Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Egy kutatás szerint se veled, se nélküled hangulat uralkodik huxit kérdésben

- Advertisement -

A 21 Kutatóközpont kutatásból kiderül, hogy bár a magyarok csak egy nagyon kis része szavazna az EU-ból való kilépésre, a többség úgy látja, hogy Magyarország és az Európai Unió érdekei nincsenek teljesen összhangban.

Az “Egy gyönyörű barátság vége” címmel publikált felmérésében 1000 fő megkérdezésével mérték föl, hogyan állnak a magyarok az Európai Unióhoz. Kíváncsiak voltak, hogy az emberek mit gondolnak olyan kérdésekről, mint a korrupció vagy az igazságügyi rendszer függetlensége. A megkérdezettek többsége úgy látta, a magyar nemzeti érdek nem egyezik mindenben az unió érdekeivel, a fideszes és mihazánkos szavazóknak a harmada mondja azt, hogy ha most tartanának népszavazást az ország uniós tagságáról, bizony behúzná az X-et a huxitra.

A válaszadók 26 százaléka inkább vagy biztosan az uniós kilépésre szavazna, a kormánypárt szavazói a leginkább EU-ellenesek, 35 százalékuk szavazna a kilépésre. Az ellenzéki szavazók esetében 9 százalék inkább elhagyná az EU-t, a kutatásban külön vett Momentum szavazóinál pedig 5 százalék szavazna talán a kilépésre.

Az alapján, hogy a szavazó liberálisnak, vagy konzervatív tartja magát, arra jutott a kutatás, hogy minél inkább konzervatívként tekint magára, annál inkább szavazna a kilépésre, 46 százaléka lát több perspektívát az EU-n kívül.

Bojár Ábel, a 21 Kutatóközpont kutatási igazgatója szerint az eredmények azt jelzik, hogy a magyar választók kritikusak az Európai Unióval szemben, de összességében nem EU-ellenesek. Több kutatás is született hasonló témában, a Policy Solutions és a Závecz Research külpolitikai attitűdöket felmérő kutatása szerint például a magyarok többsége még mindig azt gondolja, hogy Magyarországnak a nyugati szövetségi rendszerben, az EU-ban és a NATO-ban a helye.

Az EU-párti vs. euroszkeptikus különbség a korrupció érzékelésénél és az igazságszolgáltatásba vetett bizalom kérdésében is megjelenik. Az erősen EU-párti válaszadók a társadalom minden terén nagyobbnak érzékelik a korrupciót, mint az erősen euroszkeptikusok, különösen ami a politikusok korrupciós ügyeit érinti.

Az euroszkeptikusabb válaszadók a bíróságokat függetlenebbnek látják, viszont még az erősen szkeptikusok többsége (53 százaléka) is úgy látja, hogy a bíróságok inkább nem vagy egyáltalán nem független intézmények. A magukat mérsékelten euroszkeptikusnak tartó válaszadók csoportja az egyetlen, amelynek a többsége, 51 százaléka függetlennek látja a bíróságokat.

A kérdésekre adott válaszokból látszik, hogy az euroszkepticizmus valamilyen formában pártpreferenciákon és ideológiai törésvonalakon is alapszik.

via 444

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version