Fontosabb adóváltozások 2023-ban

- Advertisement -

A 24.hu készített összefoglalót a 2023-ban bekövetkezett adózási változásokról.

Személyi jövedelemadó – a 25 év alattiak szja-mentes jövedelemben részesülnek, maximum az előző évi júliusi átlagkeresetig. A december 21-i kormányülésen született meg a döntés, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet kiterjesztik a gyermeket vállaló 30 évnél fiatalabb nőkre.

Általános forgalmi adó – az új építésű lakóépületeknél két évvel, 2024 végéig meghosszabbították a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását. Az elhúzódó építkezésekre pedig átmeneti szabályt is beiktattak.

E-nyugta – a nyugták adataira is kiterjesztenék az adatszolgáltatást, valamint megújítanák a pénztárgéprendszert. Ehhez miniszteri szintű jogalkotásra adtak felhatalmazást.

Szociális hozzájárulási adó – az átalányadózást alkalmazó egyéni vállalkozó a vállalkozói jövedelemadózást alkalmazó egyéni vállalkozótól eltérően a szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot a tárgynegyedévet követő hónap 12-éig vallja be, illetve fizeti meg.

Átalányadózás – a tárgyévben tartani kell a bevételi értékhatárokat. Általánosságban a bevétel nem haladhatja meg az éves minimálbér tízszeresét (2023-ban 232 ezer forint lesz a havi minimálbér), míg az adóév egészében kizárólag kiskereskedelmi tevékenységet végző egyéni vállalkozóknál az éves minimálbér ötvenszerese alá kell beférni.

Iparűzési adó – a kormány sávos iparűzésiadó-kedvezményt adott azoknak a kisvállalkozóknak, akiknek az árbevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Ez az adó kulcsától függően akár több százezer forintos megtakarítást is jelenthet.

Gépjárműadó – először átmenetileg, az extraprofitadó-rendeletben duplázták meg 2022. július 1. és 2022. december 31. között a cégautóadó havi mértékét, aztán törvényi szintre emelkedett a módosítás, 2023. január 1-jétől.

Helyi adók – 2021-ben a koronavírus nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében a kormány adóbevezetési és -emelési tilalmat állapított meg a települési önkormányzatok számára, amit 2022-ben is fenntartottak. 2023. január 1-jétől a tilalmat feloldják, megnyitva a lehetőséget a helyi önkormányzatok előtt új adónemek bevezetésére, illetve a meglévők mértékének megemelésére.

A 24.hu cikkében bővebben olvashat a változásokról, a felsoroltakon kívül tájékozódhat a kata és ekho-ról, a pénzügyi tranzakciós illetékről, az illetékbélyegről, az adóvisszatérítésről, a pénztárgépes mulasztásról, az adószámról, az adóvégrehajtásról, a nyilvános cégadatokról, a reklámadóról, és az extraprofitadóról.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Logikátlannak és kényelmetlennek tűnik a Bethlenvárosban épülő új parkoló

Egy olvasói levél hívta fel szerkesztőségünk figyelmét arra, hogy a leendő Kik és Rossmann üzletek Bethlenvárosban épülő parkolója sajátos...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version