Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Csak úgy elcserélték Kecskemét második főterét, vita az Univer parkolóházról és plázáról

- Advertisement -

Heves viták övezik Kecskeméten az egyik belvárosi tér jelentős átalakítását, többek szerint a megfelelő egyeztetéseket mellőzve, a területet vitatható módon privatizálva épülne a fejlesztési tervektől alapvetően eltérő létesítmény

írja a Népszava a Dobó körúti Domus parkoló helyére tervezett többemeletes felszíni parkolóházról és bevásárlóközpontról készült kecskeméti riportjában.

Gyorsan és csendben magánkézbe került Kecskemét egyik főtere

Ismert, hogy a városi közgyűlés többsége még tavaly ősszel támogatta azt, hogy a polgármester településrendezési szerződést kössön az Univer Coop Zrt.-vel, és a telekcsere révén a kezébe került Domus parkoló helyére több mint 400 férőhelyes parkolóházat és üzletközpontot húzzon fel.

A beruházás terve azonban ellenállást váltott ki a helyi lakosok és több városvédő civil szervezet, illetve az ellenzéki belvárosi képviselő részéről is. A civilek nyílt levélben, aláírásgyűjtéssel, demonstrációval és lakossági fórumon tiltakoztak az Univer építkezési terve ellen, amikről az első pillanattól kezdve részletesen több cikkünkben itt írtunk a kecsUP-on.

Magánkézbe adják a belváros egy részét

A beruházás ellen Király József, aki a városközpont önkormányzati képviselője a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színében most a Népszavának beszélt arról, miért probléma szerinte a belváros egyik terét beépíteni.

A Domus parkoló helyére többemeletes parkolóházat terveznek, a zöldfelület egy részét is érintené az építkezés / Fotó: Bocskai László/commons.wikimedia.org

Mint mondta, évek óta terítéken van a belvárosi parkolási gondok megoldása, ám véletlenül sem úgy, ahogy most tervezik. Az úgynevezett integrált településfejlesztési stratégiájukban kizárólag föld alatti garázsokban gondolkodtak, ehhez képest a látványtervek szerint – miközben lecsípnek valamennyit a parkból – a 4 ezer négyzetméteres mélygarázs fölé kétszintes parkolóházat is felhúznának, valamint üzleteket építenének. Viszonyításképpen a képviselő megjegyezte: az eddigi önkormányzati fizető parkolóban 136 jármű fért el, az új létesítményben viszont 415 parkolóhely lenne, ebből 340 közcélú – írja a Népszava.

Ilyet, hogy magánkézbe adjuk a belváros egy részét, még nem hallottam. Arról nem beszélve, hogy ezt a város második főterének tekintjük, amit vétek beépíteni. Nem volt az adás-vétel előtt lakossági egyeztetés, már csak a döntés után szereztek minderről tudomást a kecskemétiek. Fel vannak háborodva, joggal tartanak attól, hogy levegőtlen lesz a tér, megnövekszik a forgalom, aminek környezetkárosító hatása lesz – összegzett Király József.

– Nem való ide! Attól tartunk, visszacsinálni nem lehet – a bevásárlásból hazatérő Kemény János foglalta így össze, mit gondol a leendő parkolóházról. A nyugdíjas férfi a tér egyik többemeletes házában él, és jelezte, Kecskemét belvárosát a mostani arculatával szereti. Ugyanakkor némi remény él benne, mert emlékszik egy hasonló esetre: akkor a színházhoz tervezett parkoló kialakítása hiúsult meg a lakosok felzúdulását követően, amit a Visszalépett az önkormányzat, maradnak a fák és nem lesz föld alatti építkezés a színház mellett cikkünkben írtunk meg.

Kapcsolódó írásunk:

Városvédő civilek szerint a Dobó körúti parkolóház nem az élhető várost szolgálja

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version