Egyre kevesebbet érnek az adókedvezmények a családosoknak

- Advertisement -

A Fidesz 2010-ben hatalomra került, aminek egyik következménye volt az adórendszer drasztikus átalakítása. Megszűnt a minimálbér adómentessége, kivezették a szuperbruttót, a progresszív szja-rendszert egykulcsosra cserélték. Ezek a változtatások oda vezettek, hogy a legalacsonyabb bérekből is pont ugyanannyit vonnak el, mint a legmagasabb fizetésekből.

Az egykulcsos rendszer miatt az uniós tagállamok sorában a hetedik legmagasabb nálunk a bruttó bér adózása, 33,5 százalék az, ami minden hónapban automatikusan az államkasszába vándorol. A friss adatok szerint az eltérő bérszinteknél eltérő helyezéseket látni: az alacsony fizetéseknél (az átlagbér 67 százaléka) Románia után Magyarországon a második legmagasabb az elvonás mértéke, míg a magas fizetéseknél (az átlagbér 167 százaléka) hazánk a rangsor középmezőnyébe simul.

A gyermeket nevelők elvonásaival kapcsolatban érdekes folyamatok zajlanak az elmúlt években. A családi adókedvezmények jóval előnyösebb helyzetbe hozták a családokat. Az általános adóterheléssel az Európai Unió élén szerepelt Magyarország, a két gyermeket nevelő, átlagfizetéssel rendelkező családok elvonása már sokkal kedvezőbb helyre, a középmezőnybe sorolta hazánkat.

2014-ben 13 tagállamban is jobban adóztatták a gyermeket nevelőket, mint nálunk, az élen Belgium és Németország állt (36,9 és 33,96 százalékkal), míg a legkevesebbet Cipruson és Svájcban vontak el a családosoktól (5,97, illetve 12,83 százalékot). Magyarországon ez a kedvezményeknek köszönhetően a bruttó kereset 25,34 százaléka volt.

A legfrissebb, 2023-as adatok azonban már másról árulkodnak: a két gyermeket nevelő és átlagbért keresőktől 27,91 százalékot vont el az állam, aminél már csak hét országban magasabb az adóterhelés mértéke. Kilenc év alatt tehát hat helyet rontott a „családbarát” magyar adópolitika. Kormányzati beavatkozás nélkül pedig a helyzet csak egyre rosszabb lesz.

via 444.hu

- Advertisement -
Exit mobile version