutatni, mi történt. Előbb az eredeti cikk, amely alapján kérdeztünk. Alatta az a verzió, mely most olvasható az önkormányzati portálon.
Itt tehát a megvágott fotóval, amelyen már nincs rajta a polgármester.
A másik cikkben pedig így néz ki a változás. Itt az eredeti:

Itt pedig a most elérhető változat.

Cenzúra vagy öncenzúra? Maguktól nyúltak bele, vagy átszóltak a városházáról?

Nagyon reméljük, hogy a polgármester nem tekinti az önkormányzati sajtót olyannak, mint amelyik megbízható lehet a koronavírussal kapcsolatos tájékoztatásban. Mi magunk nem hinnénk egy olyan hírportálnak, amely közöl, majd megvág, letöröl fotókat, mintegy meghamisítva az eredeti tartalmat. Bizonyára csak a véletlen műve, hogy belenyúltak a fotókba, és az, hogy pont a maszkos fotóról érdeklődtünk a városházán. Egyébként a levelet a polgármesternek küldtük, a sajtós csak a másolatot kapta meg. Ha mégis van összefüggés a kérdéseink és a módosítás között, akkor a buherálásra irányuló kérés az csakis a városházáról indulhatott, mivel mi nem küldtünk levelet a hiros.hu portálnak, és cikket sem írtunk még róla. Vagyis két ember tudott arról, hogy minket érdekel ez a téma: a polgármester és a városháza kommunikációs vezetője.

Kérdéseinket elküldtük a hiros.hu-nak, de a megadott időpontig nem jött tőlük válasz. Arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen indíttatásból változtattak a fotókon. Ha jön válasz, később frissítjük a cikket.

UPDATE 14:23

Bár választ továbbra sem kaptunk a hiros.hu-tól, egy újabb cikkhez most megint azt a fotót tették ki, amelyen látható a maszkos polgármester. Következetességből kettes alát adunk nekik.

A hiros.hu portált kiadó Kecskeméti Televízió Nonprofit KFT. évi mintegy 180 millió forintos önkormányzati támogatást kap közcélú feladatai ellátására.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version