Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

54 milliót adott Kásler miniszter Izsáknak egy rockopera megvalósítására

- Advertisement -

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) honlapjára feltöltött döntések alapján (az októberi lista nem elérhető) kiemelkedő támogatást adott Izsáknak Kásler Miklós emberminiszter, aki egyben az NKA elnöke is. A decemberi döntések között látható az 54 millió forintos támogatás, amelyet a Szent László a táltoskirály történelmi rockopera megvalósítására adott a miniszter az alap elnökeként.

Táltos vagy lovag? Történelmi vagy népi?

Nem tudjuk, hogy van-e jelentősége, mindenesetre tény, hogy a megvalósításban szerepet játszó Nemzeti Lovas Színház a táltos szót lovagra cserélte, a történelmit pedig népire, így náluk már  Szent László, a lovagkirály címmel fut a népi rockoperának titulált darab. A Pintér Tibor nevével fémjelzett társulat a darab ősbemutatóját Izsákon tartja. Az igazgató

„Hangsúlyozta, hogy egy szent királyt életre kelteni hatalmas felelősség. A teátrum célja, hogy a fiatalokat megismertesse a történelmi hősökkel. Arról is beszélt, hogy Szent László megtestesíti azt az értékrendet, amit a mai generációknak is meg kell ismerniük.” – áll a társulat honlapján.

Az időközben elhunyt és pénteken eltemetett Mondok József, polgármesterként december közepén arról beszélt egy videó üzenetben, hogy

Izsákot  „gyakran emlegetik Bács-Kiskun megye lovas fővárosaként. Az elmúlt néhány évtizedben rangos lovas helyszín lett, számos lovas sportesemény, fogathajtó Európa-bajnokság, világbajnokság otthona volt. A népi rockopera bemutatójának helyszínét a Kiskunsági Nemzeti Park tulajdonában lévő Kolon-tó öleli át, amely az előadást még látványosabbá teszi” – számol be a lovas színház.

A teátrum honlapján még arról is szó van, hogy a darab történelmi hitelességét a Magyarságkutató Intézet garantálja.

Itt említjük meg, hogy ennek az intézetnek a filmje a pozsonyi csatáról készült animációs alkotás, amelyet tavaly év végén mutatott be az M5 csatorna, és amelyik szakemberektől is igen sok bírálatot kapott, de még a főcímzenéjét is számos kritika érte. A kritikusok között volt az intézet két munkatársa is, akik éppen az alkotás történelmi hűségét feszegették egy írásban. Pár napra rá a két munkatárs eltűnt a Magyarságkutató Intézet honlapjáról. A Telex akkor arról írt, hogy retorzióként szűnik meg a munkaviszonyuk.

A darabban szerepel Papadimitriu Athina, Pápai Kíra, Mohácsi Márk, Ilyés Jenifer és Deák-Lőrincz Andrea.

Az 54 millió forintos támogatás kiemelkedőnek számít. A tavalyi miniszteri döntések jellemzően néhány millió forintról szóltak. A 30 millión túli már ritkának számít. 50 millió feletti támogatást pedig csak kettőt találtunk. Az izsákit és egy másikat, amely néhány millióval még ennél is többet kapott.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version