Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Kiderült, mi igaz a Pentagon-iratok Magyarországra vonatkozó állításaiból

- Advertisement -

A Rogán Antal minisztériuma által felügyelt szuper-titkosszolgálat, vagyis a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentéséből kiderül: „Egyértelműen megállapítható, hogy nem került sor a magyar Kormány lehallgatására.” Ez a mondat az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának április 19-i ülésén hangzott el arról, hogy mi igaz a Pentagon-iratokban említett magyar vonatkozású információkból.

A bizottság jobbikos elnökének, Sas Zoltánnak a kezdeményezésére az eddig titkosított adatok minősítését a NISZ főigazgatója megszüntette, amit a bizottság kedd délután a honlapján közzé is tette. Kovács Zoltán András dandártábornok, a NIK főigazgatója rögzítette, hogy három, Magyarországot érintő állítása volt a Pentagon-iratoknak:

  • Az egyik dokumentum a szövetségesi együttműködés keretében jelöli Magyarországot, amely – a délkeleti zászlóalj harccsoport részeként – teljesíti vállalt szövetségesi feladatait.
  • A „Szigorúan titkos!” minősítésű jelentésben szereplő „Bizalmas!” minősítésű információ szerint „a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor február 22-én egy politikai stratégiai ülésen az Egyesült Államokat jelölte meg pártja első három ellenfele egyikeként”.
  • „A Horvát Fegyveres Erők 14 darab Mi-8 HP típusú helikopter szállítását tervezik Ukrajnába idén márciusban, melyből 7 már jelenleg is bevetésre kész. Az ukrán pilóták a helikoptereket a magyar légtéren keresztül tervezik szállítani”.

A második állítás kapcsán (amit a Magyar Nemzet szellőztetett meg) a CIA az USA budapesti nagykövetségét jelölte meg forrásként. Orbán a Fidesz-KDNP februári, balatonfüredi frakcióülésén mondta ezt, bár nem kommentálták, és nem is erősítették meg kormánypárti politikusok.  A Pentagon-iratokban szereplő ezen állításnak az apropóján terjedt el a nemzetközi sajtóban, hogy az amerikaiak lehallgathattak magyar vezetőket, ám ezt a NIK-főigazgató ebben a most nyilvánosságra hozott jelentésben egyértelműen cáfolja.

„Indokolt megjegyezni, hogy a sajtóban megjelenő tudósítások egy része a nyilvánosságra hozott eredeti dokumentumok ismerete nélkül vehette át az információkat, így a cikkekben szereplő megállapítások jelentős része téves és torzított” – emelte ki a dandártábornok.  Itt valószínűleg a helikopterekre vonatkozó információra utal a NIK-főigazgatója – volt olyan külföldi sajtóorgánum, amely már azt írta, hogy „Magyarország titokban hozzájárulhat ahhoz, hogy szövetségesei a légterét használják az Ukrajnába történő fegyverszállításra”. A dandártábornok azt írta: a sajtóban az jelent meg, hogy „Magyarország mégis támogat közvetlen fegyverszállításokat Ukrajnának. Ez azonban nem fedi a dokumentumban szereplő megállapítást.” 

A Pentagon-iratokban említett három magyar vonatkozású állítást a NIK főigazgatója úgy összegezte, hogy „az eddig ismertté vált dokumentumok alapján közvetlen magyar érdeksérelem nem merült fel, azonban a szivárogtatásból következő és az egész szövetségi rendszert érintő biztonsági kihívások Magyarországra is kihatnak”, de ezt a titkosszolgálatok kezelik szerinte.

Hozzátette: „a nyilvánosságra kerülő dokumentumokban a magyar fél hivatalos álláspontját a készítők megfelelően és pontosan mutatták be, az iratok pedig hazánk szempontjából negatívan értékelhető elemet nem tartalmaztak.” A most minősítés alól feloldott és a Nemzetbiztonsági Bizottság honlapján nyilvánosságra hozott, a testület tagjai előtt április 19-én ismertetett titkosszolgálati tájékoztató teljes terjedelemben itt érhető el.

via HVG

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Székre állt Orbán Viktor Kecskeméten – érdekességek a zártkörű kormányfői látogatásról

Hogy jutottunk be a rendezvényre? Mit írt a Kétfarkú Kutya Párt képviselő-jelöltje a transzparensére? Hogy lehetett levelet feladni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version