Idén újra nekünk ajánlhatod fel az adód 1 százalékát!

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne.

2023. óta nekünk is felajánlhatod adód 1%-át. Ne hagyd az államkasszában ezt a pénzt, rendelkezz róla, hogy a vidéki média kapja meg!

Áramlat Alapítvány adószáma: 19235743-1-03

A Libri több boltjából is az LMBTQ-könyvek eltávolítását mérlegeli

- Advertisement -

A helyzet fokozódik: a melegellenes törvény miatt valódi esély van arra, hogy a magyar könyvesboltok többségéből teljesen eltűnhet az összes olyan könyv, amely bármilyen módon megjelenít homoszexualitást.

A jogszabály kimondja: ha egy könyvesbolt 200 méteres körzetében van oktatási vagy vallási intézmény, akkor abban semmilyen LMBTQ-érintettségű könyvet nem lehet árusítani még befóliázva sem. A Libri belső felmérése szerint emiatt a könyvesboltjaik nagyjából feléből, mintegy 30 üzletükből teljesen el kell távolítaniuk az LMBTQ-érintettségű könyveket.

Budapesti és nagyobb vidéki városok boltjairól is szó van, amelyek városközpontokban, plázákban, közlekedési csomópontoknál találhatóak, így valószínűleg kiemelkedően nagy forgalmat bonyolítanak le.

A könyvpiaci szereplőket megoldhatatlan feladat elé állítja, ha a törvény „szexualitás öncélú ábrázolására” vonatkozó részét komolyan veszik. Ebben az esetben ugyanis a világirodalom óriási részét ki kellene szedniük a 200 méteres szabály által érintett boltjaik kínálatából. A fogyasztóvédelmi hatóság eddigi bírságolási gyakorlata alapján az látszik, hogy a törvénynek inkább a „homoszexualitást megjelenítő” tartalmára érzékenyek.

A Librinél készült lista alapján – ami a Telex birtokába jutott – a Malom Könyváruházból (Malom Center) és a Kecskemét Könyvesboltból (Szabadság tér) is eltűnhetnek az érintett kiadványok, erről azonban megerősítés egyelőre nem érkezett.

A laphoz eljutott adatbázis alapján úgy tűnik, ha az érintett könyvesboltokból a Libri nem rakja ki az összes LMBTQ-érintettségű könyvet, akkor csak a főispánok alá tartozó fogyasztóvédelmi hatóságok kegyén, szándékán múlik, kapnak-e bírságot a könyves cégek. Mert a törvény szerint kaphatnak.

2021-ben egy alapvetően a pedofil bűnelkövetőkről szóló jogszabályba utólag belekerült a szexuális kisebbségekre vonatkozó kiegészítés. Így a törvény a gyerekek fejlődése szempontjából veszélyesnek állítja be azt, ha 18 éves koruk előtt információk jutnak el hozzájuk a különböző szexuális orientációkról.

Tudományos kutatási eredmények azonban egyértelműen igazolják, hogy a szexuális edukációnak, a minőségi könyveknek, irodalomnak fontos szerepe van abban, hogy azok a gyerekek is elfogadják magukat – és ne akarjanak öngyilkosok lenni -, akik talán éppen ekkortájt ébrednek rá, hogy a saját nemükhöz vonzódnak.

via Telex

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Orbán és Gyurcsány is csütörtököt mondott Kecskemétre (galériával)

Úgy tűnik Kecskemét lesz a 2024-es választások metszéspontja, ahol a párhuzamosok mégis találkoznak, ugyanis információink szerint egy napon látogat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...
Exit mobile version