Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

Orbán az EU kudarcáról beszélt a betiltott, majd engedélyezett szélsőjobboldali konferencián

- Advertisement -

Április 16-17-re tervezték a szélsőjobboldali NatCon konferenciát, amit Emir Kir, Saint-Josse-ten-Noode polgármestere felfüggesztett. Ez az intézkedés bírálatokat és elítélést váltott ki, a polgármester még Alexander de Croo belga miniszterelnöktől is szemrehányást kapott. Végül a belga államtanács megsemmisítette a rendeletet, így végül megtarthatták a rendezvényt.

Orbán Viktor a rendezvényre érkezéskor kifejtette, hogy „Európában mindenütt a szabadság és az elnyomás határán állunk”, és a helyzetet a 80-as évek magyarországi kommunista elnyomásához hasonlította. A konferencia további szónokai is a véleménynyilvánítás jogára hivatkoztak.

A magyar kormányfő így fogalmazott a 80-as évekről:

„Budapestről béreltünk egy lakást. És csak néhány órával a találkozó előtt közölték, hogy sajnos már nem áll rendelkezésre. És akkor kerestünk egy másikat, és azt mondták, hogy ha a hely üzemeltetője ellát minket egy kis sörrel és egy kis étellel, akkor ő kiszáll az üzletből. Ugyanez a fajta nyomásgyakorlási technológia, amit itt tapasztaltunk, a 80-as évek második felében nagyon gyakori volt Magyarországon.”

Orbán arról is beszélt, hogy az unió vezetői nem teljesítették ígéreteiket. A júniusi EP-választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy le kell váltani az Európai Unió vezetőit, mert kudarcot vallottak.

„Megígérték, hogy fejlesztik a mezőgazdaságot, erre most egész Európában szenvednek a gazdák. A migrációs krízis megoldásáról is beszéltek, a helyzet azonban jelenleg rosszabb, mint valaha volt. Végül a háború lezárásáról szóló ígéretüket sem tudták teljesíteni” – mondta.

A konferencia felfüggesztésének hivatalos indokaként a közrend veszélyeztetését jelölték meg. Azonban ez inkább ürügynek tűnt a szélsőjobboldaliak bojkottálására, ami kapóra jött nekik.

„Ez az akció tekinthető olyasminek, ami inkább segíthet a szélsőjobboldalnak, mint destabilizálhatja őket, mert természetesen tudjuk, hogy a szélsőjobboldal áldozati diskurzust folytat. Mindig azt próbálják mondani, hogy az establishment meg akarja akadályozni őket abban, hogy kimondják, amit gondolnak” – mondta David Sinardet a brüsszeli Vrije Universiteit Brussel politológus professzora.

Belgiumban nagyon vitatott téma, hogy vajon lehet-e tolerálni még az intoleranciát sugalló gondolatokat is, mint amilyeneket a nacionalista pártok gyakran hirdetnek a migránsokkal, a muszlimokkal és az LMBTQ közösséggel szemben. A konferencia felfüggesztése újra felelevenítette ezt a kérdést.

David Sinardet szerint „a frankofón Belgiumban egy kicsit tovább mennek, és van egy úgynevezett „médiakordon”. Ez azt is jelenti, hogy a radikális jobboldal, a szélsőjobboldal képviselői nem szólalhatnak meg a klasszikus médiában. Ez olyasmi, ami az ország északi részén már nem létezik.”

Végül a Nemzeti Konzervativizmus konferenciáját sokkal nagyobb médiafigyelem mellett tartották meg.

via Euronews

- Advertisement -
Exit mobile version