Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Hízik a veszteség a Tiborcz luxusszállókban

- Advertisement -

Botaniq Turai Kastély, tarcali Andrássy Rezidencia Wine & Spa. ötcsillagos szállodák – mindkettő Tiborcz István érdekeltsége. Utóbbi Mészáros Lőrinc tulajdonába tartozott, tőle vette át 2019 novemberében, az ügyletet a cégbíróságra benyújtott dokumentumok alapján 881 millió forintnyi banki kölcsönnel finanszírozta a BDPST Zrt. A turai kastély két évvel ezelőtt, 2020 nyarán nyitotta meg kapuit, a koronavírus-járvány első hulláma után.

Mindkét szálloda szerencsétlen időpontban kezdett el működni, hiszen a koronavírus-járvány igencsak megnehezítette a mindennapokat 2020-ban és 2021 első felében is. Így nem is olyan nagy meglepetés a veszteséges működés.

A turai hotelt a TRA Real Estates Kft. üzemelteti, a cég pedig a leadott beszámoló szerint még bőven a növekedési fázisban van, amiről például a dolgozói létszám bővülése is árulkodik.

Impozáns a bevételek növekedésének mértéke, ezzel párhuzamosan a kiadások is jócskán megemelkedtek. Az anyagjellegűek több mint a triplájára (215 millióról 742 millióra), és ugyanilyen mértékben nőttek a személyi jellegűek is (149 millióról 509 millióra).

A személyi jellegű ráfordítások emelkedésének oka világos: bővítették a létszámot tavaly, 42 fő után már 65 fő volt az átlagos foglalkoztatotti létszám. A bérköltségből kiindulva a cégnél az átlagos bruttó havi bér 406 609 forint után tavaly 474 335 forintra emelkedett.

A megemelkedett bevételek nem bírták el a ráfordítások növekedését, ezért már üzemi szinten is jelentős veszteséget mutattak ki, amit tovább növelt a közel 300 millió forintos pénzügyi műveleteken realizált veszteség. Így végeredményben 426 millió forintos mínusszal zárta az évet a cég a korábbi 237 milliós veszteség után.

Ezek a veszteségek azonban nem okoznak nagy nehézséget egyelőre – legalábbis papíron, hiszen a saját tőke még elbírja ezeket a mínuszokat. Tavaly újra betettek a cégbe a tulajdonosok közel 450 millió forintot. A társaságnak jelentős az adósságállománya, 7,7 milliárd forint, melynek döntő része (7,3 milliárd) hosszú lejáratú kötelezettség. Ebből mintegy 5,3 milliárd forint az anyavállalattal, vagyis a BDPST Zrt.-vel szemben fennálló tartozás.

A tarcali hotelnél más folyamatok zajlottak. Nem sikerült a turai kastélyszállóhoz hasonló mértékben növelni a bevételeket, és még kisebb csökkenés is történt. 333,5 millió után 327,8 milliót könyveltek el tavaly, ami szállodai szolgáltatási tevékenységből származott. A csökkenő bevételekkel szemben az anyagjellegű és a személyi jellegű ráfordítások is egyaránt növekedtek. Az anyagjellegűek 6 százalékkal, 212 millióra, a személyi jellegűek pedig 33 százalékkal, 228,9 millióra.

A növekedések okára itt sem derül fény teljes mértékig. Az anyagköltségek 65 millióra, az igénybevett szolgáltatások pedig 87 millió forintra rúgtak. A személyi jellegű kiadások növekedésének hátterében a létszám bővülése áll: 38 főről 42-re nőtt az átlagos dolgozói létszám. A bérköltség alapján az átlagos havi bruttó ér 305 265 forintról 365 787 forintra emelkedett tavaly.

Végeredményben 172,3 millió forintos veszteséget könyvelt el tavaly a Témadesign Kft. az előző évi 103 millió forintos mínusz után.

Tavaly jelentősebb hitelhez folyamodhatott a társaság, hiszen a kötelezettségek soron 113,8 millió után tavaly már 1,5 milliárd forintot szerepeltettek. Ebből 940 millió hosszú (előző évben 60 millió forint szerepelt a soron), 616 millió forint pedig rövid lejáratú kötelezettség (előző évben 53,8 milliót tartottak nyilván). Utóbbin belül jelentősebb tételt jelent a szállítók fel fennálló tartozás, 194 millió forint, illetve 309 milliót tartanak nyilván „elkülönített alapokkal kapcsolatos kötelezettség” címén. A 940 millió forintos hosszú lejáratú kötelezettség pedig az anyavállalattal, vagyis a BDPST Zrt.-vel szemben fennálló tartozás.

Sokkal jobb évet zárt tavaly az előző évinél az anyacég, a BDPST Zrt. Több bevételhez is jutott és a(z egyéb) leánycégektől befolyó osztalékok révén több mint 12 milliárdos nyereséget könyvelhetett el.

A két luxusszálloda veszteséges működése nem rendkívüli a szektorban. A 2021-es év még komoly lezárásokkal indult a járvány miatt, amit hónapokig nem oldottak fel és utána is csak korlátozva lehetett hotelekben szállást foglalni. Így az üzemeltető cégek ebből kifolyólag sem tudtak volna a korábbinál sokkal jobb évet produkálni.

via mfor.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version