Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Csak válsághelyzetben tudja fenntartani magát az Orbán-kormány – véli Ágh Attila politológus

- Advertisement -

Ágh Attila politológus nyilatkozott a Népszavának megállapítva, hogy felgyülemlettek és felszínre törtek azok a társadalmi problémák, amelyeket a Fidesz nem tudott megoldani. A tavalyi év a 2012-ben indult tendenciák összegződése volt az „Orbán-rezsimben”, a rendszer ugyanakkor markánsan új vonásokkal is jelentkezett.

Csak válsághelyzetben tudja fenntartani magát az Orbán-kormány, ezért nem válságkezelésre törekszik, hanem a válság menedzselésére. Olyan politikai szerkezetet szeretne létrehozni, amelyben képes elnyomni az ellentmondásokat.

Ágh állítása szerint „az Orbán-rendszer a társadalom minden szegmensére rányomta bélyegét, tökéletes autokráciát valósított meg. A költségvetés elfogadásának módján is látszik, hogy a Fidesz mindent rendeleti kormányzással akar elintézni.” 

A kormány rendőri típusú fellépést mutatott az oktatásban és az egészségügyben, ezek „új vonások” – tette hozzá a politológus. Az egészségügyben katonai szemléletet hozott be a kormány, az oktatásban pedagógusokat bocsátottak el, így a rendteremtés és fegyelmezés mindkét ágazatban konfrontációhoz vezetett.

Ágh hangsúlyozta: „Bár az Európai Parlament már 2013-ban elfogadta a kormányt bíráló úgynevezett Tavares-jelentést, az Európai Unió (EU) most először lát neki a magyar ‘illiberális rezsim’ és Orbán korrupt rendszere megrendszabályozásának.”

A helyreállítási alap forrásainak odaítélésekor érvényes szabályokat a szokványos hétéves költségvetési ciklus pénzeinek felhasználásakor is alkalmazni fogják. Ennek az a lényege, hogy az elfogadott programokra szánt támogatást az EU csak utólag fogja kifizetni, akkor, ha azok megvalósulását vizsgálva minden részletet rendben lévőnek talál – jegyezte meg Ágh.

Szerinte ebben az évben folyamatosak lesznek a konfliktusok a magyar kormány és az EU között. – „Nem áttételes, pusztán elméleti kérdésekre redukálható összeütközésre kell felkészülni, hanem intenzív, mindennapos vitára, amely konkrét projektekről és konkrét összegekről szól majd. Állandósulni fog a feszültség. Az sem fog működni, hogy a jogállami feltételek betartásakor a kormány átláthatóságot és egyeztetéseket ígér, közben pedig egyik óráról a másikra hoz törvényeket.”

A politológus felhívta a figyelmet, hogy Orbánék minden nagy vereség után sikerpropagandát indítanak. A kormány igyekszik átpolitizálni, ideológiai síkra terelni a témát, és arra hivatkozni, hogy „megint ránk akarnak kényszeríteni egy másfajta politikai kultúrát”.

A kormány eddiginél is erősebb centralizációval, újabb rendőri-katonai eszközök bevetésével válaszol majd. A politológus szerint ezt ideig-óráig lehet még folytatni, de az uniós forrásmegvonások várható következménye előbb vagy utóbb az Orbán-rendszer destabilizációja lesz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Megnyílt a város első P+R parkolója, egyelőre nem tolonganak az autók

Átadó nélkül használatba került Kecskemét első P+R parkolója Homokbányán. Május 16-tól bátran használhatják a kialakított placcot, akik ingyen, tömegközlekedéssel...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version