Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Történelmi Fidesz siker – romokban az ellenzék

- Advertisement -

Az ellenzék számára legkedvezőbb előrejelzések szerint is fideszes győzelmet vártak a közvéleménykutatók, mindössze annyi reménysugár jutott Márki-Zay csapatának, hogy szoros lesz, és a kétharmad legalább nem lesz meg a kormánypártoknak.

Ma már tudjuk, hogy elementáris győzelmet aratott a Fidesz-KDNP, újabb kétharmaddal, sőt mostani győzelme a valaha volt legnagyobb. Ez azt jelenti, hogy kettővel több képviselője lesz várhatóan, vagyis már 135 bátorról beszélhetünk, nem 133-ról. Ezzel együtt az ellenzék romokban hever, nem túlzás azt mondani, hogy a reményekhez és a kezdeti felmérésekhez képest csúfos eredményt produkált. A fővárost valóban megnyerte, ahogy arra számítani lehetett, vidéken azonban teljesen súlytalan.

Számokban kifejezve: Fidesz-KDNP 53%, egyesült ellenzék 35%

És még 6%-kal a Mi Hazánk is bejutott a parlamentbe. A Fidesz tábora 2,6 millió fölött, az ellenzéké pedig bő 1,7 millió. Márki-Zay Péter pedig kétszeresen is vereséget szenvedett, miután egyéniben Hódmezővásárhelyen is kikapott. Ott Lázár János tért vissza a politikába több, mint 10%-os különbséget rámérve riválisára. Billegő körzetek csak előzetesen léteztek, végül is ezekben is tarolt a Fidesz, nulla esélyt adva az ellenzéknek.

Orbán azonnal beleszállt Brüsszelbe

A Fidesz-KDNP természetesen (és joggal) örömittas beszédeket tartott, élén a miniszterelnökkel. Ez a győzelem még a Holdról is látszódik, de Brüsszelben egészen biztosan – mondta a választás éjszakáján Orbán Viktor. Amivel meg is mutatta talán a politika irányát, ami lényegében a korábbi folytatása. A békét hirdető párt várhatóan továbbra is csatában áll majd az Európai Unióval. Ez még a jobbik eset, a legrosszabb forgatókönyv itt az, ha Orbán Viktor kivezetné hazánkat a tagságból.

Szétesik-e az ellenzék vagy igyekeznek együtt maradni?

Erre a kérdésre az idő adja meg majd a választ. Mindenesetre a Jobbik elnöke egyenesen arról beszélt az eredmény után, hogy Márki-Zay Péter nem leváltotta az ellenzéket, amit hirdetett, hanem megbuktatta azt. A DK elnöke pedig azt mondta, hogy talán nem a legjobb kapitánya volt az ellenzéknek. Márki-Zay Péter mellé nem állt oda egyik pártnak az elnöke sem, amikor a vereség után kiállt beszélni. Az ellenzék számára azért is fájdalmas csapás a választás eredménye, mert semmilyen reménysugárt nem hagyott a közeljövőt tekintve. Ha együtt sem, akkor sehogy-lényegében így indultak neki a kampánynak tavaly. Ehhez képest az lett, hogy együtt még annyira sem ment, mint korábban.

Az ország tehát -a főváros kivételével- sárgára színeződött. Jobban, mint valaha.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version