Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kivizsgálná az ellenzék a Domus parkoló ügyét

- Advertisement -

Hat fős vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi a polgármesternél a Szövetség frakciója. Az ellenzéki képviselők azt szeretnék tisztázni, miként vált lehetővé, hogy a Domus parkoló helyén az Univer több szintes parkolóházat és üzleteket építhet. Az alábbi kérdésekre várnák a válaszokat.

1. Mikor és hogyan jött létre a parkolóház létesítésének ötlete?
2. Ennek során melyik fél kezdeményezte a kapcsolatfelvételt, hány alkalommal, mikor és
milyen szintű tárgyalások történtek hivatalosan vagy informálisan, azokon kik és milyen
tisztségben vettek részt?
3. A tárgyalások során milyen kérdések merültek fel, miket vitattak meg a felek?
4. A beruházó milyen körülmények és paraméterek figyelembe vétele mellett döntött a
beruházás megvalósításáról?
5. A beruházó végzett-e vizsgálatokat, felméréseket a beruházás közvetlen és közvetett
kihatásairól, vizsgálta-e hogy a vonatkozó környezetvédelmi szempontoknak és előírásoknak mindenben megfelel-e, illetve hogy beilleszkedik-e városunk integrált települési fejlesztési stratégiájába, a közlekedési koncepciójába és klímastratégiájába?
6. A beruházó végzett-e, készített-e hatástanulmányokat, környezet terhelési, forgalmi
értékeléseket a tervezett beruházás kapcsán?
7. A beruházó a fejlesztési terület közvetlen környezetében élő lakosok, üzlettulajdonosok,
vállalkozók véleményéről informálódott-e, ha igen milyen módon? Véleményük, észrevételük értékelésre, figyelembe vételre került-e a beruházás kapcsán?
8. Miért éppen csereügylettel, illetve a beruházással érintett ingatlanok merültek fel?
9. Jogszabályszerű-e és megfelel-e az adásvétellel vegyes csereügylet mindenben a vonatkozó jogszabályoknak és az önkormányzat helyi rendelkezéseinek?
10. Az ingatlanokkal kapcsolatos szakértői vélemény teljeskörű-e, illetve szabályszerű-e?11. Vizsgálták-e a felek a parkolóház létesítésének más helyszíneit? Ha nem miért nem?
12. Készültek-e és mikor konkrét látványtervek a beruházó részéről a beruházás kapcsán, illetve a beruházási tervekkel kapcsolatban az Önkormányzat részéről milyen egyeztetések, tárgyalások folytak vagy folynak jelenleg is?
13. A 2021. december 07. napján aláírt településrendezési szerződés 7. pontja szerint a
tervezett beruházás 2 szintes parkoló + földszint és 3 emelet szintű ingatlan beruházás
tartalmaz. Ebben történt-e bármilyen változás vagy változtatás az elmúlt időszakban?
14. A beruházás a plázastop törvény hatálya tartozik-e, ha igen, az engedélyeztetési eljárás
jelenleg milyen fázisban tart?
15. A 2021. december 07. napján aláírt településrendezési szerződés 7. pontja szerint a
beruházó vállalta a beruházást megelőző időszakban a parkoló felújítását. Erre mikor került sor és milyen felújításokat tervez végezni a beruházó?
16. A 17/58. hrsz-ú ingatlan telekkiegészítése mekkora területet érint a teljes fejlesztési terület kialakítása érdekében és pontosan mely irányban, milyen nagyságú területet?
17. A beruházó a lakosok és képviselőik tiltakozása ellenére is meg kívánja-e valósítani a
beruházást?
18. Mi az oka, hogy a beruházó részéről meghívottként senki nem jelent meg a Király József belváros önkormányzati képviselője által 2022. március 24-én a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolában a tárgyi témában tartott lakossági fórumon?
19. Amennyiben a beruházás nem valósul meg, kívánja-e a beruházó az érintett területet az Önkormányzat tulajdonába adásvétel vagy csere útján visszaadni?
20. Elképzelhető-e egy olyan beépítése a területnek, amely szerint 2 vagy 3 szintű mélygarázst építenének és a felszínen pedig egy közösségi, játszóparkot hoznának létre? Ugyanis  a korábbi városi elképzelések ezt tartalmazták és a lakosok, civil szervezetek is ezzel értenének egyet.
21. Mi az elképzelése kereskedelmi szempontból a beruházónak a téren, az Alföld áruházzal és a központi ABC-vel kapcsolatban?

A Szövetség Király József, Szőkéné Kopping Rita és Dr. Vancsura István tagokat
jelöli a bizottságba, amelynek elnökének Dr. Vancsura István képviselőt szeretnék. A kezdeményezés szerint a vizsgálóbizottság ülései nyilvánosak, testületi előterjesztés keretében írásbeli jelentésben beszámol az elvégzett munkájáról, valamint a
vizsgálatok eredményeként tett megállapításairól.

- Advertisement -
Exit mobile version