Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kedden már műtenek a megyei kórház egynapos sebészetén

- Advertisement -

Három műtővel, 19 betegszobában összesen 36 férőhellyel megkezdi működését a megyei kórház egynapos sebészete. 

Már a múlt héten beszámoltunk róla, hogy hamarosan nyit a megyei kórház egynapos sebészeti részlege, miközben a Repülőkórház – hivatalos nevén a Repülőorvosi-, Alkalmasságvizsgáló és Gyógyító Intézet (RAVGYI) – hasonló osztálya megszűnik. Úgy tudjuk, a munkatársak egy része a megyei kórházban folytatja pályafutását, mások viszont maradnak a Repülőkórházban, de nyilván ezentúl más osztályon dolgoznak majd.

Hétfőn a megyei kórház Facebook-oldala közölte, április 4-én, azaz kedden lesz az első beavatkozás az új egységben. A kétszintes, 2890 négyzetméteres épületet 2 milliárd forintos európai uniós, vissza nem térítendő támogatásból építették és rendezték be. Igaz, jelentős csúszással, mert a kórház honlapján is az olvasható, hogy a projekt „várhatóan 2022 első negyedévében fejeződik be”.

Mindez egy országos fejlesztés része volt: 17 fekvőbeteg-ellátó intézmény 19 helyszínén önálló egynapos sebészeti részlegeket alakítottak ki, a legtöbb helyszínen kivitelezéssel és eszközbeszerzéssel.

A kórház által közöltekből kiderül, hogy az önálló zöldmezős beruházásban épült egynapos sebészeten három műtő, és 19 betegszobában összesen 36 férőhely van, valamint számos kiszolgáló helyiség, mindez pedig „kiváltja az ideiglenesen a Repülőkórházban működő egynapos sebészetet” (a bejárat és a parkoló a Csabay Géza körút felől van – a szerző).

Összesen 36 férőhely lesz az új egynapos sebészeten / fotó: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Facebook-oldala

Kevesebb komplikáció

A kórház hangsúlyozza, az egynapos sebészet speciális, a többnapos kórházi kezelést kiváltó ellátás, 24 óránál rövidebb időt igényel. Az országos egynapos sebészeti hálózat fejlesztése során különálló, legalább négy szakmát érintő, multidiszciplináris egységeket alakítanak ki, ezekben a betegek a minimál invazív sebészetnek és az új aneszteziológiai technológiáknak köszönhetően kevesebb komplikációval, gyorsabban gyógyulhatnak. Egynapos sebészet keretében többek között sebészeti, szemészeti, kézsebészeti, ortopédiai, traumatológiai és egyéb szakirányú műtétek végezhetők el. A szakmai, infrastrukturális és eszközfejlesztések eredményeképpen lerövidülhet a kórházban eltöltött idő.

Az új egynapos sebészet belülről / fotó: Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Facebook-oldala

Nővérszálló is lesz

Az egynapos sebészet mellett már – legalábbis kívülről – nagyjából késznek tűnik az új 80 férőhelyes nővérszálló. Ennek szükségességét Kásler Miklós korábbi emberi erőforrás miniszter azzal indokolta, hogy a kórház Izsáki úti telephelyének eladásával megszűnt a kórház 32 szobás nővérszállója, viszont nagy igény lenne az egészségügyi dolgozók részéről egy ilyen átmeneti szállásra.

Korábbi információk szerint a nővérszállót a lajosmizsei Gomép 1 milliárd 79 millió forintért vállalta (több mint húsz ajánlattevő között lett a nyertes), a kétszintes épületben 20 darab két férőhelyes és 40 darab egy férőhelyes garzon kap helyet.

Az új nővérszálló / Fotó: Hraskó István

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version