Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Sporttal a magyar ételek ellen

- Advertisement -

Magyarország híres a gasztronómiájáról és arról a tényről, hogy a magyarok igencsak szeretnek enni. Ételeink jelentős részéről ugyanakkor nem igazán lehet kijelenteni, hogy kifejezetten egészséges, nem beszélhetünk például olyan jótékony hatásokról, mint a mediterrán diétát követő olasz konyha esetében. Ennek következtében sajnos Magyarországon komoly problémát jelent az elhízás.

És mégis vagy ennek ellenére elmondhatjuk magunkról, hogy sportnemzet is vagyunk, hiszen hihetetlen sportolóink vannak. A bwin vélemények között is azt olvashatjuk, hogy alig akad olyan sportág, amelyben valamilyen úton-módon nem jeleskednénk. Ha már imádjuk a magyar konyha kissé nehezebb fogásait, segíthet a sport abban, hogy vigyázzunk alakunkra és egészségünkre?

Finom, de egészségtelen

A magyar konyha sokban eltér az olaszok könnyed gasztronómiájától. Gyakori, hogy az ő gyomrukat még meg is fekszik a tőlük távol álló zsírosabb, erőteljesebben fűszerezett ételek. Mit tehetünk, ha mégsem tudunk lemondani kedvenceinkről, legyen szó a különböző pörköltekről vagy a sok-sok pogácsáról? Ételkultúránk hihetetlen széles skálán mozog, rengeteg alapanyagot ismerünk és használunk. Azért nálunk is vannak egészségesebb fogások, érdemes ezek között keresgélni. És ha nincs más kiút, akkor bizony ellensúlyozni kell a választásunkat. Ezen csak a sport segíthet.

Sportolni, de mit?

Sokan azt vallják, hogy előbb-utóbb mindenki rátalálhat az ő saját sportjára. Nyilvánvalóan ennek egyik feltétele, hogy kitartóan próbálkozzunk és ne adjuk fel az első kudarcélmény után. Viszont azért is érdemes megtalálni azt, ami a legközelebb áll hozzánk, mert így tudunk igazán kiemelkedőt teljesíteni. Gondoljunk csak arra, hogy valaki, aki fél a lovaktól, kevesebb eséllyel fog díjugratásban jeleskedni. Vagy nem szereti a hangos zenét, akkor sem a táncban, sem a zumbában nem fog kiteljesedni. Viszont kiváló úszó lehet, főképpen, ha jól tűri a monotonitást. Egy introvertált ember kevésbé gondolkozik csapatsportokban, míg ha valaki keresi a társaságot, természetesen szabadidejét is szívesebben tölti a társakkal. Sok tényezőt figyelembe kell venni. Nem csak lelki, hanem testi alkat kérdése is. A magasság, a testsúly, a testfelépítés mind olyan faktor, amit ilyenkor érdemes figyelembe venni. És a legfontosabb, hogy megtaláljuk az örömet a mozgásban. Azt a mozgásformát kell kitapasztalni, amely képes nekünk örömet okozni.

A sport nem kínszenvedés

A sportot többféleképpen értelmezhetjük. Lehet egy kikapcsolódási forma vagy egy mód, hogy egészséges állapotban tartsuk a testünket. Emellett beszélhetünk arról az esetről is, amikor a sport előáll munkahelyként, azaz versenysportolók vagy bármilyen mozgással foglalkozó szakember esetében. Ami fontos, hogy ne kínszenvedésként éljük meg, mert akkor majdnem biztos, hogy rosszul választottunk. Aknázzuk ki mindazt, amit kaphatunk általa. Társakat, fitt és funkcionális testet, valamint sok-sok örömet.

Nem kell túlzásba sem vinni

Nem kell mindenkinek rögtön élsportolóvá válnia. Amikor a gyerekek is még éppen tapogatóznak, hogy melyik lesz a befutó sportág, teljesen felesleges, hogy hetente öt edzésre küldjük őket. Ami valóban lényeges, hogy lehetőséget kínáljunk nekik arra, hogy jó levegőn, a szabadban mozogjanak. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy kevésbé hassanak rájuk a különböző betegségek, valamint a jövőre nézve sem mindegy, hogy milyen útravalóval indítjuk el őket a felnőtt élet rögös útjain. Sokan tudatosan hagyják, hogy gyermekeik hátrafelé kússzanak-másszanak, fára másszanak, mert ismerik az agyi pályák kapcsolódásainak szabályait. Fontos, hogy a gyerekek megtanulják a rendszeres mozgás rutinját és felnőtt korban is meg tudják tartani jó szokásaikat.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version